Innen tudhatod, melyik hajhossz illik hozzád – Ismerős az 5,5 cm-es szabály?

Innen tudhatod, melyik hajhossz illik hozzád – Ismerős az 5,5 cm-es szabály?

Címlap / Stílus / Haj / Innen tudhatod, melyik hajhossz illik hozzád – Ismerős az 5,5 cm-es szabály?

Bob, lazán kócos vagy éppen függöny frufru – a 2022-es frizuratrendek listája hosszú, egy kérdés viszont minden évben állandó: mi felelne meg nekem a legjobban? Míg sokan szinte bármikor készen állnak egy komolyabb változtatásra, addig mások borzasztóan tartanak attól, hogy rossz frizurát választanak maguknak. Van viszont egy szabály, amivel a szakértők ígérete szerint aligha foghatsz mellé.

Ha csak nem a póthaj mellett döntesz, hosszú hajat növeszteni több hónapba, vagy akár évekbe is telhet. Ha kényelmetlennek érzed, bármikor felkötheted, vagy könnyedén vágathatsz belőle néhány cm-t. Rövid fazonra váltani viszont komoly döntés, mert ha mégsem tetszik a végeredmény, nem varázsolhatsz magadnak pillanatok alatt újra hosszú hajat. Hogy biztosan jó döntést hozz, egy egyszerű tesztet is érdemes elvégezned.

Innen tudhatod, melyik hajhossz illik hozzád

Az 5,5 cm-es szabályt az a John Frieda dolgozta ki csapatával, aki már több, mint három évtizede alapított egy, a saját nevével fémjelzett profi hajápoló termékekre specializálódott márkát Londonban. Küldetése, hogy a segítségével a nők könnyebben eldönthessék, érdemes-e egy rövid fazonnal is próbálkozniuk. Így előre tudhatod, hogy egy rövid bob vagy pixie frizura illik-e hozzád, vagy előnyösebb, ha egy hosszabb fazonnál maradsz.

A képlet célja, hogy egy egyszerű technika segítségével felmérd a fejed formáját, és biztosabb legyél benne, hogy ahhoz igazodva az éppen aktuális frizuratrendek közül a rövidebbek vagy a hosszabbak passzolnak hozzád jobban. Az elvégzése roppant egyszerű: mindössze egy vonalzóra, egy tollra és egy tükörre lesz szükséged hozzá, és egyedül is könnyen meghatározhatod a végeredményt.

Így mérd le pontosan a fejformádat:

  1. Vegyél elő egy tollat és egy vonalzót.
  2. Állj a tükör elé.
  3. Tartsd a tollat vízszintesen az állad csúcsához úgy, hogy legalább a füledig érjen.
  4. Most helyezd a vonalzót a toll mellé derékszögben úgy, hogy érintse meg a fülcimpádat.
  5. Olvasd le a toll és a fülcimpád közötti távolságot.

Ha a toll és a fülcimpád közötti távolság kevesebb, mint 5,5 cm, sok rövid frizuratrend – például a legtöbb bob fazon – nagyszerűen állhat neked, míg ha az eredmény több, mint 5,5 cm, inkább a hosszabb frizurák közül érdemes válogatnod. Persze nem csak ez a képlet a meghatározó – bármilyen frizurát szeretnél, azt a fodrászodnak is érdemes megmutatnod, illetve természetesen elsősorban az számít, hogy neked tetsszen.

Hogyan válts frizurát, ha megkaptad a végeredményt?

Ha már tudod, hogy a rövidebb vagy a hosszabb fazonok állnak neked jobban az 5,5 cm-es szabály alapján, nyugodtan el is kezdhetsz a legújabb frizuratrendek között válogatni. Idén különösen népszerűek a bob frizurák, de a göndör haj sem lesz kevésbé népszerű, mint tavaly. A frizuratrendek választéka szerencsére hatalmas, így biztosan te is megtalálod azt a fazont, amibe már első látásra beleszeretsz.

Bármilyen frizurát választasz, előbb alaposan gondold át, hogy valóban tetszik-e. Ha például az 5,5 cm-es szabály alapján jól állnak neked a rövid frizurák, de évek óta váll alá érő hajad van, akkor nem kell egyből egy rövid bobra vagy pixie fazonra váltanod. Haladhatsz kisebb lépésekben is, fokozatosan rövidebb fazonokkal, és ha esetleg időközben mégis úgy gondolnád, hogy jobb egy hosszabb fazon, könnyebben visszatérhetsz hozzá. 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!