Tavaszi nagytakarítás 9 lépésben

Tavaszi nagytakarítás 9 lépésben

Címlap / Otthon / Háztartás / Tavaszi nagytakarítás 9 lépésben

Hol és hogyan végezd el a tavaszi nagytakarítási teendőket? Szervezett munkával rekord idő alatt ragyogó, üde lakást varázsolhatsz otthonodból!

1. Gardrób rendberakása

A tavasz remek alkalom a szekrények felfrissítésére és a téli ruhák/cipők eltevésére. Fogj egy nagy bevásárlótáskát, és tedd bele az összes olyan ruhát, ami a hideg szezonra való.
Légy különös tekintettel a téli gyapjúholmira, ezeket préseld egy műanyag tárolóba, mert könnyen megszívják magukat porral. Azokat a ruhadarabokat, amelyeket már nem fogsz hordani, ajándékozd el! A rendben tartott szekrény átláthatóvá teszi a holmikat és megkönnyíti mindennapjainkat.

2. Takarítás a bútorok alatt és felett

Mozgasd fel az összes bútort és töröld fel alaposan alatta a padlót. A szekrények tetejére is ki kell térned, ugyanis itt található a legtöbb por (hacsak nem szoktad hetente letörölni).
Ennek a fajta “mélytisztításnak” tavasszal jön el a legfőbb ideje.

3. Alapos szőnyegtisztítás

A szőnyegre és kárpitra ráfér egy alapos tisztítás a hosszú tél után.
Vagy szerezzünk be egy szőnyegtisztító szert, vagy bízzuk profi kezekre és vigyük el tisztítóba. A kárpitokat is dörzsöljük át speciális kárpittisztító szerrel.

4. Távolítsuk el a felesleges papírokat

Hihetetlen mennyi újság, reklámpapír és piszkozatlap összegyűlik. Szabadítsuk meg polcainkat és szekrényeinket a felesleges szeméttől, hogy rendezettebb lakásunk lehessen.

5. A fürdőszoba

A kádat, WC csészét, csaptelepeket és egyéb fürdőszobai tartozékokat fertőtleníteni kell.
A penészes, szennyeződött felületeket is megfelelő szerrel ki kell ölni. Azok a tisztítószerek a leghatásosabbak, amelyeket a felületeken kell hagyni bizonyos ideig, mert leoldják a lerakódott szennyeződést.

6. A paplanok és párnák tisztítása

Végre adott a napos idő arra, hogy az ágyneműk alaposan ki tudjanak száradni mosás után.
Ne félj a tollpárnák kimosásától, tedd ki ezeket a napra és néhány nap alatt teljesen kiszáradnak.

7. Függönymosás

A függönyöket legalább évente egyszer ki kell tisztítani, erre pedig a legjobb alkalom a Húsvét előtti nagytakarítás. Ha az anyag mosható, akkor könnyű dolgunk van, ha nem, vigyük tisztítóba és vízgőzben ki lehet tisztítattni.
Tudtad, hogy a függönyök a poratkáknak és a penész legnagyobb hordozói? Amint tiszta függönyöket teszel fel, felfrissül az egész lakás!

8. A sütő tisztítása

Nincs kényesebb a sütőnél, ráadásul annyira ritkán takarítjuk, hogy a rárakódott égett zsír alig jön le. Indítsd be a sütőt, és amikor annyira felmelegedett, hogy  még hozzá tudsz érni a fémfelülethez, készíts mosogatószeres, szódabikarbónás keveréket és kend be vele a sütő belsejét.
Hagyd hatni néhány órán át és nedves szivaccsal egyszerűen töröld le. Nem szükséges tehát, hogy izomlázad legyen a sok sikálástól!

9. Ablakpucolás

Na igen, az ablakok. Pedig ilyen csodálatos napsütést csakis tiszta ablakokon át érdemes beengedni! Húsvét előtt mosd át ablaktisztító szerrel az ablakokat és párkányokat.
Tisztítószer helyett használhatsz ecetes meleg vizet is, ez is hatékony szer. Puha, szöszmentes ronggyal töröld szárazra.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást