Ez az 5+1 dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy

Ez az 5+1 dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy

Címlap / Stílus / Ez az 5+1 dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy

Még annak is jólesik néha egy pár italt legurítani, aki egyébként nem egy nagy ivó. Szülinap, szilveszter, egy esküvő, az évben mindenki életében akad pár alkalom, amikor kicsit felönt a garatra. A felszabadult kellemes szórakozásért viszont másnak kemény árat fizetünk, hiszen senkit sem kerül el a rettenetes macskajaj. Másnaposnak lenni borzasztó rossz érzés és igazából nincs is rá gyógyír, kivéve a vizet, egy jó zsíros hamburgert és fejfájáscsillapítót, de ezek sem jelentik azt, hogy rózsásan fogjuk érezni magunkat aznap.

A másnaposság azonban a pocsék érzésen túl is nagyon káros hatással van a szervezetre, amiről kevesen tudnak. Lehet, hogy ezután kétszer is meggondolod, mennyit iszol a hétvégén? Ez a hat dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy.

A tested súlyosan dehidratált

Mikor az ember egymás után dobálja be a feleseket, nem gondol arra, hogy közben a vizet is pótolnia kellene, pedig így a másnapi macskajaj kellemetlensége jelentősen csökkenne. Az alkohol tulajdonképpen méreg és mikor részegek vagyunk, a mérgezés tüneteit „élvezzük”.

Testünk nehezen bontja le az alkoholt, ennek eredménye pedig az alacsony elektrolit-szint és a komoly dehidráció. Ha ivászat közben beiktatsz pár pohár vizet, a másnaposságod enyhébb lesz.

A májad túlórázik

Egyik legfontosabb szervünk a máj, aminek feladata a méreganyagok szűrése és ebontása. Ha túl sok alkoholt fogyasztunk, a májat megerőltető munkára fogjuk és minél többet iszunk minél kevesebb idő alatt, annál keményebben kell dolgoznia.

Mikor pedig másnaposan elkezdjük bekapkodni a fájdalomcsillapítókat, szintén tovább terheljük. 

A gyomrodban gyulladás lesz

Nem véletlenül fáj a hasunk ilyenkor, hiszen az alkohol olyan mértékben irritálja a gyomorfalat, hogy hányingerünk is lehet. Mikor iszunk, gasztritiszt okozunk magunknak, ami nem más, mint a hasfal gyulladása. A mértéktelen ivás a hasnyálmirigy enzimeit is stimulálja, ami szintén hányingert és hányást okoz. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A hormonjaid és véredényeid is megsínylik a részegséget

Az ivászat még a hormonjaink termelésének szabályozására is hatással lehet – természetesen nem pozitív értelemben – és az ingadozó, megzavarodott hormonok többféle kellemetlen tünetet okoznak. Iváskor vasodilatáció is fellép, azaz az erek tágulása és ez fájdalommal jár, ezért is nem véletlen, hogy a másnaposság a migrénes fejfájást is súlyosbítja.

Vitaminhiány lép fel

Mivel az alkohol méreg, értékes vitaminoktól és ásványi anyagoktól fosztja meg a szervezetet. Elsősorban B vitamin hiánya lép fel másnaposságkor, ezért ha a buli előtt megelőzésként beveszel egy B vitamin tablettát, enyhítheted a tüneteket, de ha csak másnap jut eszedbe bevenni, akkor is segít.

Az alvásunkat is megzavarja a részegség, hiszen az ivás utáni alacsony vércukorszint, elektrolit ingadozás, hasi irritáció és dehidráció következtében nem csoda, ha csökken az alvásminőség.

Nem tudsz összpontosítani

Másnaposan nehéz koncentrálni és bármire is emlékezni, hiszen a részegség okozta mérgezés és a józanság okozta „mini-alkohol elvonás” megnehezíti nemcsak az agyi funkciók, de még a motorikus reakciók szabályozását is. Mosdóba is többet járunk ilyenkor, mert a veséinkre is hat az alkohol, ugyanis kikapcsolja agyunkban azt a funkciót, mikor a vese jelzi, hogy szomjasak vagyunk.

Ennek eredménye, hogy minden „kimosódik” a testből, de ez tulajdonképpen jó dolog, mert fontos, hogy a toxinok kiürüljenek a szervezetből. Az a legfontosabb, hogy minél több vizet igyunk a másnaposságra, így csökkentve a dehidratáltságot. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást