A női szívbetegség megelőzése

A női szívbetegség megelőzése

Címlap / Életmód / Egészség / A női szívbetegség megelőzése

Bár a köztudatban férfibajként élnek a különböző szívbetegségek, világszerte a leggyakoribb halálokok listáján szerepelnek a gyengébb nemnél is. Pedig egészségtudatos életmóddal megelőzhető a probléma!

Legyél képben!

Tudd, hogy mennyi a testsúlyod, a testzsírszázalékod, a vérnyomásod, illetve legyél tisztában a koleszterinszinteddel! Ezek az alapinformációk ugyanis feltétlenül szükségesek hozzá, hogy föl lehessen mérni, milyen kockázattal fordulhat elő nálad szívbetegség.
Látogass el a háziorvosodhoz, ő adhat beutalót a szükséges vizsgálatokhoz, illetve tanácsokat a továbbiakra vonatkozóan!

Csak csinosan!

A testsúly nem csupán esztétikai kérdés, hiszen már öt pluszkiló is jelentős terhet ró a szívedre, az ízületeidről nem is beszélve. Az orvosok a mediterrán étrendet szokták ajánlani, mely rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat, baromfihúst és megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmaz.
Amennyiben nehézséged adódik a megfelelő táplálkozással, vágj bele a kalória- és tápérték-számolásba!

Kell egy kis mozgás!

A szív izomból áll, és edzésre van szüksége. Naponta 30-60 perces, emelkedett pulzussal járó mozgás elég ahhoz, hogy formában maradjon. Ez lehet séta, kocogás, kerékpározás, úszás, aerobik, vagy bármilyen fitneszgép használata – gyakorlatilag bármilyen sport megteszi.
A lényeg, hogy jól érezd magad tőle, hiszen az erőkifejtés boldogsághormonokat szabadít fel, illetve serkenti a vérkeringésed.

Le a cigivel!

A dohányzás közvetlenül roncsolja a szív és az érrendszer egészségét. Ha te magad füstölsz, eljött az ideje, hogy végleg megszabadulj a káros szenvedélytől.
Amennyiben pedig a közvetlen környezetedben cigizik valaki, jó, ha tudod: a passzív dohányzás éppolyan egészségtelen lehet, mint az aktív – tehát próbáld az illetőt jobb belátásra bírni!

Vérnyomásmérőt otthonra!

Ha leleteid alapján a magas vérnyomástól veszélyeztetett csoportba tartozol, célszerű beszerezned otthonra egy mérő készüléket, amivel naponta legalább egyszer ellenőrzöd az értéket.
Napló vezetése is hasznos lehet. A tartósan 130/80 fölötti érték azonnali életmódváltást követel.

Vesszen a depresszió!

Kutatások szerint a depresszió és a szív- érrendszeri betegségek között szoros összefüggés van – akinél kialakul az egyik, hajlamosabb a másikra.
Amennyiben nálad bármelyik fennáll, vagy szokatlan hangulatingadozást észlelsz, fordulj bizalommal az orvosodhoz. A mielőbbi szakszerű megoldás ugyanis megvédhet a további gondoktól.

Kerüld a „csodaszereket”!

Az Amerikai Szív Társaság nemzetközi irányelvként elfogadott ajánlásban fogalmazta meg, hogy a szívbetegségek megelőzésére alkalmasként reklámozott étrend-kiegészítőknél nem sikerült bizonyítani a hatást. A magas antioxidáns tartalmú készítmények alapvetően pozitívan hatnak a szervezetre, de nem csökkentik közvetlenül a kardiovaszkuláris kockázatot.
A szív- és érrendszeri problémák egy részére sajnos örökölhető a genetikai hajlam. Amennyiben tehát a családodban előfordult ilyen betegség, megeshet, hogy te is fogékonyabb vagy rá az átlagnál. Megfelelő életmóddal azonban mindenképpen visszaszoríthatod a veszélyt!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást