5 történelmi rejtély, amit sosem sikerült megfejteni

Hátborzongató események magyarázat nélkül, rejtélyes eltűnések, titkos rejtjelek – az ilyesmi általában egy jó kaland- vagy horrorfilm egyik mozgatórugója, pedig valójában az élet néha magától is ír ilyen különleges sztorikat. Íme, néhány rejtély a történelemből, amelyek megoldásáról a mai napig is csak találgathatunk.

5 történelmi rejtély, amit sosem sikerült megfejteni

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 történelmi rejtély, amit sosem sikerült megfejteni

Voynich-kézirat

A 15. század elején, egyes vizsgálatok szerint nagyjából 1420 és 1450 között íródott kézirat többszáz éve tartja izgalomban a titkosírások és a régi dokumentumok profi és amatőr kutatóit is, a kéziratot ugyanis mai napig nem sikerült megfejteni.

Bár időről-időre felröppen a pletyka, hogy végre megszületett a megfejtés – legutóbb például 2019 elején – nem sokkal később mindig bebizonyosodik, hogy ezúttal sem jártak sikerrel a kódtörők.

A könyv 1912-ben került Wilfrid Voynich amerikai könyvkereskedőhöz, innen kapta a nevét és egyesek szerint korabeli filozófiai és tudományos összefüggéseket fejtegetnek benne, de bizonyíték nincs rá és a teljes igazság talán örökre titok marad.

 

Gyatlov-incidens

1959. február 1-én a Szovjetunió területén történt egy máig megoldatlan, tragikus esemény, amely az összeesküvés-elméletek kedvelőinek is gyakori témája.

Az Igor Gyatlov vezette, egyetemistákból álló turistacsoport az Urál északi részére indultak kirándulni, amikor rejtélyes körülmények között életüket veszítették.

Testükön különös, megmagyarázhatatlan sérülések, táborhelyük közül érthetetlen lábnyomok és nyomok maradtak, amelyre sosem találták meg a biztos magyarázatot a nyomozást végzők.

Felmerült, hogy egy lavina söpörte el őket, de az is, hogy valamitől megzavarodott az elméjük és természetesen a találgatások közül az UFO-teória és a titkos kísérleti bázis elmélete sem maradhatott ki.

 

Hasfelmetsző Jack

Mai napig nem tudni, hogy ki is volt valójában az 1800-as évek végének legismertebb gyilkosa, aki a londoni Whitechapel negyedben szedte áldozatait.

A különös kegyetlenséggel elvégzett gyilkosságok áldozatai mind a kerületben lakó prostituáltak voltak, és bár Hasfelmetsző hagyott néhány nyomot maga után, köztük állítólag egyenesen a rendőrségnek is eljuttatott egy levelet, mai napig nem derült ki biztosan, hogy ki is volt ő és valóban tőle származott-e az iromány.

Persze a filmkészítőket megihlette a történet, így jó néhány fiktív verzió létezik, amelyek között talán az igazság is ott lapul.

 

A kísértethajó

Az 1872-ben, indulása után egy hónappal, elhagyatottan megtalált Mary Celeste talán a történelem legismertebb kísértethajója.

Az Azori-szigetek közelében a tengeren hánykolódó amerikai kereskedelmi vitorláshajó fedélzetén senkit sem találtak, az utasok, Briggs kapitány, felesége és kislánya, valamint a teljes legénység nyomtalanul eltűnt, mindent hátrahagyva.

Az egyetlen dolog, ami hiányzott a hajóról, az egy mentőcsónak volt, de hogy mi miatt hagyták el a fedélzetet és azzal menekültek-e, sajnos sosem derült ki.

 

Z elveszett városa

Az Indiana Jones karakterét is ihlető Percy Fawcett angol régész arra tette fel az életét, hogy megtalálja Brazília dzsungelében az elveszett várost. El Dorado, az aranyváros legendája hosszú ideig foglalkoztatta a kalandorokat, és bár Fawcett ennél sokkal józanabbul gondolkodott, abban hitt, hogy a legendának van alapja és létezett egy civilizáció, amiről mit sem tudtak az 1900-as évek elején a kutatók.

Számos expedíció után támogatói segítségével még egyszer utoljára útra kelt, ezúttal saját fia oldalán, hogy pontot tegyenek a rejtély végére és megtalálják a Fawcett által Z-nek nevezett város nyomait.

Utolsó levelét 1925-ben adta postára feleségének és sosem derült ki, hogy pontosan mi történt fiával és vele Amazónia dzsungelében. Egyes felvetések szerint a helyi törzsek végeztek velük, de az is lehetséges, hogy valamilyen betegségben veszítették életüket, egy biztos: sosem került elő a testük és az sem derült ki, hogy megtalálták-e, amit kerestek. Fawcett történetéről Z: Az elveszett város címmel 2016-ban Charlie Hunnam, Robert Pattinson és Tom Holland főszereplésével forgattak filmet.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást