Tökéletes a fotód az önéletrajzodban? Nézd meg a főnök szemével

Tökéletes a fotód az önéletrajzodban? Nézd meg a főnök szemével

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Tökéletes a fotód az önéletrajzodban? Nézd meg a főnök szemével

Ugye nem újdonság számodra, hogy az első benyomás nagyon-nagyon fontos egy állásinterjún? De mi van, ha el sem jutsz odáig, mert az első ”találkozásotokon” rögtön rosszul indítasz – azzal a képpel, ami a CV-dben van vagy a profilképed a Facebookon, a LinkedIn-en?!

A profi fotó nem mindig vág profilba

Már az arcod, öltözködésed, sminked, és a mosolyod alapján is rengeteg hipotézise lesz rólad a leendő munkáltatódnak – persze a lényeg az, hogy milyen az az előfeltevés…

Az viszont nem közvetít rólad jó üzenetet, ha túlságosan tökéletes, nagyon beállított vagy a fotón, vagy látszik, hogy agyon Photoshopoltad magad.

Az ilyen képek ugyanis nem egy megközelíthető, kedves lánynak mutatnak, hanem olyasvalakinek, aki nagyon próbálkozik, és az sem zavarná, ha épp a külseje miatt részesítenék jobb elbírálásban…

Emellett azt is érdemes számításba venned, hogy mit üzenne a fotód akkor, ha egy női főnök kezében landolna!

Közösségi kép

A Facebookon lehetsz sokkal lazább a fotód, de ott sem biztos, hogy az a legjobb, ha pezsgős pohárral pózolsz egy bulin, vagy bikiniben egy tengerparton.

Persze egy vidám kép, vagy legalább egy olyan, ahol mosolyogsz és valóban jól érezed magad, akkor az nyerő lehet. A selfie-t is inkább magadnak készítsd, és ne egy nyilvános profilképnek – persze ha szeretnéd, ha komolyan vennének…

Például szuper választás lehet egy olyan kép, amiből kiderül rólad valami plusz ahhoz képest, ami az önéletrajzodban írtál.

Szeretsz lovagolni, fotózni vagy a bonsai nyírás a hobbid, akkor ezek nyugodtan rajta lehetnek a képeden is.

A napszemüveges képeket azonban hanyagold, akkor is, ha a szörfözés a kedvenc sportod, mert a tekintet, a szemek fontosak az első benyomásnál.

Link csaj a LinkedIn-en?

A szakmai oldalakon már egészen más a helyzet: csak te legyél a fotón (elég lehangoló és béna, amikor te szuperül nézel ki a képen, de látszik, hogy valakit levágtál a fotóról, és ha teheted, akkor profi fotóssal csináltass egy sorozatot, 2-3 különböző szettben, szemüveggel, vagy nélküle, összefogott hajjal, vagy kiengedett loknikkal, sima pólóban vagy elegánsan.

Erősebb sminkben vagy nude stílusban, de legyél minél természetesebb, visszafogottabb.

Ha pink rúzssal vagy hatalmas, sűrű műszempillákkal vagy a képen, tuti azt jegyzik meg, és nem a tapasztalataidat vagy a tudásodat helyezik előtérbe.

De nézzük, mi is az ideális smink és frizura

Nagyon baba!

Figyelj rá, hogy a képeken semmiképp se tűnj cicababásnak, inkább a professzionális oldaladat próbáld meg kidomborítani. 

A szemüveg például mindig nyerő választás, még akkor is, ha már a könyöködön jön ki, hogy nem csak szexibb vagy benne, de okosabbnak is nézel ki. 

Smink tekintetében inkább visszafogott színeket használj, emeld ki a természetes szépségedet, és ügyelj rá, hogy se a szemeid, de a szád hangsúlyozása ne legyen túl hivalkodó. 

A frizurádat pedig szintén úgy alakítsd ki, ahogy amúgy is a legtöbbször hordod: ha általában kibontva hagyod, akkor a képen is legyen úgy, ha a balerinakontyot szereted, akkor azt viseld a képen is.

Ne legyenek nagyon furcsák és túlságosan feltűnőek az ékszereid a képeden, éppen csak csillogjon valami a füledben, hogy azért adjon egy kis ragyogást az arcodnak.

Színes választék

Tudod melyik szín mellett lesz a legegészségesebb az arcod árnyalata és a szemed ragyogása? A fehér mellett! A feketét viszont felejtsd el, hacsak nem jó sok fehérrel kombinálod.

Emellett a szemed színével jól harmonizáló árnyalatok közül is választhatsz:

– ha barna a szemed, akkor válassz egy szép sárgát, királykéket vagy türkizzöldet

– ha kék árnyalatú az íriszed, akkor vibráló pinket, vagy elegáns ezüstös felsőt viselj a képen

– ha pedig zöld a szemed, a lilás-bordós árnyalatokkal próbálkozz!

A lényeg pedig, hogy olyan ruha legyen rajtad a fotón, ami kényelmes és nem feszengsz benne, miközben villan a vaku!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást