Ennyi szundi jó az egészségednek – ennél több akár ártalmas is lehet

Ennyi szundi jó az egészségednek – ennél több akár ártalmas is lehet

Címlap / Életmód / Egészség / Ennyi szundi jó az egészségednek – ennél több akár ártalmas is lehet

Azt már tényleg tudjuk, hogy a kevés alvás mennyire káros, és hogy a szervezetnek igenis elég pihenésre van szüksége, hogy képes legyen ellátni a feladatait. De van olyan, hogy túl sok alvás? Lehet káros az is, ha túl sokat pihen az ember, nemcsak az, ha túl keveset?

A túl kevés alvás már rövid távon is komoly problémákkal járhatt. Egy-két nap után még csak dekoncentrált, szétszórt lesz az ember, és nehezebben tud figyelni. Hosszú távon azonban az alváshiány megnövelheti a cukorbetegség, a túlsúly kialakulásának kockázatát, egyes ráktípusoknál is rizikófaktor, felgyorsítja az öregedést, és a szívbetegségekre is hajlamosabbá tesz. Nem csoda, hogy nagyjából már mindenki ismeri a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontosságát. Akit érdekel az egészsége, az tesz is azért, hogy ne maradjon kialvatlan.

Az is tiszta, hogy egy felnőtt szervezetnek valahol 7 és 9 óra közötti alvásmennyiség a leginkább ideális. A 7 óránál kevesebb már csak azoknak a szerencséseknek lehet elég, akik egy génvariáns miatt ennyivel is beérik. De mi a helyzet a 9 óránál többel? Vagy azzal, ha valaki nap közepén is szundizik egyet rendszeresen, ha már a koronavírus miatti home office-ból egyre könnyebben meg lehet tenni ezt is?

A délutáni szundi hatásai

Az Európai Kardiológiai Társaság Kongresszusa augusztusi gyűlésén szakemberek elmondták, hogy az sem túl jó ötlet, ha valaki túl sokat alszik. Főleg akkor nem, ha napközben szundizik túl sokat. A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy bár a délutáni alvás a köztudatban úgy él, mintha egészséges volna, és javítaná a hatékonyságot és visszapótolná az éjszaka kimaradt, nem alvással töltött órákat, az igazság egyáltalán nem ez. 

A Kantoni Orvosi Egyetem kutatói átnéztek egy rakás, délutáni alvással és korai halálozással összefüggő kutatást, fokozottan a szív- és érrendszeri problémákra fókuszálva. A húsz átfésült kutatásban összesen 313651 ember adatait találták meg. A résztvevők 39 százaléka vallotta azt, hogy szoktak délutánonként szundítani egyet.

A szakértők szerint a hosszabb, vagyis egy óránál tovább tartó szundítások meglepően magas arányban növelték meg a korai halálozás esélyét.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»