A tökéletes önéletrajz titka

A tökéletes önéletrajz titka

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A tökéletes önéletrajz titka

Sokan sokfélét olvastunk már arról, hogy miként is érdemes megírni egy önéletrajzot. A bravúrosan alkalmazott formai követelmények és a felsorolt pozíciók tömkelege azonban nem elég ahhoz, hogy miénk legyen a tökéletes önéletrajz. Mit tegyünk, hogy minket akarjon az a bizonyos munkahely?

Ha nem a formai követelményekkel és a nyerő elrendezéssel nyerjük meg a HR-est, akkor mit az, amit bevethetünk? A szavak. Minden szónak pozitív vagy negatív jelentősége van, valamelyik pedig akár több mindent is sugall önmagában. Tehát az önéletrajz megírása során érdemes odafigyelnünk arra, hogy a szavak tükrözzék a személyiségünket és a tudásunkat.

Milyen szavakra vadásznak a munkáltatók?

Olyan szavakat keresnek az önéletrajzunkban, amelyek arra utalnak, hogy határozottak, kreatívak, felelősségteljesek és elkötelezettek vagyunk. Használjunk tehát olyan szavakat, amelyek rámutatnak azokra a kompetenciáinkra, amelyet a munkáltatók szeretnének látni. Fejezzük ki tehát az eredményorientált, a magabiztos és szakértelmet sugárzó énünket a szavak segítségével. Változtassuk meg a tanulmányaink és a szakmai tapasztalatunk hatását.

Hogyan? Egyszerűen csak szúrjunk be a megfelelő helyekre olyan szavakat, amelyeket segítenek elérni ezt a hatást. Hangsúlyozzuk például a vezetői jellemvonásainkat, hiszen ezek sok életrajzban fontos momentumnak számítanak.

Használjuk bátran a következő igéket: elemez, megerősít, igazgat, befolyásol, menedzsel, tervez, megszervez, alapít, előállít, felügyel, ellenőriz. Valószínűleg sokkal inkább felkeltjük majd az önéletrajz olvasójának a figyelmét, mint aki csupán felsorolta az elért eredményeit.

A jelzők közül használjuk azokat a szavakat, amelyek megmutatják, hogy ambiciózusak, kreatívak, valamint rendszeres időbeosztással rendelkező és rendszerető emberek vagyunk. A mellékneveket is használjuk bátran minőségjelző formában, hiszen a teljesítményünket sokkal vonzóbb fényben tűntetheti fel egy jól megválasztott jelző.

Ha olyan területen dolgoztunk, ahol számokban és százalékokban fejeződött ki a teljesítményünk, akkor használjuk bátran ezeket az adatokat is. Egy szám jellegű adat sokkal hamarabb feltűnik a szövegben, mintha ugyanaezt három mondaton keresztül fejtegetnénk.

Használjuk az önéletrajz megírása során a határozószókat is, hiszen ezek is kiemelkedően pozitív hatást érhetnek el az önéletrajzot megtekintő személyben. A következő határozószók, mint például az eredményesen, a sikeresen, a jogosan, a gyorsan és az energikusan pozitív képet tükröznek rólunk a munkáltató felé.

Milyen szavak használatát kerüljük az önéletrajzunkban?

Egyes szavak sokszor negatív színben tűntetik fel az önéletrajz íróját. Melyek ezek a szavak? Vannak olyan típusú kifejezések, amelyek kudarcra, csalódottságra, elégedetlenségre, esetleg cinizmusra utalhatnak az önéletrajzokban.

Ezeket kerüljük el, tehát ne írjunk negatív felhangú szavakat. Az írás során ne használjuk pl. a nincs, a hiányzik, a kevés és az alacsony szavakat, mivel ezek mind negatív hatást gyakorolnak az önéletrajz olvasójára. Emeljük ki tehát a fontos részeket, amelyek megmutatják, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak erre az állásra.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!