Mi történik, ha terhesen is szeded a fogamzásgátlót?

Mi történik, ha terhesen is szeded a fogamzásgátlót?

Címlap / Életmód / Egészség / Mi történik, ha terhesen is szeded a fogamzásgátlót?

Kezdjük először az elején: hogy lehet az, hogy valaki fogamzásgátló tabletta szedése közben teherbe esik? A tabletta sem nyújt 100 százalékos védelmet, azért ez csak akkor érvényes, ha tényleg körültekintően és szigorúan szedjük a szert. (Legtöbbször 99 százaléknak szokták mondani, de a modern tabletták mellett kb. 0,3 százalék esélye van az embernek, hogy teherbe essen a megfelelő szedés mellett.)

Még ha te felelős is vagy, biztosan van olyan ismerősöd, akitől hallottál már olyat, hogy „nem baj, ha egy-kettő kimarad, már szedem egy ideje”, vagy „van, amikor reggel, van, amikor este szedem, éppen ahogy eszembe jut.” Mindez drámaian megnöveli a teherbeesés esélyét.

Aztán persze ott vannak az olyan esetek, amikor nem tudjuk szabályozni az egészet. Például amikor lebetegszünk, és hasmenésünk van vagy hányunk, de akár egy jól sikerült este után is megeshet ilyesmi, ha túl sok alkoholt fogyaszt az ember. Ha a hányás vagy a hasmenés túl közel történik a gyógyszer bevételének időpontjához, lehet, hogy az még nem szívódott fel teljesen. Bele sem gondolunk, hogy így már nem véd teljesen.

Mindezek miatt a tablettát szedő nők nagyjából 9 százaléka még a fogamzásgátló mellett is teherbe esik.

Persze nem csináltak kísérleteket arra vonatkozóan, hogy mennyiben más egy fogamzásgátló tabletta alatt született baba. Viszont vizsgálták már olyan babák szervezetét, akik magzatkorában még „találkozott” a tablettákkal. Sokáig úgy gondolták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik az első trimeszter alatt kapnak a hormontartalmú tablettákból, úgynevezett hypospadiasis alakul ki, ami a férfi nemi szerv egy elváltozása. Csakhogy a kutatások nem találtak összefüggést a tabletta és a hypospadiasis között.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást