Jók vagy rosszak a tejtermékek a bélrendszerünknek?

Jók vagy rosszak a tejtermékek a bélrendszerünknek?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Jók vagy rosszak a tejtermékek a bélrendszerünknek?

Te is szereted a tejet, a sajtot, a vajat vagy a tejszínt? Minden kétséget kizáróan igazán finom és sokféleképpen felhasználható élelmiszerekről van szó, de belegondoltál már abba, hogy vajon hogyan hatnak a bélrendszered egészségére? Az utóbbi időben sok tudományos kutatás foglalkozott az emberi bélben élő baktériumok és más élőlények millióinak populációjával, és azzal hogyan befolyásolja az állapotuk az egészségünket. Az eredmények pedig rávilágítottak arra, hogy gyakorlatilag mindennel összefüggésbe hozhatóak, ezért nagyon nem mindegy, mit eszünk és iszunk. De vajon mit jelent ez a tejtermékek esetében?

A bélrendszerünk egészségét először legtöbbször az anyatej alakítja

Az első tejtermék, amivel sokan találkozunk, az anyatej, ami egészen különleges. Egy 2016-os tanulmány szerint az anyatej olyan baktériumokat termel a csecsemők bélrendszerében, amelyek segítenek megvédeni őket és a fejlődő immunrendszerüket. 2017-ben pedig a tudósok felfedezték, hogy van egy olyan bélbaktérium, a Bifidobacterium longum, amely csak az anyatej által tud kialakulni. Vagyis az anyatej gyakorlatilag más bélbaktérium-populációt termel, és aki anyatejet kapott, annak sajátos bélmikorbiomja lesz. Bár ennek nincs különösen nagy hatása az emberi egészségre, mégis rávilágít, hogy az anyatejnek kulcsfontosságú szerepe lehet a bélrendszerünk fejlődésében.

A tejfehérje nagy hatással van a belekre

A tejtermékek több olyan elemet is tartalmaznak, amelyek befolyásolhatják a bélrendszerünk egészségét. A bennük leggyakrabban előforduló fehérje a kazein, amely a bélben nagyon lassan bomlik le, és hosszú ideig táplálja a sejteket. A másik, tejtermékekben található fehérje, a tejsavó viszont nem rendelkezik ugyanezzel az előnyös tulajdonsággal. A kazeinben a tanulmányok szerint sok elágazó láncú aminosav, azaz BCAA található, amelyek kifejezetten jó hatással vannak a bélmikrobiomra, feltéve természetesen, ha a szervezetünknek nincs gondja vele, mint például a laktóz- vagy tejérzékenyek esetében, amilyen én is vagyok.

bymuratdeniz/istockphoto.com

Mi a helyzet az erjesztett tejtermékekkel?

Amikor a tejtermékek bélrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól van szó, gyakran kerül nagy hangsúly az erjesztésre. Egyes tanulmányok kimutatták ugyanis, hogy az erjesztett tejtermékek, például a kefir és a joghurt probiotikumokat, vagyis a baktériumok növekedését serkentő vegyületeket tartalmaznak, és ezek fogyasztása támogathatja a bélrendszer egészségét. Sőt, egy 2015-ös tanulmány szerint a tejtermékek jelentik az egyik legjobb eszközt ahhoz, hogy probiotikumokhoz juttassuk a szervezetünket.

Nem lehet általánosítani

Hogy a tejtermékek jót vagy rosszat tesznek-e a bélrendszerünk egészségének, aligha lehet határozottan kijelenteni, ugyanis nagyon sokféle aspektusa van mind a tejtermékek összetételének, mind magának a bélmikrobiomnak. Míg sokan a tejtermékekben található –  a csontok egészségéhez is szükséges – kalcium miatt a nagyobb mennyiségű fogyasztásukat hangsúlyozzák, addig mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az életkorunk előrehaladtával a szervezetünk nagy valószínűséggel egyre kevésbé tolerálja a laktózt, így pedig máris nem tűnik olyan jó ötletnek az előbbi ajánlás. De sok egyéb tényező is található a mérleg két oldalán, ami nem könnyíti meg a döntésünket.

Mindent összevetve, ha nem vagy laktózérzékeny, tejérzékeny, vagy nincs olyan betegséged, amely miatt határozottan kerülnöd kellene a tejfogyasztás, a mértékletesség lehet a kulcs.

Erre ösztönöz az is, hogy a bélmikrobiom számára a legkedvezőbbnek tartott mediterrán étrend is kevesebb tejtermék fogyasztásra ösztönöz, közben viszont nagy hangsúlyt fektet például a friss gyümölcsökre, zöldségekre, hüvelyesekre és a diófélékre (emellett pedig a mérsékelt húsfogyasztást is szorgalmazza). Vagyis ha bizonytalan vagy, mekkora szükséged van a tejtermékekre, akkor a legjobb, ha kis mennyiségben helyet adsz nekik az étrendedben, viszont összességében a változatosságra és a kiegyensúlyozottságra törekszel.

Forrás: bustle.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!