Mi számít túl sok időnek szex nélkül? A szakértőnk véleménye

Mi számít túl sok időnek szex nélkül? A szakértőnk véleménye

Címlap / Szerelem / Szex / Mi számít túl sok időnek szex nélkül? A szakértőnk véleménye

Mennyi az annyi?

Hiába hívják fel rá a figyelmet a szexológusok és párterapeuták, hogy a mennyiség nem minden, mivel ez a legegyszerűbben összehasonlítható adat, egy kicsit mindenki kíváncsi arra, hogy mások vajon milyen gyakran szexelnek, és az ő kapcsolata ehhez képest milyen. Egy 26 ezer résztvevővel végzett, az Archives of Sexual Behavior-ban publikált tanulmány szerint az amerikaiak átlagosan évi 54 alkalommal, azaz nagyjából hetente egyszer élnek szexuális életet. Ennél is fontosabb kérdés azonban, hogy elégedettek-e ezzel a számmal?

Meglepő módon a kutatók azt találták, hogy a heti egy alkalommal szexuális életet élő párok voltak a legboldogabbak a kapcsolatukban, és bár a gyakoribb szexuális életet élők sem voltak boldogtalanok, a több szex nem vezetett nagyobb elégedettséghez.

Azok viszont, akik az átlaghoz képes ritkábban, azaz kevesebb mint heti egy alkalommal éltek szexuális életet, jellemzően kevésbé voltak elégedettek.

Szexmentes házasság

Bár a szexuális élet gyakorisága páronként eltérő lehet, sőt természetesen egy kapcsolaton belül is változhat, akár az idő múlásával, akár egy speciális időszakban – például gyermek érkezése, kiemelten stresszes időszakok, családi tragédiák vagy ha az egyik félnek átmenetileg távolabbra kell költöznie –, egyes szakértők használják a „szexmentes” vagy „szex nélküli” házasság terminusokat is.

Egy, a témával foglalkozó tanulmány szerzője, Dr. Donnolly ilyennek írja le azokat a monogám kapcsolatokat, amelyekben a párok legalább 6 hónapja nem szeretkeztek egymással – és számításai szerint ők körülbelül a párok 15%-át teszik ki –, egy másik szakértő, Michele Weiner Davis definíciója szerint pedig a szexmentes házasság az, amiben a párok évi 10 vagy kevesebb alkalommal vannak együtt.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást