Ha ebből a 4 állításból bármelyik igaz rád, szükséged van egy légtisztítóra

Ha ebből a 4 állításból bármelyik igaz rád, szükséged van egy légtisztítóra

Címlap / Életmód / Egészség / Ha ebből a 4 állításból bármelyik igaz rád, szükséged van egy légtisztítóra

1. A Covid-19 fertőzés szempontjából magas kockázati csoportba tartozol

A cseppfertőző betegségek a levegő útján is terjedhetnek – ezért is játszik olyan fontos szerepet a megfelelően viselt arcmaszk a védekezésben. A légtisztítók akkor lehetnek hasznosak, ha valaki például ki volt téve a koronavírusnak, és most az otthona egyik szobájában karanténozza el magát. A légtisztító működtetésével ilyenkor csökkenthető annak az esélye, hogy a vírus szétterjedjen a lakás levegőjében, és esetleg megfertőzzön más családtagokat is.

Hasznos lehet a levegőtisztító akkor is, ha valaki az otthonodban a magas kockázati csoportba tartozik, így a fertőzés akár súlyos egészségügyi szövődményeket is jelenthetne a számára. A magas kockázati csoportba azok tartoznak, akiknek szív-, tüdő-, vese-betegségük van, cukorbetegek vagy valamilyen immunszuppresszív gyógyszert szednek. A légtisztító segíthet csökkenteni a lehetséges expozíciót, amit a háztartás többi tagja okozna.

Légy ugyanakkor óvatos azokkal a termékekkel szemben, amelyek azt állítják, hogy képesek megállítani vagy elpusztítani a Covid-19 fertőzés kórokozóit! Ugyan a levegő minőségének javítása mindenképpen csökkentheti a kockázatot, az ilyen kijelentésekhez további kutatásokra van szükség. Ezért az EPA nem is javasolja, hogy kizárólag a levegőtisztítókra támaszkodva gondoskodj a védelemről.

A rendszeres fertőtlenítés, a maszk és kesztyű viselése valamint a távolságtartás továbbra is elengedhetetlenek, ha valaki fertőzött vagy potenciálisan fertőzött. A JAMA Network Open folyóiratban megjelent tanulmány szerint minden harmadik Covid-fertőzött tünetmentes, ezért ha van a családodban olyan, aki magas kockázatnak van kitéve, mindenképpen érdemes körültekintőnek és elővigyázatosnak lenni!

Légtisztító
istockphoto

2. Asztmád vagy allergiád van

Az asztmások többsége mindenképpen profitálni fog abból, ha jobb körülötte a levegő minősége, az allergiásoknál azonban nem ilyen fekete vagy fehér a helyzet. Azok, akik a penészre vagy állatszőrre allergiások, valószínűleg egyértelmű javulást fognak tapasztalni az állapotukban a levegőtisztító működtetése után.

Számos allergén azonban túl kicsi ahhoz, hogy a légtisztító szűrőin fennakadjon. Érdemes vásárlás előtt utána járni, hogy pontosan milyen szűrő van a levegőtisztítóban, és mekkora szennyeződéseket tud kiszűrni!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»