Mennyi számít túl sok időnek szex nélkül? A szakértők véleménye

Mennyi számít túl sok időnek szex nélkül? A szakértők véleménye

Címlap / Szerelem / Szex / Mennyi számít túl sok időnek szex nélkül? A szakértők véleménye

Vajon mások milyen gyakran csinálják? És nekünk nem kellene többször? Boldogabbak lennénk, ha több lenne a szenvedély, vagy csak a túlszexualizált reklámipar akarja elhitetni velünk, hogy olyan fontos a nemiség? Talán nincs olyan ember, akiben ne merültek volna még fel ezek a kérdések. De vajon mit mondanak a számok? Mi valójában az „átlag fölötti” szex, és mikortól mondják a szakértők egy kapcsolatra azt, hogy az szexmentes?

Mennyi az annyi?

Hiába hívják fel rá a figyelmet a szexológusok és párterapeuták, hogy a mennyiség nem minden, mivel ez a legegyszerűbben összehasonlítható adat, egy kicsit mindenki kíváncsi arra, hogy mások vajon milyen gyakran szexelnek, és az ő kapcsolata ehhez képest milyen. Egy 26 ezer résztvevővel végzett, az Archives of Sexual Behavior-ban publikált tanulmány szerint az amerikaiak átlagosan évi 54 alkalommal, azaz nagyjából hetente egyszer élnek szexuális életet. Ennél is fontosabb kérdés azonban, hogy elégedettek-e ezzel a számmal?

Meglepő módon a kutatók azt találták, hogy a heti egy alkalommal szexuális életet élő párok voltak a legboldogabbak a kapcsolatukban, és bár a gyakoribb szexuális életet élők sem voltak boldogtalanok, a több szex nem vezetett nagyobb elégedettséghez.

Azok viszont, akik az átlaghoz képes ritkábban, azaz kevesebb mint heti egy alkalommal éltek szexuális életet, jellemzően kevésbé voltak elégedettek.

Szexmentes házasság

Bár a szexuális élet gyakorisága páronként eltérő lehet, sőt természetesen egy kapcsolaton belül is változhat, akár az idő múlásával, akár egy speciális időszakban – például gyermek érkezése, kiemelten stresszes időszakok, családi tragédiák vagy ha az egyik félnek átmenetileg távolabbra kell költöznie –, egyes szakértők használják a „szexmentes” vagy „szex nélküli” házasság terminusokat is.

Egy, a témával foglalkozó tanulmány szerzője, Dr. Donnolly ilyennek írja le azokat a monogám kapcsolatokat, amelyekben a párok legalább 6 hónapja nem szeretkeztek egymással – és számításai szerint ők körülbelül a párok 15%-át teszik ki –, egy másik szakértő, Michele Weiner Davis definíciója szerint pedig a szexmentes házasság az, amiben a párok évi 10 vagy kevesebb alkalommal vannak együtt.

Az ok fontosabb, mint maga a szex hiánya

Bár az átlagosnál ritkább szexuális életet élő párok a felmérés alapján kevésbé voltak elégedettek a kapcsolatukkal, a szakértők emlékeztetnek rá, hogy nem feltétlenül a szex hiánya, inkább a szex hiányának az oka lehet a probléma – vagyis azt a körülményt kell megoldani, ami miatt a párok elhidegültek egymástól.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a szexualitás mindenkinek más-más szinten fontos, és vannak például aszexuális, de nem aromantikus emberek is, akik kielégítő párkapcsolatban élnek.

A szexuális életed minőségét tehát csakis te és a párod ítélhetitek meg, fölösleges mások „teljesítményéhez” méricskélni azt.

Mi a helyzet a magyarokkal?

Az ELTE egy 2017-es, online, 15 ezer válaszadó részvételével végzett felmérése szerint a magyarok legtöbbje (34,6%-a) hetente 2-3 alkalommal szexel, 19,8% hetente egy alkalommal, de 4,7% úgy nyilatkozott, hogy heti 6-7 alkalommal is él nemi életet.

A megkérdezettek átlagosan 13 évesen maszturbáltak először, 17 évesen veszítették el a szüzességüket, és 7 szexuális partnerük volt eddig az életük során. A válaszadók között legnagyobb arányban (18,1%) azok voltak, akiknek életük során 11-20 szexuális partnerük volt, 3,1% a kérdőív kitöltéséig még nem élt nemi életet, 4,8%-nak pedig több mint 50 szexuális partnere volt már élete során.

A megkérdezettek 44,8%-a úgy nyilatkozott, hogy elégedett a párjával való szexuális együttlétek gyakoriságával, 38% viszont azt mondta, hogy az kevesebb, mint szeretné és 13,5% válaszolt úgy, hogy sokkal kevesebb a szex a párkapcsolatában, mint amennyit ő szeretne.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!