Háztartás / Otthon

12 szuper trükk, amivel helyrehozhatod a ruháidat

12 szuper trükk, amivel helyrehozhatod a ruháidat

A ruhák néha idejekorán fakulni, foszlani, kopni kezdenek, vagy azért kerülnek kiselejtezésre, mert egy eltüntethetetlennek látszó folt került rájuk… Nos, a ruhák is érdemelnek még egy esélyt, úgyhogy most összeszedtünk néhány ruhamentő tippet, melyek segítségével meghosszabíthatod a szívednek oly kedves darabok élettartamát!

1. Szöszölődő pulcsik

A kasmír vagy gyapjú pulóverek szépek és puhák, de hajlamosak szöszölődni. Ha az első egy-két mosás után még mindig fennáll a probléma, tedd egy éjszakára a mélyhűtőbe a pulcsit egy légmentesen lezárt tasakban. Garantáljuk, hogy többé nem lesz bajod a szöszökkel.

2. Sárga foltok

Az izzadságfoltok csúnya, sárga nyomokat hagyhatnak a ruhákon, ami a mosással sem feltétlenül jön ki. Hogy végleg megszabadulj a folttól, dörzsöld be egy kevés nedves szódabikarbónával, vagy áztasd be a ruhát vízzel hígított citromlébe, mielőtt a mosógépbe teszed.

3. Alapozó baki

Ha véletlenül alapozó vagy púder kerül a kedvenc felsődre, sáladra, nem kell rögtön lemondanod róla: fújj egy kevés borotvahabot a foltra, óvatosan dörzsöld meg folyó víz alatt, és csak ezután mosd ki mosógéppel.

4. Rúzsfolt

Akkor sem kell kétségbe esned, ha a rúzs hagy nyomot a ruhádon. Ebben az esetben egy kevés hajlakkot fújj a foltra, néhány percig hagyd hatni, végül pedig dörzsöld meg. Természetesen egy mosás ez után sem árt.

5. Az érzékeny velúr cipők

A szarvasbőr vagy velúr cipőkre kerülő szennyeződéseket nem egyszerű úgy eltüntetni, hogy közben ne tegyél kárt az anyagban. De van megoldás! Egy körömpolírozó finomabb oldalával óvatosan dörzsöld meg az érintett területet, és ámulj a végeredménytől!

6. “Sós” bakancs

A téli bakancson általában a felsózott utakról származó cseppek hagynak makacs foltokat, de ezek is megadják magukat, ha egy puha fogkefét ecetbe mártasz, és azzal dörzsölöd át óvatosan az elszíneződéseket.

7. Foltmentes bőrcipő

Ha a bőrcipődön keletkezett foltot szeretnéd láthatatlanná tenni, akkor márts egy fültisztító pálcikát petróleumzselébe, és ezzel dörzsöld át finoman a foltot.

8. Kellemetlen szagok

Ha az edzőcipődet nem lehet kimosni, de a kellemetlen szagok kezdenek eluralkodni benne, akkor éjszakára szórj egy kevés szódabikarbónát a belsejébe, majd reggel porszívózd ki belőle. A szódabikarbóna megköti a nedvességet és magába zárja a kellemetlen szagokat is.

9. A bőr régi fénye

A fényüket vesztett, megkopott bőrcipőket ugyanolyan fényessé teheted, mint amilyenek új korukban voltak, ha egy puha ruhával és egy kevés ablaktisztító folyadékkal törlöd át őket.

10. Szökni próbáló szálak

Ha a kedvenc ruhádból vagy sáladból kihúzódott egy szál, óvatosan fogd meg az anyagot körülötte, és finoman kezdd el széthúzni. Próbáld meg a trükköt függőleges és vízszintes irányban is, látni fogod, melyik az az irány, amelyik segít visszahúzni a szálat az eredeti helyére.

11. Az a fránya vörösbor

Ha vörösbor folyt a ruhádra, érdemes kipróbálni az alábbi trükköt a megmentésére: önts egy kevés fehérbort a foltra, majd gyorsan tedd a mosógépbe a ruhát. Ezután már csak egy kis szurkolás kell, hogy tényleg nyomtalanul eltűnjön a paca…

12. Olajozásra szoruló zipzár

Ha nehezen jár vagy megakad a zipzár egy ruhádon, egy fültisztító pálcika segítségével tegyél egy kevés petróleumzselét az aljára, majd néhányszor húzd le és fel a fogantyút. A zselé egyenletesen eloszlik mindenhol, és a zipzár ismét könnyedén fog majd járni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást