Vajon te is anyukád szokásai miatt vásárolsz csúnya cipőket?

Vajon te is anyukád szokásai miatt vásárolsz csúnya cipőket?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Vajon te is anyukád szokásai miatt vásárolsz csúnya cipőket?

„Úgyhogy most van egy szekrényem tele olcsó, csúnya cipőkkel, amik közül ráadásul egy sem tetszik, és nem érzem jól magamat, mikor felveszem őket. De a legrosszabb, hogy bűntudatom van és szégyent érzek, miközben pénzt költök arra, hogy a szekrényemben olyan tárgyakat halmozzak fel, amiket tulajdonképpen nem is szeretek.”

Jázmin gondolatmenete aligha egyedi, mesélte Joyce Marter pszichológus, szaktanácsadó a Psychology Todaynek. Sokan azonban soha nem jönnek rá arra, amire Jázminnak sikerült, aki nem csak rádöbbent, honnan indul spórolási szokása, hanem azt is megértette, hogy ezen változtatnia kell.

Miután mindezt tudatosította magában, már nem okozott nehézséget számára, hogy megváltoztassa a kiadásaihoz való viszonyát. Úgy döntött, hogy végre felelősséget vállal tetteiért, döntéseiért és végre birtokolni kezdi a fizetését. Ennek megfelelően sokkal kevesebb, de szebb cipője lett, amiket ráadásul imádott felvenni. Néhány pár elegáns cipőnél azonban sokkal nagyobb eredményt ért el a magánéletében: javult az önbecsülése, az önértékelése, lazább lett, végre tudta élvezni a pénzét.

Pénzzel kapcsolaos hiedelmek
PeopleImages/istockphoto.com

Vajon te is anyukád szokásai miatt vásárolsz csúnya cipőket?

Az anyagi hiedelmek hatásait tökéletesen meg tudom figyelni a saját életemen, és szerintem sokan mások is. Úgy ívódtak belém gyermekkoromban, hogy észre sem vettem, hiszen nem is igazán avattak be a szüleim ezekbe a dolgokba. És nem hiszem, hogy a többség az ellenkezőjét mondhatja el magáról.

A pénzzel kapcsolatosan feltételezések, hiedelmek a szakértők szerint is gyermekkorban alakulnak ki. Ám sajnos jellemző rájuk, hogy csak részben igazak, nem nagyon fedik a valóságot. Ennek ellenére öntudatlanul követjük őket felnőttkorunkban, miközben gyakran befolyással bírnak felnőttkori pénzügyi magatartásunkra. 

Eltérő módon állunk a pénzhez

A Journal of Financial Therapy folyóiratban közzétett tanulmányban a pénzügyi pszichológusok négy különböző, pénzügyi kategóriát azonosítottak:

Pénzimádók: A pénzimádók úgy vélik, pénzzel megvehetik a boldogságukat, ennek megfelelően szeretnek sokat költeni, még jobban sokat keresni. Úgy érzik, a pénz az, amiből sosem elég, így aztán megszállottan hajtják egész életükben. 

Pénzállapot: Ebbe a kategóriába azok az emberek tartoznak, akik a pénzre egyfajta állapotként, státuszként tekintenek. Magukat és másokat is az alapján ítélik meg, milyen anyagi helyzetben vannak. Gyakori, hogy túlköltekeznek, ezzel is azt mutatva másoknak, hogy nekik a legjobb minőségre is telik. 

Pénzkerülés: A pénzkerülők általában szorongást éreznek a pénz miatt, úgy vélik, hogy minden rossz dolog gyökere a pénzben keresendő. Ha nem lenne a pénz, akkor szerintük a világ egy jobb hely lehetne, de az biztos, hogy kevesebb problémánk adódna. Sokszor mohónak, telhetetlennek tekintik a gazdag embereket, valamint előítéletekkel élnek azokkal szemben, akik jól keresnek.

Pénzéberség: Ebbe a kategóriába azok az emberek kerültek, akik igyekeznek spórolni, inkább a pénzük megtakarítására, befektetésére összepontosítanak, mint annak elköltésére, vagy éppen státuszszimbólumként történő felmutatására. Úgy gondolják, keményen és sokat kell dolgozni, különben sosem lesz elég költenivalójuk. 

Pénzzel kapcsolaos hiedelmek
dragana991/istockphoto.com

El tudod dönteni, te melyik csoportba tartozol?

A jó hír az, hogy csak kevesen vannak, akik szigorúan be tudják sorolni magukat egy kategóriába, a rossz viszont az, hogy a felsorolások közül egyedül a pénzéberség az egyetlen, ami nem kapcsolódik a problémás pénzügyi magatartásokhoz. A másik három kategória magában hordozza a potenciálisan romboló, anyagi nehézségeket, pl. egy rendkívül rossz hitelkonstrukciót, eladósodást, vagy éppen a lehetőnél jóval alacsonyabb életszínvonalat. 

Akár egyénileg sikerült kialakítanod magadnak egy helytelen, anyagiakkal kapcsolatos hiedelemrendszert, akár a szüleid mintáját követed, egyértelműen változtatásokra lehet szükséged, ha az első három kategóriában ismertél magadra. Szerencsére manapság talán könnyebb változtatni a rosszul berögzült metódusokon, mint korábban bármikor: az útnak nekivághatsz megfelelő könyvek, anyagi rendszerezők, vagy akár szakértők segítségével is. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást