Tudnivalók a kisbaba táplálásához

Tudnivalók a kisbaba táplálásához

Címlap / Életmód / Család / Tudnivalók a kisbaba táplálásához

Miből készüljön a cumisüveg, és melyik cumi a legjobb? Hogyan fertőtlenítheted az eszközöket, és milyen hőmérsékleten kell adnod a lefejt anyatejet vagy a tápszert? Igyekszünk megválaszolni a leggyakoribb kismama-kérdéseket!

Cumisüveg: üvegből vagy műanyagból?   A babák többnyire egyértelműen jelzik, melyiket kedvelik jobban. Íme, néhány támpont neked a választáshoz. A műanyag változatok könnyűek és törésbiztosak, ám kevésbé tartósak. A múltban olyan vád érte őket, miszerint biszfenol-A-t, valamint más veszélyes vegyületeket bocsátanak ki a használat során, ám a bevizsgált termékekről ez biztosan nem mondható el.
Nem minden cumi egyforma   A legtöbb cumi szilikonból vagy latexből készül, és többféle formával kapható. A gyermek számára azonban a legnagyobb különbséget az átfolyási sebesség jelenti, tehát hogy egységnyi idő alatt mennyi folyadékhoz jutnak belőle. Ezt a cumin lévő lyuk mérete adja meg. Ha tágulást vagy szűkülést tapasztalsz az eredeti állapothoz képest, inkább cseréld le!   Fertőtlenítés az első használat előtt   Mind az üveget, mind pedig a cumit érdemes forró vízbe tenni 5 percre. Ezután átöblítheted őket mosogatószeres vízzel, hogy a legkitartóbb kórokozók is biztosan elpusztuljanak. Sokan a kézi mosogatást ilyen esetben praktikusabbnak tartják, mint a gépit, mert nem akarják mechanikai hatásnak kitenni az érzékenynek tűnő cumit.   Csak anyatej vagy tápszer   Kizárólag anyatejjel vagy tápszerrel szabad megtöltened a cumisüveget, hiszen az újszülött szervezete semmi mást nem képes hasznosítani ezeken kívül. A tápszert mindig a csomagoláson szereplő leírásnak megfelelően készítsd el. Túl kevés vízzel való keveréskor plusz terhelés érheti a baba gyomrát és veséjét.   Hogyan válassz tápszert?   A legtöbb szülő tehéntejessel kezdi a táplálást, de amennyiben fenntartásaid vannak a laktózzal szemben, választhatsz szójatej vagy más hipoallergén formulát. Keress vassal dúsított változatot! Létezik por alapú, folyékony koncentrátum és előre elkészített tápszer. Egy féléves baba 170-230 grammot eszik alkalmanként.   Melegen vagy szobahőmérsékleten?   Teljesen rendben van, ha szobahőmérsékletű üveget nyomsz a kisbabád kezébe. A csecsemők azt is jelzik egyébként, hogy melyik hőfok a kedvencük. Melegítés során állítsd a cumisüveget 1-2 percre meleg vízbe. Ne használd a mikrohullámú sütőt, mert a szakaszosan átmelegedett folyadék égési sérüléseket okozhat a kicsinél!   Hogyan tartsd etetés közben?   A betakart babát vedd az egyik karodba, és a közelében teríts törölközőt a válladra! A feje mindig legyen magasabban, mint a többi testrésze. Az üveget tartsd a szájához, és gyönyörködj benne, ahogy eszik! Nyugi, biztosan észre fogod venni, ha már nem kér többet – ilyenkor abbahagyja a szopizást. Amennyiben lassulnak a mozdulatai, büfiztesd meg!   Ne engedd el az üveget!   Ha nagyon fáradt vagy az etetéskor, csábítónak tűnhet, hogy egyszerűen kitámaszd az üveget, és pihenj néhány percet. Az elalvásnak viszont súlyos következményei lehetnek, hiszen a baba nem mindig képes magától „kiköpni” a cumit, ha fuldoklik tőle. Éppen ezért gondoskodj róla, hogy a táplálás perceiben biztosan ébren maradj – előtte és utána nyugodtan alhatsz!   Amennyiben bármilyen kérdés merült fel benned a babád etetésével kapcsolatban, ne habozz feltenni a gyerekorvosnak! Ebben a témában nincs buta kérdés – csak az számíthat annak, amit elmulasztasz feltenni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást