Tényleg túlnépesedett a Föld? Ezek a jóslatok

Tényleg túlnépesedett a Föld? Ezek a jóslatok

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Tényleg túlnépesedett a Föld? Ezek a jóslatok

A tavalyi év végén a Föld emberi populációja elérte a nyolcmilliárdot. Túl sokan vagyunk? Vagy eleve rosszul tesszük fel a kérdést?

Az Egyesült Nemzetek Szervezete már tavaly év végére megjósolta, hogy nyolcmilliárd ember lesz életben a Földön – ez akár 800 000-szer annyi, mint ahányan a Kr. e. 750.000-ben bekövetkezett tobai vulkánkatasztrófa után maradtak a bolygón.

Ma népességünk olyan hatalmas, és olyan csekély genetikai diverzitást mutat– Afrikán kívül – hogy egy kutató nemrégiben megfigyelte, valójában nem is olyan meglepő, hogy egyes emberek rettenetesen hasonlítanak egy másik idegenre. Van egy korlátozott génállomány, amelyet folyamatosan újrahasznosítunk, és ebből körülbelül 370.000 új lehetőség adódik. Így különféle genetikai egybeesések minden nap megtörténnek, amikor újszülöttek érkeznek a világra.

A népességnövekedés megosztó téma

Az emberiség népességének növekedése azonban olyan téma, ami megosztja az embereket. Egyesek az emelkedő számainkat példátlan sikertörténetnek tekintik – sőt, van egy kialakulóban lévő irányzat, amely szerint több emberre van szükségünk. 2018-ban a technológiai milliárdos, Jeff Bezos jósolta azt a jövőt, amelyben népességünk egy új tizedes mérföldkövet ér el, a Naprendszerünkben szétszórt ezer milliárd ember formájában. Bejelentette, hogy módszereket tervez ennek elérésére.

Eközben mások – köztük a brit természettörténész, Sir David Attenborough – „a földi pestisjárványnak” titulálták nyüzsgő tömegeinket. Ebben a felfogásban szinte minden környezeti probléma, amellyel jelenleg szembesülünk, az elmúlt néhány évszázadban tapasztalt burjánzó szaporodásunkra vezethető vissza.

Az éghajlatváltozástól a biológiai sokféleség csökkenéséig, a vízhiányig és a talajjal kapcsolatos konfliktusokig az embereknek köszönhető.

Még 1994-ben – amikor a világ népessége mindössze 5,5 milliárd fő volt – a kaliforniai Stanford Egyetem kutatócsoportja kiszámolta, hogy fajunk ideális mérete 1,5 és 2 milliárd ember között lenne.

melitas/istockphoto.com

Akkor jelenleg túlnépesedett a világ? És mit hozhat a jövő az emberiség globális uralmának?

A bolygón élők ideális számáról folyó vita ugyanolyan érzelmileg telített, mint mindig is volt. Sajnos viszont fogy az idő, hogy eldöntsük, melyik a legjobb irány. Ma szinte általánosan elítélnek minden olyan politikát, amely kvótákat vagy célokat tartalmaz az emberiség számának növelésére vagy csökkentésére, kivéve néhány szélsőséges szervezetet. Túl nagynak tartják annak a kockázatát, hogy ezek az ösztönzők kényszerhez vagy más atrocitásokhoz vezetnek. De ezen túl kevés az egyetértés.

A spektrum egyik végén azok állnak, akik válságnak tekintik az egyes területek alacsonyabb termékenységi rátáját. Egyes demográfusokat például annyira aggaszt a születésszám helyi csökkenése az Egyesült Királyságban, hogy a gyermektelenek megadóztatását javasolják. 2019-ben egy nőre átlagosan 1,65 gyermek született az országban. Ez elmarad a 2075-ös helyettesítési szinttől – az azonos népességszám fenntartásához szükséges születések számától –, bár a népesség összességében még mindig nőtt a más országokból érkező migráció miatt.

Az ezzel ellentétes nézet az, hogy a globális népességnövekedés lassítása és végső soron megállítása kimagaslóan kezelhető és kívánatos. Egyesek szerint pedig mindez teljesen önkéntes eszközökkel is megvalósítható. Olyan módszerekkel, mint a fogamzásgátlás egyszerű biztosítása azoknak, akik élni szeretnének ezzel, vagy a nők oktatása. Ily módon ezen álláspont hívei úgy vélik, hogy nemcsak a bolygó javára válhatnánk, hanem javíthatnánk a világ legszegényebb polgárainak életminőségét is.

tommy/istockphoto.com

Nem áll meg a közeljövőben a népességnövekedés

Mindazonáltal, bár még eldöntésre vár, hogy az emberiség milyen mértékben terjeszkedik tovább a bolygón, néhány pályát már meg tudtak határozni a kutatók. Az egyik az, hogy az emberi populáció egy ideig valószínűleg tovább fog növekedni, függetlenül a csökkentésére irányuló esetleges erőfeszítésektől.

Ez a jövő a „demográfiai lendület” néven ismert jelenségnek köszönhető. Eszerint a fiatal népesség, amelynek termékenységi rátája a pótlási szint alatt van, tovább fog növekedni mindaddig, amíg a halálozási arány és a migrációs szint változatlan marad. Ennek oka, hogy a népességváltozás nem csak a születési arányokról szól. A népesség szerkezete is hatással van rá, különösen a fogamzóképes korú nők teljes számára.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy még olyan nagy globális tragédia esetén is, mint egy halálos világjárvány vagy katasztrofális világháború, vagy a bolygó minden országában bevezetett drákói egygyerek-politika – amit természetesen senki sem remél – népességünk 2100-ra még mindig 10 milliárd főre fog növekedni.

Még egy olyan mértékű katasztrófa esetén is, amely öt éven belül kétmilliárd ember halálát okozza a század közepén, a népesség még mindig 8,5 milliárdra nőne.

Bármi is történik, a kutatók arra következtetnek, hogy valószínűleg sok-sok ember lesz a bolygón legalább a következő évszázadig. Mivel az elkövetkező években az emberiség még inkább dominánssá válik, fajunk eddigi legnagyobb kihívása lehet megtalálni az együttélés módják és a környezet védelmét.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!