12 tény a narancsbőrről, amit minden nőnek ismernie kell

12 tény a narancsbőrről, amit minden nőnek ismernie kell

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 12 tény a narancsbőrről, amit minden nőnek ismernie kell

Mindannyian ismerjük a combot, a csípőt, a popsit és a hasat elcsúfító gödröcskéket. Vannak, akik békében együtt élnek velük, míg mások valóságos hadjáratot indítanak ellenük különféle krémekkel, kezelésekkel. Mitől alakulnak ki egyáltalán, s hogyan lehet igazából eltüntetni őket?

Nem betegség

Pusztán kozmetikai „probléma”, semmilyen negatív egészségügyi hatása nincs. A narancsbőr súlyossága az alig láthatótól a több centiméteres egyenetlenségekig terjedhet.

Nemcsak az imént említett testrészeken fordulhat elő, hanem akár a felkaron és a mellek környékén is. A női test zsíranyagcseréjének sajátosságai miatt szinte mindenkinél megfigyelhető.

A cellulitisz oka

A narancsbőr elsődlegesen az étrenddel bevitt zsírból „táplálkozik”, és a szorosan mellette fekvő kollagén rostokkal együtt az alattuk fekvő izomhoz kötődik.

Amikor a kollagén rostok közelebb húzódnak egymáshoz, vagy megnövekszik a zsírarány, a zsírraktárak egyszerűen „kifutnak”.

A vékonyakat is sújtja

A cellulitisz inkább a bőr felépítésével van kapcsolatban, mintsem az esetleges túlsúllyal.

A vékonyabb bőr genetika kérdése, és akié olyan, sokkal nagyobb eséllyel „pályázik” a személyes narancsligetekre.

Ami ellen nem tehetsz

A terhességgel járó hormonális változás és a kor sajnos kockázati tényezőnek minősül. Előbbi folyamat visszafordítható a baba születése után, utóbbit viszont csak lassítani lehet.

A megfelelő – naponta legalább kétliternyi – folyadékbevitel azonban mindenki számára hasznos!

Amit megtehetsz

A jojó-effektus, a túlzott szénhidrát- és zsírbevitel, a mozgáshiány és a kiszáradás elkerülésével jelentősen csökkentheted a narancsbőr kialakulásának esélyét.

Ne feledd: az életmódváltástól nem várhatsz azonnali eredményt, hiszen az éveken át tartó rossz táplálkozás nyoma nem tűnhet el egyik hétről a másikra. Légy kitartó és következetes, meglesz a gyümölcse – ami ezúttal nem narancs!

A barnulás segít?

Bár a napsütötte bőrszín optikailag tényleg enyhíti a narancsbőrt, valójában viszont jócskán ront a helyzeten.

A gyakori UV-sugárzás ugyanis károsítja a bőrt, még vékonyabbá és védtelenebbé teszi a környezeti hatásokkal szemben, így az alatta húzódó zsírt is kevésbé képes feszesen megtartani.

A fogyás segít!

Ha olyan típusú narancsbőröd van, amelynek fő előidézője a túlsúly, a fogyás biztosan jó stratégia a látható tünet mérséklésére.

Gyakran előfordul azonban, hogy először nem onnan távozik a felesleg, ahonnan a legjobban szeretnéd.

Ilyenkor légy türelmes, mert a fogyás egyenletes lesz, csak időre van szüksége a szervezetednek! A cellulitisz a legvédettebb zsírraktárak közé tartozik, így nem fogja könnyen adni a tested.

Masszázs?

A köpölyözésnek is hívott lipomasszázs hatásos, akár géppel, akár kézzel végzik.

Egyetlen hátránya azonban óriási: az eredményt csupán rövidtávon élvezheted, mivel a szervezeted ugyanoda „teszi vissza” a zsírt a kezelés után, ahonnan jelentős idő-, energia- és pénzbefektetéssel sikerült eltüntetni.

Koffeines krém?

A koffein élénkíti a szövetek anyagcseréjét, elsősorban ödéma ellen célszerű bevetni a vízhajtó hatás miatt. A zsír helyzete azonban egy fokkal árnyaltabb: az orvosok keresik rá a bizonyítékot, hogy a kulcsfontosságú összetevő képes-e a krémezés során bejutni a bőr legmélyebb rétegeibe.

Egyelőre nem találták meg. Mi, nők azonban töretlen lelkesedéssel vásároljuk továbbra is az ilyen kencéket.

Gyógynövényes krém?

Gingko biloba, som, rózsaolaj – a hangzatos összetevők csábítanak, hiszen természetközeli megoldást kínálnak.

Egy nemzetközi tanulmány azonban 32 gyógynövényes krém vizsgálata során összesen 260 vegyi anyagot talált, amelyek negyede erős allergén. A természetesség tehát nem terem a drogériák polcain keresendő.

Rádiófrekvencia? Lézer?

A kozmetikai szalonok mindenféle tudományos háttérszöveggel alátámasztott kezelésekre hívnak borsos összegért, s egytől egyig azt ígérik: ha fizetsz, örökre búcsút inthetsz a narancsbőrnek.

Sok esetben hat számjegyű összeget kell náluk hagynod, amiért cserébe ideiglenes javulás üti a markod. Hogyan is szabhatná meg mondjuk a lézer a testednek, hogy a jövőben bevitt zsírt ne ugyanoda helyezze?

Tekercselés

Rád kennek egy csípős krémet, befóliáznak, te pedig csak fekszel és izzadsz. Szinte érzed, ahogy távoznak a gonosz gödröcskék a fenekedről, igaz? Sajnos nem így van, mivel a tekercselés során vizet veszítesz, nem pedig zsírt.

Az utána tapasztalt feszesség is a víz hirtelen távozásának tudható be – szó sincs tehát „bevett gyógymódról”.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást