Csizma szezon ON: A módszer, amivel illatosak lesznek a régi csizmáid

Csizma szezon ON: A módszer, amivel illatosak lesznek a régi csizmáid

Címlap / Otthon / Háztartás / Csizma szezon ON: A módszer, amivel illatosak lesznek a régi csizmáid

Most, hogy már egyre ritkábban tudjuk felvenni a sportcipőt, valószínűleg előkerested a szekrényből a tavalyi csizmáidat, bakancsaidat. Azonban ekkor talán te is szembesültél a problémával, amivel emberek milliói ugyancsak találkoztak: hogy a cipők belseje rendkívül kellemetlen szagú, a tavalyi év gyakori viselése miatt. Ilyenkor sokan inkább fel sem veszik a lábbelit, hiszen nagyon kínos, amikor vendégségben le kell venniük a cipőt, de szerencsére van pár házi praktika, ami elűzi a rossz szagokat!

Ezért lesz rossz szaga a cipőnek

A talpadban rengeteg (pontosabban 250 ezer!) verejtékmirigy található, amelyek a téli szezonban is ugyanolyan aktívan működnek, mint a 30C°-os nyári hőségben. Tekintve, hogy reggel elmész a munkahelyedre, és csak este kerül le rólad a cipő, a lábaid folyamatosan egy meleg, zárt közegben vannak; elvégre a téli csizmák, bakancsok jellemzője, hogy béleltek.

Mivel nem tud szellőzni a talpad, ráadásul folyamatosan izzad, egy idő után a baktériumok elszaporodnak a cipő belsejében. Arról nem is beszélve, hogy a lábbeli anyaga is sokat számít: a szintetikus anyagok, mint például a poliészter és nylon kevesebb szellőzést biztosítanak, mint a pamut vagy a gyapjú.

A hatékony házi praktikák

Az egyik legnépszerűbb szagtalanító” megoldás a konyhai csodaszerben, a szódabikarbónában rejlik.

A feladatod egyszerű: készíts egy kis zsákot, akár nem használt harisnya vagy zokni igénybevételével. Ebbe kell beleöntened a szódabikarbónát, valamint érdemes lehet egy-két csepp esszenciális illóolajat is hozzáadnod a finom illatért. Ezt aztán kösd össze, és helyezd bele a lábbelibe egy éjszakára.

A keverék felszívja magába a kellemetlen szagokat és nedvességet, reggelre pedig sokkal finomabb illat fogad majd.

Ha nagyon rossz szaga van a cipőnek, akár ugyanebből a keverékből konkrétan a cipő belsejébe is szórhatsz, de arra figyelj oda, hogy felvétel előtt alaposan rázd ki belőle a port!

Hasonló a helyzet az alábbi megoldásnál is. Itt mindössze esszenciális illóolajra és egy-egy vattakorongra lesz szükséged. Cseppents néhányat a felületére, majd helyezd bele a csizmádba, hogy jó illattal árassza el a belsejét. Egy éjszaka alatt ki is fejti a hatását, ha pedig a lehető legjobb eredményt szeretnéd elérni, érdemes lehet citromos, citrusos illatot választanod, ami még erőteljesebb fertőtlenítő hatással bír!

VadimVasenin/depositphotos.com

Ha a cipődet tudod mellőzni egy-két napig, a fagyasztót is segítségül hívhatod. A legtöbb esetben a rossz szagokról ugyanis a belsejében élő baktériumok lehetnek, amiket nem olyan egyszerű maximálisan kiírtani. Azonban ezek jellemzője, hogy a hideget nagyon rosszul viselik, és csak rövid ideig képesek túlélni ilyen körülmények között.

Ezért a cipődet lezárható, légmentes zacskóba rakd bele, majd helyezd be őket a fagyasztóba 24 órára! Ez idő alatt a baktériumok elpusztulnak, és máris sokkal frissebb illata lesz a cipődnek. De azért érdemes lesz utána várni egy kicsit, hogy felmelegedjen az anyag, és ismét tudd viselni a lábbeli.

A megelőzés fontossága

Ez a legtöbb ember életében visszatérő probléma, épp ezért lehet érdemes a jövőben a megelőzésre is odafigyelni. Ha nem akarod, hogy az újonnan vásárolt csizmád három hónap múlva kellemetlen szagúvá váljon, pár részletre kell csak hangsúlyt helyezned.

split271992/depositphotos.com

Egyrészt nagyon sokat számít az, hogy milyen zoknit viselsz. Ahogy már írtuk is, a szintetikus anyagok nem adnak elegendő lehetőséget a lábnak a szellőzésre, ezért jó ötlet lehet erre a szezonra a pamutzoknikból többet vásárolni.

Ugyancsak hasznos megoldás, ha veszel egy lábdezodort, és reggelente befújod vele a talpadat és a lábujjak közötti területet. Szerencsére egy ilyen termék szinte az egész szezonban kitart, így egyáltalán nem nagy beruházás. Szintén érdemes több téli cipőt beszerezni, és azt, amit viseltél hétfőn, kedden inkább pihentetni. Ha a lábbeliknek van 24 órájuk szellőzni, máris kevesebb baktérium tud megtelepedni a belsejükben!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!