A szüleid mentalitása kihat az anyagi helyzetedre

A szüleid mentalitása kihat az anyagi helyzetedre

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A szüleid mentalitása kihat az anyagi helyzetedre

„Úgyhogy most van egy szekrényem tele olcsó, csúnya cipőkkel, amik közül ráadásul egy sem tetszik, és nem érzem jól magamat, mikor felveszem őket. De a legrosszabb, hogy bűntudatom van és szégyent érzek, miközben pénzt költök arra, hogy a szekrényemben olyan tárgyakat halmozzak fel, amiket tulajdonképpen nem is szeretek.”

Jázmin gondolatmenete aligha egyedi, mesélte Joyce Marter pszichológus, szaktanácsadó a Psychology Todaynek. Sokan azonban soha nem jönnek rá arra, amire Jázminnak sikerült, aki nem csak rádöbbent, honnan indul spórolási szokása, hanem azt is megértette, hogy ezen változtatnia kell.

Miután mindezt tudatosította magában, már nem okozott nehézséget számára, hogy megváltoztassa a kiadásaihoz való viszonyát. Úgy döntött, hogy végre felelősséget vállal tetteiért, döntéseiért és végre birtokolni kezdi a fizetését. Ennek megfelelően sokkal kevesebb, de szebb cipője lett, amiket ráadásul imádott felvenni. Néhány pár elegáns cipőnél azonban sokkal nagyobb eredményt ért el a magánéletében: javult az önbecsülése, az önértékelése, lazább lett, végre tudta élvezni a pénzét.

Pénzzel kapcsolaos hiedelmek
PeopleImages/istockphoto.com

Vajon te is anyukád szokásai miatt vásárolsz csúnya cipőket?

Az anyagi hiedelmek hatásait tökéletesen meg tudom figyelni a saját életemen, és szerintem sokan mások is. Úgy ívódtak belém gyermekkoromban, hogy észre sem vettem, hiszen nem is igazán avattak be a szüleim ezekbe a dolgokba. És nem hiszem, hogy a többség az ellenkezőjét mondhatja el magáról.

A pénzzel kapcsolatosan feltételezések, hiedelmek a szakértők szerint is gyermekkorban alakulnak ki. Ám sajnos jellemző rájuk, hogy csak részben igazak, nem nagyon fedik a valóságot. Ennek ellenére öntudatlanul követjük őket felnőttkorunkban, miközben gyakran befolyással bírnak felnőttkori pénzügyi magatartásunkra. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást