A túl sok só szívrohamot okozhat

A túl sok só szívrohamot okozhat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A túl sok só szívrohamot okozhat

A britt Medical Journal egy hatalmas tanulmányt végzett a sófogyasztás és az érrendszeri betegségek közti kapcsolatot illetően.

Kimutatták, hogy a túlzott sófogyasztás végzetes betegségekhez vezethet, mint például a stroke vagy a szívroham. A vizsgálat eredménye szerint a napi 5 grammnál több só fogyasztása 23%-al növeli a stroke kockázatát és 17%-al a szívroham valószínűségét.

Sok más tanulmány is rámutatott arra, hogy a túl nagy sóbevitel veszélyes egészségünkre nézve. Szakemberek szerint Európában napi több mint 20 gramm sót fogyasztunk naponta, tehát legalább felére kellene csökkentenünk a napi sómennyiséget. Amellett, hogy ajánlatos lassan szóró sótartót beszereznünk, létezik néhány tipp, amellyel jelentősen lecsökkenthetjük a sófogyasztást:

– A tészták főzővizébe öntsünk kevesebb sót, a feltét úgyis ízt ad neki.

– A húsok fűszerezéséhez használjunk friss fűszernövényeket és csak kevés sót. Azzal, hogy más ízeket dörzsölünk a nyers húsba, nem fogjuk íztelennek érezni, pedig kevés sót használtunk.

– A feldolgozott élelmiszerekben rengeteg rejtett só van, ezért kerüljük ezek vásárlását. Törekedjünk friss összetevőkből elkészíteni az élteleket. Felmérések szerint, a napi bevitt sómennyiség kétharmada rejtett  formában, a feldolgozott ételekből származik.

– Sporttal, szaunával és általában izzadással rengeteg sót kidolgoz szervezetünk, ezért is annyira egészséges a mozgás vagy a szaunázát.

– Fogyasszuk mértékkel a következő erős sótartalmú élelmiszereket: édesség, gabonák, sajtok, konzervek, sózott vajak, kolbászok és egyéb feldolgozott húsok és felvágottak.

– Fogyasszunk elegendő vizet naponta (ajánlott 2 liter),  így szervezetünk ki tudja dolgozni a felesleges sót szervezetünkből.

Sajnos a legtöbb esetben nincs feltűntetve az élelmiszerekre pontosan hány gramm sót tartalmaznak, ezért nehéz az egyszerű vásárlónak nyilvántartania miből mennyit fogyaszt és ezáltal egészségét is a gyártók kezébe teszi. A sót az élelmiszeriparban tartósításra is használják, nemcsak ételízesítésre. Ezért is veszélyes a tartósított élelmiszerek fogyasztása.

A sóhiány is veszéllyekkel jár, szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Tehát egyetlen túlzásba sem jó esni, el kell sajátítanunk a mértékkel való sózás művészetét – az is lehet, hogy új ízeket kell megszeretnünk, de az erőfeszítés megéri, hisz életünk a tét!

A szívinfarktus és stroke kialakulása mellett a túlzott sófogyasztás növeli a vérnyomást, ezért érrendszeri betegség kialakulását is előidézheti.
 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!