7 tipp krónikus derékfájás ellen

7 tipp krónikus derékfájás ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 7 tipp krónikus derékfájás ellen

A derékfájás nem a korral jár, és nem is az ülőmunka természetes következménye! Nem szabad belenyugodnod, ha rendszeresen kínoz a hátad. Csokorba szedtük, milyen módszerekkel tehetsz a probléma ellen, ami megkeseríti a napjaidat.

Helyes alváspóz

A derékfájás megnehezítheti az elalvást, ezáltal ördögi körbe kényszeríthet – a pihenés hiánya ugyanis a fájdalomküszöb csökkenéséhez vezethet.

Sajnos sok esetben éppen a nem megfelelő alváspóz vagy a fekhely rossz minősége idézi elő a panaszokat. Próbáld ki, hogy az oldaladra fekszel, és egy lapos nagypárnát teszel a két térded közé
Ez a támogatott magzatpóz segít egyenesben tartani a gerinced.

Felejtsd el a görnyedést!

A görnyedés elképesztően rossz hatással van a testre: amellett, hogy hosszú távon deformálja a gerincet, még a tüdőt és a szívet is összenyomja, gátolva az oxigénellátást az egész testben. 

Az ideális, egyenes tartás laza vállakkal és karokkal párosul – semmiképpen sem kell megfeszülnöd közben.

Törekedj rá, hogy az asztalod és a széked ennek megfelelő magasságban legyen! Ha folyton előre kell hajolnod, hogy lásd a monitort, menj el egy szemvizsgálatra – talán szemüvegre van szükséged!

Okosan a gyógyszerekkel!

Kétféle vény nélkül kapható fájdalomcsillapító segíthet, ha már képtelen vagy elviselni a kínokat. A nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők, illetve a paracetamol hatóanyagú készítmények.

Mindkettőnek akadnak mellékhatásai, s bizonyos esetekben nem szabad szedni őket. Ne feledd, hogy ezek kizárólag tüneti kezelésre alkalmasak – magát az okot nem szüntetik meg. 
Ha kéthavonta elfogy egy dobozzal, gondolkodj el a kezelésen!

Gyógytorna

Ne hidd, hogy csak a gerincferdülésben szenvedő alsó tagozatosok járhatnak gyógytornára, meg a szinte mozgásképtelenné vált idősek! 

A szakemberek ugyanis erős, egészséges felnőtteknek is gyakran megmutatják, hogyan kell valójában állni, ülni és feküdni, valamint olyan otthon végezhető gyakorlatokkal segítik elő a gerinc menti izmok erősödését, amelyek a mindennapokban is a hasznodra lehetnek.

Ágynyugalom? Felejtsd el!

Régen az orvosok ágynyugalmat ajánlottak a mozgásszervrendszeri panaszokra. Bár ésszerűnek tűnik, hogy amelyik részedet alig használod, az időközben regenerálódik, azóta kiderült: az emberi szervezet messze nem így működik.
Az enyhe, fokozatosan növekvő terhelés – szakember felügyelete mellett, persze – még súlyos sérülések esetén is kívánatos, nemhogy derékfájáskor! Mindennap szakíts időt egy kis sétára, úszásra vagy jógára, amennyiben fáj a derekad!

Hideg vagy meleg borogatás

Kutatások bizonyítják, hogy a hideg és a meleg borogatás hasonló hatással bír a szövetekre, s csak egyedi tényezők határozzák meg, kinek melyik kedvezőbb. A fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés kedvéért napi néhányszor húsz percig borogasd a derekad.

A dolog haszna, hogy serkentheted vele az érintett terület vérkeringését, felgyorsítva a gyógyulás folyamatát. Az ágymelegítővel azonban bánj óvatosan, mert a huzamosabb ideig tartó hőhatás megterhelheti a szervezeted!

Masszázs

Sikerült bebizonyítani, hogy a tízhetes periódusban alkalmazott heti egy masszázs javítja a krónikus derékfájásban szenvedők állapotát – és nemcsak arra az időre, amíg a masszőr kezei alatt pihennek, hanem a kúra után akár még egy évig is. 
Különböző technikák közül választhatsz, tehát érdemes megkérdezned egy szakértőt, melyik a legmegfelelőbb számodra.
Nagyon fontos, hogy krónikus hátfájás esetén ellátogass a háziorvosodhoz, aki valószínűleg szakrendelésre küld majd a panaszoddal. Kivizsgálásra azért van szükség, mert egy esetleges gerincprobléma gyanúja nem játék!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást