Szerelem / Párkapcsolat / Szex

Miért él sok fiatal pár szexmentes kapcsolatban?

Ha szexmentes kapcsolatra gondolunk, általában egy középkorú házaspár jut eszünkbe, akinek gyerekei vannak, hosszú évek óta házasok és a mindennapi teendők mellett nincs idejük intimitásra. Manapság azonban már a huszonéveseket is érinti ez a tendencia és egyre több fiatal él szexmentes kapcsolatban.

A kutatások szerint az ezredfordulós korosztály, tehát a mai 22 és 37 év közöttiek később veszítik el szüzességüket, mint az előző generációk, és jelentősen kevesebbet is szexelnek. Ennek több oka van – az egyik a belső bizonytalanság.

A közösségi média, az Instagram és a photoshoppolt címlaplányok olyan terhet jelentenek a fiatal lányok számára, amely miatt komoly önbizalomhiány alakul ki náluk. Ez természetesen nemcsak őket, a fiúkat is érinti.

Az egész generáció úgy érzi, hogy nem elég szép és nem elég jó. Egyre több szexuálpszichológus számol be arról, hogy betegei azért nem szexelnek, mert elégedetlenek a testükkel. Például hiába mondja a pár férfi tagja, hogy annak ellenére is kívánja párját, hogy az felszedett pár kilót, a nőkben emiatt akkora önértékelési zavar alakul ki, hogy inkább teljesen felhagynak a szexszel, minthogy levetkőzzenek.

Olvastad már?  Ettől indulnak be a nők egy kutatás szerint – Meg fogsz lepődni az eredményen

Kép forrása: fizkes/Depositphotos.com

A szakemberek szerint szintén nagy része a problémának, hogy okostelefonjainknak köszönhetően állandóan online vagyunk. Szinte mindenki az ágy mellett tartja a készülékét és éjjel a képernyő az utolsó dolog, amit lát, ahogy reggel ugyanúgy az első. A szexuálterapeuták szerint ez annyira elvonja az emberek figyelmét, hogy komoly problémákat okoz a hálószobában, és itt arra gondolnak, hogy az emberek manapság szívesebben nyomkodják a telefonjukat, minthogy szexelnének.

Szintén nagymértékben felelős a szexmentes kapcsolatokért a pornó. Régen a fiúk maximum elcsenhettek egy Playboy magazint, de ha szexet akartak, el kellett csábítaniuk egy hús-vér lányt.

Napjainkban a pornófilmek egyetlen kattintásnyira vannak, ráadásul egyre korábban kezdik el nézni a fiatalok, mondhatni már gyerekkorban. A felnőttfilmek pedig egyre extrémebbek lesznek – ma már alig találunk olyan filmet, ahol egy férfi és egy nő „normális” vaginális aktusban szerepel.

Az anális szex teljesen magától értetődő, ahogy a sokszereplős és különböző fétisekre alapuló jelenetek is. Ez egyrészt irreális elvásárokat támaszt a mai fiatalokkal szemben – mind a nők, mind a férfiak részéről –, hiszen aki egészen fiatalon látja ezeket a filmeket, elhiszi, hogy amit lát, az a normális és megpróbálja leutánozni azt. Ez persze csak csalódottságot, zavart és frusztrációt szül, hiszen az életben egy együttlét nem olyan, mint egy felnőttfilmben.

Másrészt hatalmas probléma a pornófüggőség. Mivel az extrém pornó mindenkitől csak egy kattintásra van, a férfiak – mivel ez a probléma főleg őket érinti – hajlamosak arra, hogy egy valódi partner helyett beérjék azzal, hogy megnéznek egy filmet és önkielégítenek.

Így nem kell senkit randira hívni, elvinni vacsorázni, beszélgetni vele, hanem mondhatni ugyanoda eljut, percek alatt. Ennek veszélye, hogy egy idő után már nem is vágyik valódi testiségre, sőt, addig is eljuthat, hogy egy extrém pornójelenet nagyobb élvezetet okoz neki, mint a szex egy valódi partnerrel.

A probléma tehát sokrétű, de le kell szögeznünk, hogy egy egészséges kapcsolatnak igenis fontos része a szex, főleg a fiataloknál. Ha valaki úgy érzi, problémája van, először próbáljon beszélni partnerével. A kommunikáció ebben az esetben mindig a megoldás kulcsa és ha egymással nem is tudják megbeszélni, szakember segítségével sikerülhet eljutni a probléma gyökeréhez és visszafordítani a folyamatot.