Egészség / Életmód / Lélek

7 dolog, amit a nagymamád tudott, de te már nem

7 dolog, amit a nagymamád tudott, de te már nem

A mai nagyszülők ámulva nézik unokáikat, amint azok appokat töltenek le az okostelefonjukra, néhány kattintással profi mozivá szerkesztik a családi videókat, s mintha érintőképernyővel a kezükben születtek volna. Ne feledjük azonban, hogy vannak olyan képességek és műveletek, amiben jellemzően az idősebbek a jobbak!

Intuitív sütés-fözés

Szerinted a nagymamád is ráguglizott, amikor kíváncsi volt rá, hány deka liszt kell egy bizonyos sütibe?

Jellemző, hogy az internetes adatbázisok elterjedése egy kicsit lustává tette a mai háziasszonyokat, ami a kreativitást illeti.

Elvégre minek kockáztatni, ha bármilyen ételhez receptek százai állnak rendelkezésre, s garantált a siker?

A gond csupán annyi, hogy a legfantasztikusabb dolgok éppen az újításokból születnek…

Varrás és kézimunka

Nem ciki bevallani, ha a „kézimunka” szóról neked már valami egészen más jut eszedbe, mint a nagymamádnak.

Ha kilyukad a zoknid vagy a nadrágod, valószínű, hogy egyszerűen veszel helyette egy újat.

Spórolás szempontjából viszont előnyös lehet, ha tisztában vagy az alapvető ruhajavítási trükkökkel – ráadásul a pótolhatatlan kedvenc darabjaidat is megmentheted.

Befőzés

Noha a bolti árak növekedése és a kertészkedés egyre népszerűbbé válása manapság is sokakban feléleszti az igényt a befőzésre, mégsem számít annyira általánosnak a tevékenység, mint annak idején. 

A modern eljárások és adalékanyagok lehetővé teszik, hogy ne kelljen egész nap a tűzhely mellett állni – cserébe viszont nem lesz olyan ízű a befőtt, a lekvár és a savanyúság, mint a nagymamádé.

Tökéletes vasalás

Bosszúsan felmordulsz, ha a párod arra kér, hogy vasald ki az ingét?

Nos, régen olyan anyagú és szabású darabok számítottak elterjedtnek, amelyeket rendszeresen vasalni kellett. 

Ma már szörnyen macerás elképzelni, hogy a család minden tagjának valamennyi ruhadarabját minden áldott nap ki kelljen vasalni – de anno még a zsebkendőhasználatot sem lehetett enélkül megúszni!

Kommunikáció internet nélkül

A nagyszüleid nem Facebook-eseményen keresztül hívták meg egymást a soron következő buliba, és a legérdekesebb eseményeket nem WhatsApp-on vagy Viber-ön vitatták meg utána

Eszünk ágában sincs arra buzdítani, hogy most azonnal dobd ki az ablakon a telefonodat – de alkalmanként keríts sort olyan emberi interakcióra, melynél egyszerűen nincs jelen a technológia!

Alkudni

Az alku ma már csak a piacon és esetleg a használtautó-kereskedésben elképzelhető – vagy még ott sem, mert cikinek érezheted, hogy valamit olcsóbban szeretnél megkaparintani. 

„Mintha csóró lennék!” – gondolja a mai kor embere, pedig anno az számított menőnek, ha sikerült valamihez minél olcsóbban hozzájutni. Az alkustratégia ráadásul az élet más területein is hasznos lehet, mivel kiválóan fejleszti a kommunikációs képességet.

Levélírás – kézzel, szépen

Noha ma is előfordulnak kézzel írott levelek, kétségtelenül kisebb szerephez jutnak, mint annak idején. Megvan az érzés gyermekkorodból, hogy milyen volt szép levélpapírra kanyarítani a betűket a levelezőtársadnak? 
Ugye, milyen jól esne ez most is néha? Kezdetnek kiváló, ha magaddal „levelezel”, mégpedig egy meseszép kézzel írott napló formájában. Nem fogsz tudni ugyan Ctrl+F billentyűkombinációval keresni, de meglesz a bája!
A felsorolt hét dolog közül melyiket szeretnéd a leginkább elsajátítani?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást