10 tipp a jó fotók készítéséhez

10 tipp a jó fotók készítéséhez

Címlap / Otthon / Háztartás / 10 tipp a jó fotók készítéséhez

Szinte mindenki imád fotózni és fotózkodni, de lehangoló, ha nem olyan az eredmény, mint amilyent szerettünk volna. Íme 10 tipp a profi képek készítéséhez, hogy többé ne legyenek unalmas vagy rossz minőségűek képeink.

Fotózz szemmagasságban

A közvetlen szemkontaktus vonzóbbá teszi a képet. Amikor fényképezel, tartsd a kamerát az alany szemmagasságában, hogy maximálisan át tudd adni az illető tekintetét és elbűvö mosolyát.
Gyermekek esetében guggolj az ő szintjükre, ellenkező esetben a fejük búbját nézheted viszont a képeken. A szemmagasságból készült képek élethűbbek, személyesebb hangulatot keltenek.

A háttér legyen minél egybefüggőbb

Győződj meg róla, hogy a személy, akit fényképezel van a fotó fókuszpontjában. Furcsán mutat, ha az ismerősöd fejéből kinő egy autó.

Kint mindig használj vakut

Ha tündöklő napsütés is van kint, a túl erős fénytől az arcoknak nem túl vonzó mély árnyékai lehetnek. Ezeket az árnyékokat megszüntetheted, ha bekapcsolod a vakut. A fényképezőgépeken általában két féle vaku opció létezik, a teljes vaku és a derítővaku.
Ha a fényképezendő személy 1,5 méternél közelebb van, akkor a derítővakut használd, ha 1,5 méternél messzebb van, a teljes vakut. A digitális fényképezőgépeknél a kijelzőn megfigyelheted az eredményeket.
Felhős napokon használd a derítővakut, mert kiemeli az emberek arcát. Ugyancsak borús napokon fényképezhetsz vaku nélkül is, mert bizonyos esetekben szép megvilágítás van természetes fényben is.

Közelíts

Ha a fényképezendő téma kisebb, mint egy autó, menj egy-két lépést közelebb, és közelíts rá a témára. A cél az, hogy kitöltsd a képet azzal, amit fényképezel.
Közelről jobban látszanak a részletek, élethűbb képeket lehet készíteni így. Ne lépj azonban túl közel, mert a kép életlen lehet. A legközelebbi fókusztávolság, ami a legtöbb fényképezőgépre érvényes, az 1 méter (kb. 1 lépés). Ha ennél közelebb állsz az alanyhoz, akkor a kép homályos lesz.

Ne legyen középen

Kicsit unalmasak azok a fényképek, amelyeknek tökéletesen a közepében van elhelyezve az alany. Életre keltheted a fotót, ha egyszerűen elmozgatod a témát középről.
Figyelj arra, hogy ha a szélében van a téma, akkor fókuszálj erre (a legtöbb automatikusan fókuszáló fényképezőgép a középpontra fókuszál, ezért be kell állítani a fókuszpontot). A következő tippünkben megtudhatod hogyan viheted át a fókuszpontot.

A téma mindig legyen éles

Ha a fényképezendő személy/tárgy nem középen van, akkor be kell állítanod a fókuszpontot. A legtöbb fényképezőgép középre fókuszál.
Általában a fókuszpontot a következő három lépésben állíthatod be: először is legyen a téma középen és így nyomd le félig az exponáló gombot, ekkor befókuszálódik a téma.
A második lépésben vidd el a témát a középponttól, ahogy tetszik. A harmadik lépésben nyomd meg az exponáló gombot teljesen.

Ismerd a vakutartományt

Ugye ismerős a kiégett arc, vagy a sötét képek látványa? A leggyakoribb fényképészeti probléma, hogy nem sikerül eltalálnunk az ideális vakutávolságot.
Fényképezőgépeddel próbáld ki 1 métertől egészen 5-6 méterig fotózni, méterenként készíts 1-1 fotót. Legközelebb így tudni fogod, hogy milyen távolságból lesznek élesek és szép megvilágításúak a képek.

Figyeld a fényviszonyokat

A fényképezés legfontosabb része a fényviszonyok figyelése. Az oldalról jövő fény például öregíti az arcot. A gyenge fényben (pl. felhős napon) készült képek viszont fiatalíthatják az arcot.
A legszebb tájképeket kora reggel vagy naplemente előtt lehet készíteni, amikor narancsos fény jár át mindent.

Függőlegesen is fotózhatsz

A magas épületeket és egyéb témákat ne felejtsd el függőlegesen fotózni. Álló embereket is legtöbbször ajánlott függőlegesen fotózni.
Tehát legközelebb a szokásos fekvő képek helyett készíts vertikálisakat is, nem fogod megbánni!

A fotós a főnök!

A jó fotóhoz nem elég a szép téma. Amikor személyeket fotózunk, gyakran unalmas a kép, mert nincs hangulata. Légy a képeid rendezője és igazítsd az alanyokat! 
Kérd meg, hogy karolják át egymást, a kislány vegyen fel egy rózsaszín napszemüveget, vagy viselkedjenek úgy, mintha beszélgetnének. A legtöbb kép az ötlet miatt jó. Legyen mondanivalója, legyen hatással arra, aki megtekinti.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást