Egészség / Életmód

4 tipp, hogy motivált maradj az edzésben

4 tipp, hogy motivált maradj az edzésben

Még a legprofibb sportolókkal is megesik, hogy lankad a motivációjuk – ha mondjuk az úszás életük sportja, és imádják csinálni, akkor is becsúsznak olyan időszakok, amikor a hátuk közepére sem kívánják az uszodát. Ha a legelszántabbak is küzdenek ilyen problémákkal, mit tehetünk mi, földi halandók, hogy legyen erőnk minden reggel felkelni és izzadni, vagy munka után még bevánszorogni az edzőterembe?

A tudás megvan, az akarat hiányzik

A legtöbben tisztában vagyunk vele, mit kéne tenni azért a hőn áhított bikinialakért: nem túl bonyolult a dolog, csak tisztán kell enni, és rendszeresen mozogni.

A probléma ott kezdődik, hogy nagyon nehéz rávenni magunkat mindkettőre – vagyis belekezdeni még úgy ­ahogy megy, de hosszú távon folytatni, na az az igazi kihívás. Egy idő után szinte törvényszerűen csökken a motiváció, megakad a fogyás, túlságosan csábítanak a sütik a kirakatban, és amúgy is, túl hideg és túl sötét van ahhoz, hogy kivánszorogjunk futni.

Mit lehet ez ellen tenni? A probléma valószínűleg az egészséges életmódhoz való hozzáállásunkkal van: csak arra gondolunk, hogy szép kockás hasat akarunk, de azt elfelejtjük, mennyi mindent nyerünk még azzal, ha vigyázunk a testünkre.

A minden mindegy elve

Tegyük fel, hogy már hetek óta keményen döngölöd a futópadot, és egy kocka csoki sem csúszott le a torkodon a saláta, a teljes kiőrlésű kenyér és a fehérjés tojásrántotta után. Rettentő büszke vagy magadra, látszik is, hogy keményen küzdesz az álomalakért de aztán lebetegedsz. Nem tudsz mozogni, nincs erőd egészségeset főzni, csak épp arra, hogy a telefonodba bepötyögd az ételfutár számát.

Mivel ezek után, mivel már úgyis belerondítottál a diétádba, riadóztatod a barátodat/barátnődet, hogy sürgősen hozzon egy egész tábla csokit, mert te beteg vagy, meg amúgy is, már elrontottad a diétádat. De itt a lényeg: elrontani nem lehet valamit, amivel hosszú távra tervezel. A “most már úgyis mindegy” elv olyan, mintha a kilyukadt kerekű autód összes többi kerekét is kiszúrod, mert most már teljesen mindegy, ha az egyik lyukas, legyen a többi is.

Az út a fontos, nem az eredmény

Ez a hozzáállás abból következik, hogy úgy tekintesz a diétára és a mozgásra, mint egy szükséges eszközre ahhoz, hogy lefogyj és formába lendülj. Holott az egészséges életmód legfontosabb céljának annak kéne lennie, hogy megadd a testednek a tökéletes egyensúlyt a tápanyagok és a számára szükséges mozgás segítségével.

Ha nem a célra koncentrálsz, hanem arra, hogy életmódot válts, kevésbé leszel szigorú magaddal, ha egy nap nincs kedved felkelni, vagy kétnaponta megeszel két­-három kocka csokit, hiszen nem gyors eredményt akarsz kierőszakolni magadból, hanem egy hosszú távú, egészséges életmódra törekszel.

Mit tehetsz, hogy ne negatívan lásd az egészet?

Visszanyomtad a szundit, és nem mentél el futni kora reggel ­– normál esetben valószínűleg átkoznád a fejedet, hogy belerondítottál az edzéstervedbe. Ahelyett, hogy este benyomnál egy nagy adag tésztát azért, mert mozogni úgysem voltál, tervezz be egy kis esti mozgást ­– mondjuk jógázz vagy súlyzózz otthon!

Ne ragaszkodj görcsösen azokhoz az elvekhez, amiket kitaláltál magadnak ­­– ha nem úgy jön össze a napod, ahogy akartad, tervezd újra, és alakítsd át úgy, hogy beleférjen a mozgás. Ha pedig sehogy nem jön össze, akkor egyél egy könnyebb vacsorát. A lényeg, hogy ne szükséges rosszként fogd fel az egész életmódot, hanem egy olyan dologként, ami energikusabbá, fittebbé és szebbé varázsol ­­– a kockás has csak egy plusz előny.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást