Életmód / Egészség

5+1 szuper-fűszer, ami segít betegség nélkül átvészelni a telet

Rengeteget köszönhetünk a fűszereknek: nem csak változatosabbá tehetjük velük az ételeinket, csábítóvá a fogásokat, ezek az alapanyagok különféle jótékony hatásokat gyakorolnak az egészségünkre. Az elmúlt években sokkal változatosabban és mondhatjuk, hogy jóval tudatosabban fűszerezek. Már messze nem csak a megszokások, vagy éppen a jól bevált ízek vezérelnek, mindig eszembe jut az is, egy-egy fűszer miként segíti az egészségemet. Nincs ez másként a hideg hónapokban sem, amikor még az átlagosnál is jobban figyelek arra, hogy a lehető legtöbb immunerősítő, egészségvédő fűszer kerüljön az asztalunkra. Mutatom a kedvenceinket!

Fokhagyma

A fokhagyma télen és nyáron is örök sláger nálunk, szinte nincs olyan nap, hogy valamilyen formában ne fogyasztanánk.

Jut belőle a salátaöntetbe, a lencselevesbe, a köretekbe, de a krémlevesekből sem hiányozhat.

Nem csak az íze miatt fogyasztjuk előszeretettel, hanem mert egy csodálatos, hazai klímán is megtermő antioxidáns.

Nagyon erős az antibakteriális és gombaölő hatása, valamint magas arányban tartalmaz C-, A-, B-, valamint E-vitamint.

Ezeknek a komplex összetevőknek köszönheti, hogy nem hiányozhat a természetes immunerősítők felsorolásából.

Szegfűszeg

A szegfűszeg már nem kerül olyan sűrűn az asztalunkra, mint a fokhagyma, talán azért sem, mert nem eszünk olyan sok édes, vagy éppen indiai fogást, amiknek a szegfűszeg kihagyhatatlan alapanyaga.

Olvastad már?  A depresszió 10 jele, amiről sajnos senki sem beszél

Télen azonban sokszor használom ezt a különleges fűszert, illetve akkor is gyakran előkerül, ha izomlázam van, vagy a megszokottnál többet sportolok.

Ennek oka az, hogy a szegfűszeg remek gyulladáscsökkentő és az ízületekre is jótékony hatást fejt ki.

Segít megelőzni a megfázást, de előszeretettel használják a már kialakult köhögésre és az émelygés enyhítésére is.

Fahéj

A szegfűszeg után a fahéj sem maradhat ki a sorból, különösen nem akkor, ha a tipikus téli ízekről beszélünk.

Ezt az izgalmas fűszert szinte bármihez hozzáadhatod, remekül passzol például a kávéhoz is, vagy az aprósüteményekhez, így változatosan csempészheted be a hétköznapjaidba.

A fahéj csökkenteni tudja a vérnyomást és a vércukorszintet, és mivel agyserkentő hatása is ismert, jól jön azokon a téli napokon, amikor nagyon nehezedre esik a koncentrálás.

A betegségeket illetően a fahéj baktérium- és gombaölő hatása méltó a kiemelésre.

Gyömbér

A gyömbér is kihagyhatatlan, ha csodatévő fűszerekről van szó: az emésztőrendszeri panaszokat bizonyítottan kezeli, ezért érdemes vele kiegészíteni az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezeléseket.

A gyömbér jó választás a nehéz fogásokat követően is, ugyanis csökkenti a koleszterinszintet, kordában tartja a vércukorszintet, továbbá szíverősítő is.

Ugyan nem szezonális „probléma”, de a gyömbér bizonyítottan felveszi a harcot a rákos sejtekkel – már csak ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Olvastad már?  3 szuper házi módszer a téli arcbőr ápolására - Trükkök a sminkmestertől

Kurkuma

Nem rajongtam különösebben a kurkumáért, de amióta tudom, mekkora csodaszer, szinte minden fogásba csempészek belőle.

Először is ki kell emelnünk az ízületekre gyakorolt jótékony hatásait, márpedig ezek védése, kortól függetlenül, mindenkinek fontos.

A rákbetegségek ellen is felveszi a harcot, ugyanis a kurkuma egy nagyon erős antioxidáns.

Márpedig, ha egy fűszer harcolni tud a testet támadó, kóros sejtekkel, akkor bizony remekül bevethető a különféle baktériumokkal és vírusokkal szemben is.

Az csak hab a tortán, hogy szinte fel sem lehet sorolni, milyen sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amiknek – többek között – gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatásokat köszönhet.

Oregano

Az oregano nagyon gyakori vendég az asztalunkon: részben azért, mert a kiskertünkben is megterem, részben pedig azért, mert imádjuk a mediterrán konyhát.

A különleges ízvilágú fűszert azonban nem csak a könnyű elérhetősége miatt érdemes fogyasztani a hideg hónapokban: az oregano antibakteriális, antioxidáns hatású és segít feloldani a letapadt nyákot, ami gyakori probléma a különféle megfázások során.

Az oregano hozzájárul, hogy elkerüld a légúti fertőzéseket, hatóanyagai pedig segítenek, hogy felvedd a harcot a kórokozókkal.