Egészség / Életmód / Lélek

A szomszéd fűje mindig zöldebb? Miért mindig az kell, ami másé?

A szomszéd fűje mindig zöldebb? Miért mindig az kell, ami másé?

Megfigyelted már magadat, hogy milyen érzés kerít hatalmába, mikor egy régóta vágyott dolgot végre magadénak tudhatsz? Nyilván nem marad el a kezdetleges öröm, ám egy idő után, akár az internetet böngészve, akár csak sétálva az utcán, találsz valamit, ami még annál a dolognál is jobban tetszik, ami addig a céljaidat tükrözte. A körforgás pedig nem áll le, ugyanis mindig lesz valaki, aki okosabb, csinosabb és viccesebb, mint te. De nyugi, ez csak a látszat.

A fogyasztói társadalom

Nem kell ahhoz közgazdásznak lenned, hogy igaz valójában lásd a fogyasztói társadalom csapdáit, ugyanis mindenki ebben él.

A multik az örök elégedetlenségre ösztönöznek, hiszen mihez tudnának kezdeni egy olyan emberrel, aki teljes elégedettségben él? Az az ember nem venné meg a legújabb telefonokat, laptopokat és nem érdekelné az újabb és újabb ruhakínálat az üzletekben.

Csakhogy nagyon nehéz kivonni magunkat ebből az egészből, hiszen mindenki vágyik a szép és jó dolgokra, ráadásul igenis nagy örömmel tölt el, ha néhanapján megajándékozzuk magunkat egy-két aprósággal.

A megoldás nem az, hogy mától megpróbálod kívülállóként szemlélni a fogyasztói társadalmat, hanem, mint mindenben, itt is a mértéket kell megtalálnod.

Másokat tökéletesnek látunk

Magunkat viszont sokszor a legrosszabb színben tűntetjük fel. Ismerős érzés, nem? És nem is kell Hollywood-ig menned, hogy ezt belásd.

Ha őszinte vagy magadhoz, akkor biztos a te környezetedben is van olyan személy, akit még, ha minimálisan is, de irigyelsz.

Lehet, hogy éppen olyan munkája van, amiről te csak álmodozol, vagy olyan párkapcsolatban él, ami kívülről töretlen, de az is elképzelhető, hogy egy- egy külső tulajdonsága az, amit magadon is szívesen látnál.

És most szeretnénk megnyugtatni, hogy valószínűleg ez az ember is irigykedik valakire a szíve mélyén. Mert hajlamosak vagyunk másokat tökéletesnek látni, pedig a saját magad tökéletlenségében te is tökéletes vagy.

Ideje, hogy a saját életed irigye legyél.

Lusták vagyunk

Igen, fájdalmas dolog beismerni, de néha lusták vagyunk tenni azért, hogy nekünk is jobb legyen. Hagyjuk az anyagiakat, mert nem csak abból áll a világ.

De például vannak dolgok, amik nem pénzben mérhetők, mégis inkább a kényelmesebb utat választjuk. Akkor pedig ne csodálkozzunk, ha folyamatosan a vágyak csapdájában élünk.

Vegyük példának a szomszéd fűjét. Kinézünk az ablakon és látjuk, hogy a szomszédnak milyen gondosan ápolt kertje van. Frissen nyírt gyep, gyönyörű virágok és hatalmas tuják a kert szélében.

Rengeteg ember irigy tekintettel bámulna át a kerítés túlsó oldalára, ám az eszükbe sem jut, hogy nekik is lehetne ilyen kertjük, ha vennék a fáradságot és tennének érte.

Persze az a sok munka, amit a szomszéd a kert gondozásába fektet, az már mellékes, mindig csak a végeredményt irigyeljük másoktól. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy mindent megkaphatsz, amire jelenleg vágysz, viszont tenned kell érte.

Nem értékeljük, amink van

Hidd el, tapasztalatból mondjuk, hogy amíg nem tanulod meg értékelni azt, amid van, addig soha nem lesz több, mivel mindig csak a hiányra fogsz fókuszálni.

Sokan kérdezik ilyenkor, hogy mégis mire legyek boldog, majd általában ezután kezdik el felsorolni azt a rengeteg negatív dolgot, ami az életükben van, de az igazság az, hogy még a kívülről legcsillogóbb életben is van sötétség, gyász és fájdalom.

Ha a tiédben ez hatványozottan van jelen, akkor neked különösön nehéz dolgod van azt illetően, hogy megtaláld a pozitív dolgokat, viszont innen üzennénk neked, hogy biztosan találsz, még, ha kicsit mélyebbre kell is ásnod ezért.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást