Otthon / Dekor

5 tipp, hogyan tedd luxusossá a lakásod kevés pénzből

Kevés pénzből nem könnyű ízléses és exkluzív külsőt kölcsönözni a lakásnak. Még nehezebb a helyzet, ha albérletről van szó, hiszen biztos te sem szívesen költesz egy olyan lakásra több százezer forintot, amiből lehet, hogy egy év múlva elköltözöl majd. De szerencsére nekünk azért van néhány tippünk, amivel otthonosabb, igényesebb és különlegesebb lesz a lakásod!

Rend és tisztaság

Egy lakásátrendezés vagy átalakítás mindig azzal kell kezdődjön, hogy megszabadulsz a fölösleges dolgoktól. Tegyél rendet a fejedben, gondold végig, hogy mire van szükséged, majd nézz szét a konkrét helyiségekben is, hogy mindennek megtaláld a helyét és a rutinját.

Ami fölösleges, azt adományozd el vagy tedd fel a netre, hátha még pénzt is látsz belőle! Ha már csak az van szem előtt, ami tényleg szükséges, akkor könnyebben átlátod a teendőket, és a lakás egésze is letisztultabb hatást kelt majd.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Színek

A színek helyes megválasztása minden lakás esetén nagyon fontos. Ha a lakás nem a tiéd, talán ez az, amivel a legegyszerűbben és legköltséghatékonyabban tudod otthonosabbá tenni a tereket. Azaz játssz a színekkel, fesd ki a falakat, válassz hozzá illő szőnyegeket, bútorokat és dekorációt.

Mi azt javasoljuk, hogy a falakat hagyd világosan, hiszen így a lakás is világosabbnak tűnik majd. Ha szeretnél egy falat kiemelni, akkor tegyél fel egy mintás tapétát vagy válassz ki egy hangsúlyos színt, és azt használd a kiválasztott szobában mind a falon, mind a dekorációban.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Textilek

Sokat dob egy lakáson, hogy milyen textilekkel dekorálod. Azt javasoljuk, hogy ha van függönyöd, azt mindig a plafontól indítsd és a földig érjen, hiszen ez tágítja a teret, és úgy tűnik, hogy az ablakaid is nagyobbak.

Otthonosabbá teszi a lakásod, ha a nappalit és a hálószobát feldobod takarókkal, és különböző méretű és mintájú párnákkal. Ha kiválasztottad a lakás fő színeit, akkor ezeket az árnyalatokat kombináld, illetve használj mintás és egyszínű anyagokat is. Szerintünk egy jól megválasztott szőnyeg is exkluzívabbá tesz egy lakást, hiszen jól feldobja a teret, és keretet ad a szobának.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Virágok

Minden lakásban jó, ha vannak növények, hiszen ezek életet lehelnek a terekbe. Ha szereted a cserepes növényeket vagy virágokat, akkor hosszabb távra mindenképp szerezz be ezekből egyet vagy kettőt, és dekoráld ezzel a szobákat.

Persze nem kell túlzásba vinni, egy nagy növény a sarokba, egy csokor virág az asztal közepére és néhány friss, zöld fűszernövény a konyhába már sokat dob a lakás hangulatán. Ha kinézel néhány olyan növényt, ami nem igényel túl sok törődést és ellátogatsz egy kertészetbe, akkor néhány ezer forintból már meg is van az élő dekoráció a lakásodba.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Dekoráció

A növényeken és a párnákon túl még sok-sok olyan dolog van, amivel úgy dekorálhatod a lakásod, hogy nem kell érte sok tízezer forintot kiadnod. Számos olyan DIY ötlet van arra, hogy mécsesekkel, befőttes üvegekkel, faágakkal, képkeretekkel vagy bármilyen egyszerűen beszerezhető eszközzel akár kézzel készítsd a dekorációt.

Ha már megvan, hogy mit tennél ki szívesen, akkor arra is ügyelj, hogy mi hova kerül, illetve az egyes elemek passzolnak-e egymással.

Tipp: Törd meg a könyvespolc egyhangúságát néhány mécsessel vagy vázával, az itt-ott kikandikáló zsinórokat tüntesd el a bútorok mögött, a tévé vagy a kapcsolók köré tegyél vintage stílusú képkeretet – így sok sokkal különlegesebb hatást keltenek majd.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást