7 igazán mocskos dolog a konyhában

7 igazán mocskos dolog a konyhában

Címlap / Otthon / Háztartás / 7 igazán mocskos dolog a konyhában

„Mondj valami igazán mocskosat, szívem!” – suttogja a nő a párja fülébe. „A konyha…” – mormogja az úriember, s a hangulatnak máris lőttek. Ha nemcsak a viccből ismered ezt a helyzetet, ideje megjegyezned, hogy a sütés-főzés birodalmának mely részei tartogatják a legkellemetlenebb meglepetéseket.

Mosogató

Ha teletöltöd vízzel, és még tisztítószert is teszel bele, akkor miért is maradna piszkos, ugye? Gondolj csak arra, miként fest a mosogatólé „akció” után…
Akár egyetlen edényt suvickoltál le, akár több tucatnyit, mindenképpen gondoskodj róla, hogy tisztán hagyd magad után a mosogatót, főleg a lefolyó környékét! Az ételmaradékok – különösen a húsféléké – ugyanis komoly fertőzésveszélyt jelenthetnek, ha nem fertőtlenítsz kellőképpen.

Törlőruhák és szivacsok

Velük is hasonló a helyzet, mint a mosogatóval. Hogyan is lehetnének koszosak, ha egyszer segítenek a tisztogatásban?
Nos, amennyiben nem öblíted el őket minden használat után mosogatószeres meleg vízben, illetve nem mosod vagy cseréled őket megfelelő időközönként, annak akár betegség is lehet a vége. A baktériumok számára ugyanis ideális az újra és újra benedvesített terep.

Kávégép és teafőző

Akár kávéval, akár teával szoktad felfrissíteni magad, nem árt tudnod: a mennyei ital mellett más is kerülhet a csészédbe! Mégpedig rengeteg kórokozó… A kávégép felületét éppen ezért legalább havonta egyszer alaposan meg kell tisztítani fertőtlenítő szerrel, a teafőzőt pedig inkább napi szinten.
Az elsődleges problémát az jelenti, hogy mivel naponta többször is megfogod ezeket az eszközöket, a kezedről óhatatlanul baktériumokat „költöztetsz” rájuk, ahol aztán szaporodni kezdenek. Másodszorra a gép belsejében is kialakulhat penész és egyéb baktériumtelep, amit a legkönnyebben havi egyszeri ecetes vizes átfőzéssel tudsz kiirtani.

Kilincsek és kapcsolók

Ha kilincsből nincs is túl sok a konyhában – bár az ajtón és az ablakon biztosan akad –, jusson eszedbe: a szekrényajtók gombja, valamint a fiókok fogantyúja ugyanez a kategória.
A villany és a háztartási gépek kapcsolója pedig szintén olyasmi, aminek a megérintése előtt nincs feltétlenül időd vagy lehetőséged kezet mosni. Ennek az az eredménye, hogy egy rakás mikroba tanyázik rajtuk, amelyeket könnyen áttelepíthetsz az általad készített finomságokba.

Pult

Pontosan tudod, mennyi minden történik egy konyhapulton.

Zöldségpucolás, szeletelés, húsok és tejtermékek előkészítése, összekeverése… Rajta hagyhatsz bizonyos hozzávalókat és eszközöket, nem is gondolva arra, hogy a baktériumoknak néhány tizedmásodperc is elég a terjedéshez.
Sajnos nem állja meg a helyét a tévhit, hogy amit megfújsz, az tiszta lesz – muszáj fertőtleníteni a konyhapultot, és még azzal együtt sem zárható ki a fertőzésveszély!

Mikró

Sokan hajlamosak megfeledkezni a kicsöppent vagy szétfröcskölt ételekről és italokról – különösen, ha tényleg csak egy-két milliméter a katasztrófa sújtotta terület. A látható szennyeződéseken kívül azonban szabad szemmel észrevehetetlenek is akadnak.
Ezektől úgy szabadulhatsz meg a legkönnyebben, ha egy széles szájú bögrében vizet forralsz a mikróban, mert a gőz elűzi a bacikat. Semmiképpen se töltsd tele az edényt, mert akkor csak még több takarítanivalód lesz!

Szemetes

Szuper dolog, hogy az összes szemetet egy műanyag zsákban gyűjtöd, amit rendszeres időközönként néhány laza mozdulattal kicserélsz. Ezzel azt hiszed, biztonságban tudhatod magadat és a családodat a hulladékban szaporodó élőlényektől. Amennyiben minden béléscsere alkalmával alaposan áttörlöd és fertőtleníted a kukát, valamint sosem érsz hozzá szabad kézzel, tényleg így van.
Sajnos azonban csak kevesen cselekednek mintaszerűen a kukatémában. Összeállításunk célja nem az volt, hogy rád hozzuk a frászt a konyha veszélyeivel kapcsolatban – csupán szerettük volna a felhívni a figyelmed, milyen könnyen és hatékonyan tökéletesítheted a takarítási rutinodat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást