A nők több, mint fele még életében nem mert fizetésemelést kérni

A nők több, mint fele még életében nem mert fizetésemelést kérni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A nők több, mint fele még életében nem mert fizetésemelést kérni

A nemek közötti bérszakadék ha lassan is, de minimálisan csökkenni látszik. Angliában ennek ellenére kevesebb, mint a legnagyobb cégek fele volt képes csökkenteni a különbséget női és férfi dolgozóik fizetése között, így nem meglepő, ha mindössze 0,1 százalékkal csökkent a szám, 9,7-ről 9,6-ra.

Elég gyatra eredmény és ugyan a cégeknek óriási felelőssége és még rengeteg tennivalója van ebben, sajnos nekünk, nőknek is változnunk kell, ugyanis egy felmérés szerint nők több, mint ötven százaléka még életében nem mert fizetésemelést kérni. Ez az adat megdöbbentő, főleg azért is, mert a kutatás átfogó volt, hiszen 9000 dolgozót kérdeztek. 

A cégek felelősége az ügyben

Ahhoz, hogy minden szektorban csökkenjen a bérkülönbség a nemek között, először is a vezetőknek el kell ismerniük és tudomásul kell venniük, hogy ez egy létező probléma. Ha ez megtörtént, elkezdhetnek gondolkodni a megoldáson és proaktívan kell fellépniük.

Az első és legegyértelműbb módszer az, hogy minden megpályázható pozíciónál publikussá kell tenni az érte járó fizetést is, így a dolgozók tájékozottabbak lesznek azzal kapcsolatban, mennyit kaphatnak az adott munkakörben. 

A férfiak bátrabbak

Mint kiderült, a férfiak 23 százalékkal hajlamosabbak leülni tárgyalni a fizetésükről, mint a nők, ráadásul ez karrierjük minden szakaszában igaz rájuk. Nyilván azt is meg kell említenünk, hogy a fizetésemelést kérő hölgyek átlagban 2 százalékkal kevesebb pénzt kaptak, mint férfi kollégáik, de ez a különbség az előző szám mellett szinte eltörpül. 

Önbizalomhiány

Angliában a munkaerő közel felét, 47 százalékát teszik ki a nők, tehát kijelenthetjük, hogy a „térjenek vissza a hölgyek a dolgozói szektorba” igyekezet felettébb sikeresnek mondható. A szomorú béregyenlőségi statisztikák mögött azonban sok minden rejtőzik.

A nők többsége azt mondja, kevés lehetősége van feljebb jutnia a céges ranglétrán, illetve tovább képezni magát és tréningekre járni.

A munkájával kapcsolatban a férfiak 13 százaléka vallotta, hogy nem magabiztos, míg a nőknek több, mint 25 százaléka. 

Kép: Kikovic/depositphotos.com

Család vagy karrier

Szinte minden családos nő beszámolt arról, hogy nehézségei vannak a karrier és a családi élet összeegyeztetésében. Egyrészt még mindig van, ahol problémát okoz, hogy munkahelyén ugyanabba a pozícióba visszavegyék, amiben a szülés előtt dolgozott, illetve utána több hónapba telik, mire visszarázódnak a munka ritmusába.

Az is nehéz számukra, hogy a GYES lejárta után bölcsődében hagyják a kisgyereket és a munkában a feladataikra koncentráljanak, miközben a gyerek után aggódnak. 

Idegesség

Senki sem jódolgában megy fizetésemelést kérni, hiszen ez egy kellemetlen és sokszor méltatlan helyzet. Az ember ilyenkor ideges, mert az amygdala (agyunk az a része, ami a fájdalom és félelem érzéséért felelős) aktiválódik, ezzel elvonva a forrásokat a PFC-től, ami nem más, mint agyunk logikáért, tervezésért és döntéshozásért felelős területe. Ennek a jelenségnek köszönhető, hogy mikor izgulunk, nem találjuk a szavakat és dadogunk.

A pszichológusok szerint ezért fontos, hogy készüljünk egy előre betanult szöveggel, melyben érthetően megfogalmazzuk, miért érezzük, hogy jár nekünk a fizetésemelés. De mindez azzal kezdődik, hogy össze kell szednünk magunkat és igenis oda kell állni a főnök elé fizetésemelést kérni, mert ha ezt tesszük meg, magától valószínűleg nem fog adni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást