Egészség / Életmód

Hüvelygyűrű, minipill és társai: Az 5 legnépszerűbb fogamzásgátló

Hüvelygyűrű, minipill és társai: Az 5 legnépszerűbb fogamzásgátló

1. A kombinált fogamzásgátló tabletta

Az kombinált fogamzásgátló tabletták az ösztrogén hormon és progesztint kombinációját tartalmazzák – innen ered a nevük is.

Az ilyen tabletták a hormonszintet olyan egyenletesen állítják be, hogy ne legyen kiugró érték, amitől az ovuláció megindulna.

Emellett megvastagítják a méhnyak nyákot, hogy megakadályozzák a spermát a pete elérésében. A kombinált fogamzásgátlóknak több fajtájuk létezik, itthon talán az egyfázisú a legnépszerűbb, amely esetében mind a 21 tabletta ugyanolyan adag hormont tartalmaz, és a bevételük után hét nap szünetet kell tartani. 

2. A minipill

A kombinált fogamzásgátló tablettákkal ellentétben a minipill kizárólag progesztogént tartalmaz, nincs benne ösztrogén. A progesztogén megvastagítja a méhnyak nyákfelületét, és elvékonyítja a méhnyálkahártyát. A módszer hatékony lehet azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem szedhetnek kombinált tablettát, és hatékonyságban is utoléri a nagytestvért: 96-99,5% hatékonyságú, ha az előírások szerint szedi az illető.

3. A méhen belüli eszköz, vagy spirál

A méhen belüli eszköz, vagyis az IUD (intrauterine device) egy kicsi, T alakú műanyagból készült dolog, amit a méh üregébe kell felhelyezni. Az IUD kettős védelmet nyújt: az egyik fizikai eszköz mivoltából adódik, a másik pedig a hormonoknak köszönhető, mert ez is egy hormontartalmú eszköz.

Működésének lényege a megtermékenyített pete beágyazódásának meggátlása, valamint hogy megelőzze a spermiumok eljutását a petesejthez.

Nagyjából ötévente kell cserélni, de ha réztartalmú IUD-t helyeztetünk fel, ez akár nyolc évre is kitolódhat.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást