5 toxikus ember, akik szinte mindenki életében jelen vannak – Így ismerd fel őket

5 toxikus ember, akik szinte mindenki életében jelen vannak – Így ismerd fel őket

Címlap / Stílus / 5 toxikus ember, akik szinte mindenki életében jelen vannak – Így ismerd fel őket

Neked is van olyan barátod, akinek a viselkedése hagy némi kívánnivalót maga után? Aki nagyon negatív, vagy sokszor hazudik, de te csak legyintesz, mondván, hogy “ő már csak ilyen”? Ez az, amivel engedélyt adsz a toxikus embereknek arra, hogy belépjenek az életedbe, és lassan, de biztosan megmérgezzék azt. Az alábbi 5 típus szinte mindenkinél jelen van, pedig nagyon nem kellene!

1. Az áldozat

Minden alkalommal, amikor beszélsz vele, egy újabb katasztrofális helyzet közepén áll. Meg akarod kérdezni tőle, hogy érzi magát, de igazából már úgyis tudod a választ. Biztos pocsékul, mert már megint dobta a pasija, kirúgták a munkahelyéről, a főnöke ok nélkül kritizálja, és így megy tovább a lista, minden alkalommal.

Vele mindenki igazságtalan, neki sosincs szerencséje, és minden, ami történik vele, abszolút nem az ő hibája. 

Elméletben persze, ugyanis a valóság az, hogy ez a személy nem hajlandó felelősséget vállalni az életéért. Egyszerűbb neki másokat hibáztatni azért, amit rosszul csinál, mintsem beismerni, hogy neki kéne változtatni. Előbb-utóbb ebből a negativitásból neked is eleged lesz.

2. Csak én, én, én

Sajnos nagyon sok ember életében jelen van ez a személy. Az ő esetében azt érezheted, hogy sosem foglalkozik veled igazán. Mindig a saját életével van elfoglalva, állandóan magáról mesél, egy új pasiról, a szakításról, a munkájáról, de kérdezni már elfelejt.

Ha te mesélsz valamit, arra a reakciója egy személyes történet lesz (természetesen saját magáról), és észrevétlenül, pár perc alatt megfordítja a témát, miközben te értetlenül ülsz, hogy mégis hogy jutottatok el idáig?

Ha esetleg szóvá teszed, tagadni fogja a dolgot, és egy-két napig talán még meg is próbál érdeklődőbb lenni. De az ilyen típusoknál ez sajnos sosem tart hosszú ideig. Ne legyél másnak a lelki szemetesládája, egy újabb váll, amin sírhat, hiszen egy barátság nem erről szól!

3. Az irigykedő

Ő az a “barát”, aki sosem örül igazán a te örömödnek.

Ha jól megy a munkád, nemhogy nem gratulál, de megpróbál keresni valamit, amibe beleköthet.

„Előléptetés? Hú, akkor most aztán bent ülhetsz a melóban késő estig” – hangzik a gonosz megjegyzése, mert ezzel legalább a te kedvedet el tudja rontani. Persze ha megemlíted neki, ez mennyire bántó, ő azzal védekezik, hogy csak őszinte, és szeretné, hogy tisztán lásd a képet.

De nehogy elhidd neki! Valójában az irigység áll a háttérben, és nem akarja, hogy boldogabb, csinosabb, sikeresebb legyél, mint ő. Ez egy örök, kimondatlan verseny kettőtök között, aminek valószínűleg te nem is akartál résztvevője lenni.

4. Az örök pesszimista

Ennél a személynél a pohár mindig félig üres. Ő az, aki állandóan mérges valamiért, haragszik az egész világra, és nagyon boldogtalan. Ezt hallgatni egy darabig még elviselhető, sőt, biztosan te is próbálsz segíteni neki, akár megtalálni a szépséget a mindennapokban, de előbb-utóbb rád telepszik a hangulata.

Magad sem érted, hogy miért, de rosszkedvűvé válsz, panaszkodni kezdesz, és stresszessé válsz; különösen akkor, ha sok időt töltesz vele.

Nem is gondolnád, hogy ez a személy mérgező rád nézve, mert csak annyit látsz, hogy ő egy jó barátod, aki nehéz időszakon megy keresztül. Na de mióta tart ez a fázis? Mert lehet, hogy soha nem is volt másmilyen!

5. A hazudozó

Ezt a típust talán egyszerűnek hangzik kiszúrni, de meglepődnél, a világon hány ember barátkozik hazudós típusokkal. Megőrizzük őket magunk körül szokásból, mert már ezer éve ismerjük őket, és olyan sok közös emlékünk van. Eltekintünk a ténytől, hogy nem őszinték, hogy képesek apróságokról is hazudni, úgy, hogy még csak fel sem merül bennük, hogy mi tudjuk az igazat.

Nem értjük őket, de elfogadjuk őket. És ez a baj. Mert igazából nem is nevezheted barátodnak azt a személyt, aki képes hazudni, és akiben emiatt nem tudsz megbízni.

Igenis nagyon mérgező az, ha valaki nem tisztel meg az igazsággal, mert ezzel azt mondja, hogy nem érdemled meg az őszinteséget.

Egy hazug barátra senkinek sincs szüksége, mindegy, mióta van jelen az életedben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást