Ősszel egyre inkább előtérbe kerül az éléskamra, hiszen ez a praktikus helyiség a legkiválóbb helyet biztosítja a hideg hónapokra félretett élelmiszerek tárolására. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy fokozottan ügyelj a tisztántartására és a rendszerezés fontosságára.
A takarítás nem maradhat el!
Az őszi nagytakarításba mindenképpen érdemes bevonni az éléskamrát is, sőt, talán ezzel a helyiséggel a legjobb kezdeni az egész procedúrát.
Mielőtt bekerülne az összes télre szánt finomság a polcára, érdemes megalapozni a lekvárok, szörpök, savanyúságok, füstölt húsok helyét.
A takarítás első lépéseként az a legjobb, ha a szelektálással polconként haladsz, így egyrészt biztos, hogy semmi sem marad ki, másrészt az is garantált, hogy romlott, vagy használhatatlan alapanyag nem foglalja a helyet.
Ahogy az a takarításnál már megszokott, alapszabály, hogy fentről haladunk lefelé, tehát a legfelső polcot tedd először rendbe, hogy port semmiképpen se söpörj le a frissen rendbetett befőttekre, megtisztított zöldségekre.
Ügyelj a tisztaságra!
Az éléskamrában a tisztaságot rendszeresen ellenőrizni kell, s ebben a helyiségben a legnagyobb ellenséged nem a por lesz.
Mivel az éléskamrák általában kicsik és kevésbé szellősek, sajnos könnyen felütheti bennük a fejét a penész, ami az élelmiszereket tekintve az egyik legveszélyesebb gombafajta.
A nagytakarítás során mindenképpen érdemes fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre, penészirtó termékek használatával.
Ezen felül szerencsés a helyiségben elhelyezni egy tablettás páraelszívót, ami azt a kevés párát is megkötheti, ami valamilyen módon bekerül az éléskamrába. Mindenképpen ügyelj arra, hogy rendszeresen szellőztess itt is, ha van ablakod, az a legjobb, derűsebb napokon nyugodtan tárd ki.
Rendszeresen ellenőrizd, nem penészesedett-e meg valamilyen nyers alapanyag, s ha találsz rothadó darabokat, minél előbb távolítsd el őket.
Alapozd meg a polcokat!
Néhány évvel ezelőtt még nagy divat volt a polcokat apró díszcsíkkal díszíteni, ha van kedved és időd erre, a saját éléskamrádban is alkalmazhatod.
Bár ez alapvetően extrának számít, mindenképpen hasznos, ha műanyag, vízhatlan anyaggal (háztartási boltokban terítőt is vágnak belőlük) borítod a polcokat.
Ezzel az egyszerű praktikával egységes alapot biztosítasz, valamint azt is garantálod, hogy ha bármi ragad, vagy beszennyeződik, akkor az a későbbiekben gond nélkül eltávolítható lesz.
A műanyag, vízhatlan felületről sokkal könnyebb eltávolítani a port, mintha semmit sem helyeznél a polcokra, vagy ha megpróbálkoznál a papírborítással.
Való igaz, némi macerával jár méretre vágni és rögzíteni az alapot, de megéri, hiszen éveken át hasznos lesz.
Mindenképpen rendszerezz!
Ne csupán azért, mert így hihetetlen módon meggyorsíthatod a főzés és az előkészületek folyamatát, hanem azért is, mert így eleve tökéletes alapot biztosítasz a látványos éléskamrához.
Természetesesen azok az alapanyagok kerüljenek a leginkább elérhető közelségbe, amiket gyakran, akár mindennapos rendszerességgel használsz.
Ne csak a magasságot illetően ügyelj a szisztémára, a sorokat tekintve ugyancsak érdemes csoportosítni a nyersanyagokat.
Előre kerüljenek azok a befőttek, amik tavalyról megmaradtak, minőségüket viszont még őrzik.
Értelemszerűen ezeknek kell előbb elfogyniuk, nem azoknak, amik frissen kerültek a polcokra, bármilyen csábító is a vadonatúj recept alapján készült, látványra is gusztusos idei dzsem.
Dobd fel a befőtteket!
Ha mindened a befőzés, akkor valószínűleg arra is ügyelsz, hogy az azonos ízesítésű, típusú finomságok ugyanolyan üvegbe kerüljenek.
Ez a legjobb módja a látványos elrendezésnek, de későbbi is hasznos lesz, hiszen nem kell gondolkodni, mi került az üvegbe, már forma alapján meg fogod tudni mondani, mit tartalmaz.
Persze a vérbeli háziasszonyok nem elégszenek meg ennyivel, minden egyes befőttesüvegre apró szentélyként tekintenek, és ennek megfelelően díszítik is azt.
Ha van kedved, kipróbálhatsz néhány praktikus díszítési technikát, a látványon mindenképpen sokat dobnak az ilyesfajta megoldások.
Az interneten számtalan inspirációt találsz, hogy a legalapvetőbbeket említsük, felmatricázhatod a befőttesüvegeket, különböző kézműves technikákkal bevonhatod a kupakokat, de színes fóliákkal, esetleg muffin papírral is készíthetsz nekik „fejfedőt”.
Vásárolj egyforma tárolókat!
A konyhában, folyton látható területen is abszolút megállják a helyüket az egyforma tárolók, amikben tésztákat, száraz alapanyagokat, köretnek valókat tárolhatsz, így természetesen az éléskamrában is bevetheted őket.
A kisebb-nagyobb, félig üveg, félig műanyag tárolókon felül gondolkodhatsz nagyban, és vásárolhatsz egységes ládákat, összehajtható dobozokat.
Utóbbi főleg akkor jó megoldás, ha inkább kevesebb, de nagyobb felületed van a tárolásra, mint sok kicsi.
A ládákba belekerülhetnek az egymáshoz közel álló alapanyagok, így pl. egyikbe a felhasználandó zöldségek, másikba a sütéshez szükséges hozzávalók, megint másikba a konzervek, vagy éppen a nassolnivalók.
Az egyforma tárolók biztosítják az egységes és rendezett látványt, úgyhogy kiválóak, ha hajlamos vagy pár nap alatt mindent összetúrni.