Színpszichológia: 10 szín, ami jótékonyan hat életedre

Színpszichológia: 10 szín, ami jótékonyan hat életedre

Címlap / Stílus / Divat / Színpszichológia: 10 szín, ami jótékonyan hat életedre

Köztudott, hogy a színek hatnak ránk a szobák falán keresztül. Miért ne hatnának ugyanígy akkor is, ha magunkon viseljük őket? Lássuk, melyik szín milyen helyzetekben ajánlott vagy éppen kerülendő!

Rózsaszín

Divat: A rózsaszín közismerten a finom nőiesség, a kislányos báj jelképe. Bátran viseljük, ha nőiességünket, kifinomultságunkat szeretnénk hangsúlyozni, vagy akár akkor is, amikor nem érezzük magunkat elég nőiesnek, de szeretnénk azok lenni. Figyelj arra, hogy a számunkra előnyös meleg/hideg tónusú rózsaszíneket hordjuk, illetve hogy semleges árnyalatokkal ellensúlyozzuk a pinkeket, mint a bézs, fehér vagy fekete.

Otthon: A rózsaszín árnyalatokkal friss és finom légkört teremthetsz a házban. Feminin színnek tartják, ezért gyakran összefüggésbe hozható mindennel, ami a lányokkal kapcsolatos. Általánosságban, a lakberendezésben használt rózsaszín pszichológiai hatása nyugtató és relaxáló. Ha csak kis foltokban jelenítjük meg a lakásban, édeskés hatást csempészünk a térbe.

Egészség: Magas vérnyomásban szenvedőknek inkább kerülendő ez a rózsaszín.

 

Zöld

Divat: Akár barna, akár szőke vagy vörös nő vagy, megtalálod azokat a zöld árnyalatokat, amikkel fantasztikus magaslatokba emelheted szépségedet. Zöldet hordva különlegességet, luxust és békét sugárzol magadról. Egy smaragdzöld szoknya vagy magassarkú például olyan stílusjegyet kölcsönöz egy hétköznapi viseletnek is, amitől lenyűgözőnek érezheted magad egész nap.

Otthon: Nem véletlen, hogy a zöld szín a kórházak és rendelők falának jellegzetes színe. Látványa megnyugtat, sőt segít a lábadozás időszakában. Otthonunkban is ugyanez a nyugtató hatása érvényesül. Dolgozószobába is ideális, elősegíti a kreativitást és csökkenti a stressz.

Egészség: Ha fáradtak vagyunk, és ezt különösen a szemünkön érezzük, akkor válasszunk egy zöld ruhát, ami pihenteti a szemet, de nem álmosít el. A zöld szín viselése emellett javasolt tüdő- és szívbetegek számára, valamint serkenti a nyirokmirigyek működését is.

 

Narancssárga

Divat: A narancssárga a testi és lelki egyensúly egyik szimbóluma. Viselése gyakorlatilag mindig és mindenkinek ajánlott. Feltölt energiával, amit vissza is sugároz a környezetünknek, emellett frissességet, fiatalságot és vidámságot ad nekünk. Ha félsz ilyen erőteljes színt hordani, keresd a pasztell, világosabb, mosódottabb árnyalatokat, amik kellően kifinomultak bármilyen alkalomra.

Otthon: Ha vidám melegséget akarunk adni otthonunknak a narancs színek közül válasszunk. Ellensúlyozzuk a zöldek és kékek megfelelő árnyalataival. Különösen ideális dolgozószobába csempészni, mert élénkítő, vidító hatásával serkenti a munkakedvünket.

Egészség: Nyugodtan válasszuk ezt a színt, ha egy kis felpezsdülésre, energiára van szükségünk, vagy ha kreatív, de hosszú koncentrációt igénylő feladatok előtt állunk. Segít a szomorúság, lelki bántalmak eloszlatásában.

 

Piros

Divat: A piros szín nem csak a figyelmet vonzza, de nem kevés plusz energiát is ad viselőjének. Ha nehéz nap áll előttünk, de ezt nem szeretnénk kimutatni, illetve szeretnénk a nehézségek ellenére kimagaslóan teljesíteni, akkor feltétlenül viseljünk pirosat.

Otthon: Használd a pirosat, hogy rezonáns és ösztönző hangulatot adj szobáidnak. Ha túl sokat használsz belőle, az fenyegetően hathat, vagy növelheti a szenvedélyt. A vörös serkenti az étvágyat, így nem ritka, hogy a konyhákban érezzük helyénvalónak ezt a színt.

Egészség: A színeknek erejük van, és az összes közül a piros képes a legtöbb energiát közvetíteni. Ilyen módon a vöröstől energikusnak és dominánsnak fogjuk érezni magunkat. Figyeljünk azonban, hogy ne vegyük túl sok pirossal körbe magunkat, mert fokozhatja a pulzusszámot és a vérnyomást.

 

Fehér

Divat: Nem hiába az esküvői ruhák színe: ártatlanságot, tisztaságot kölcsönöz viselőjének. Évszaktól függetlenül, találjuk meg azokat az előyös szabású fehér ruhadarabokat, amikben királynőnek érezhetjük magunkat! Egy fehér blézer vagy feltűrt ujjú fehér ing remek alapdarabok lehetnek, idei trendek szerint is.

Otthon: A fehér hűvös és tiszta megjelenést ad otthonunknak. Ha a falakon, bútorokon vagy padlón használjuk, tágítjuk vele a teret és több fényt engedünk be a lakásunkba. Ha valamiért túl sterilnek érezzük a fehéret, egy halvány törtfehér árnyalattal is ugyanezt a hatást érhetjük el.

Egészség: A fehér a tisztaság, ártatlanság és a frissesség színe. Viseljük sokat, ha lábadozunk egy betegség után, vagy ha lázasak vagyunk, mert segít a szervezetnek a regenerálódásban. Akkor is alkalmazhatjuk, ha frissíteni szeretnénk az elménket, vagyis például sokáig tartó tanuláshoz, új dolgok elsajátításához. Tisztaságával, fényével tanulásra ösztönöz, nyitottabbá és befogadóbbá tesz bennünket.

 

Fekete

Divat: Kis mennyiségben alkalmazva nem csak eleganciát kölcsönöz viselőjének, de egyben elmerengésre, mélyebb gondolatokra is sarkall. Éppen ezért tökéletes esti viseletnek! Kiegészítők formájában bátran használhatjuk alkalomtól függetlenül, hiszen minden szín remek ellenpólusa lehet.

Otthon: Az elegancia színét a lakás bármelyik pontján becsempészhetjük – kiegészítők, kisebb dekorációk formájában. Túl sok fekete komor, rideg hatást kelt, beárnyékolja hangulatunkat.

Egészség: A fekete szín és annak hatásmechanizmusa megosztja az embereket. Nagyon összetett és ezért nagyon sokoldalú szín, de óvatosan bánjunk vele. Túl nagy mennyiségben és túl sokáig viselve azonban könnyen rossz hangulatba kerülhetünk tőle, mivel elszívhatja az energiáinkat.

 

Világoskék

Divat: A nyugalmat sugárzó világoskék szinte mindenkinek jól áll. Tökéletesen ellensúlyozza a meleg szőke vagy barna hajszíneket, megnyugtató a szemnek, így nem csak kis részletekben viselhetjük, a teljes ruhánkat is dominálhatja ez a szín. Segít a relaxációban, ezért stresszesebb megbeszéléseken, nehezebb szituációkban hozzájárulhat nyugalmunk megőrzéséhez.

Otthon: Az ég színét gyakran szeretnénk otthonunkba is bevinni. Remek választás falszínnek, de egy kanapé vagy konyhaszekrény árnyalataként is vonzó lehet. Remek kiegészítője a fehér és a homokszínek.

Egészség: Az égszínkékkel, vagyis a világoskékkel nyugtató hatást érhetünk el. Segít a feszültség oldásában, ráadásul nem csak lelki, de fizikai értelemben is: menstruációs görcsök esetén is nagyon hasznos lehet.

 

Középkék

Divat: A kék egy dominánsabb árnyalata ez, továbbra is megnyugtató, és egyben karakteres is. Miután megtaláltad a neked jól álló árnyalatot, érdemes ruhaként hordanod, amit fekete kiegészítőkkel emelhetsz ki a legszebben. Ez a szín ideális egy megbeszélésre, előadásra vagy akár egy interjúra hordva is.

Otthon: Erőteljesebb árnyalata miatt kisebb foltokban érdemes megjelenítenünk lakásunkban. Remek sötétítő, díszpárna vagy ágytakaró lehet belőle, de mediterrán stílusa miatt ajtóink és zsalugátereink káprázatos színe is lehet.

Egészség: A középkék nem véletlenül a torokcsakra színe. Viselésével enyhülhetnek kommunikációs problémáink, könnyebben fejezzük ki magunkat. Egészségünkre is pozitívan hathat: viselése csökkentheti a torokproblémákat és enyhíti a fejfását is.

 

Sötétkék

Divat: Kifinomult, arisztokratikus árnyalat, amely a legtöbbünk számára előnyös lehet. Ha sötétkék szoknyát vagy ruhát tervezünk hordani, kerüljük el iskolai uniformis hatását és figyeljünk arra, hogy minőségi anyagból és különleges szabással készüljön a ruhadarab. Egészítsük ki fehér, piros vagy bézs kiegészítőkkel!

Otthon: A sötétkék a szellemiség, a fejlődés, az előrehaladás színe. Hasznos lehet tanuláshoz, így a gyerekszobát is díszíthetjük sötétkék elemekkel – természetesen vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok belőle, mert azzal nyomasztó hatást érhetünk el. Kombináljuk fehérrel, vagy rózsaszínnel, így finom és friss összbenyomást keltünk, de közben megőrizzük a sötétkék tanulást segítő hatását is.

Egészség: Depresszióban szenvedőknek sötét árnyalata miatt nem ajánlott!

 

Lila

Divat: A lila egy szemet nyugtató, de a szellemet felpezsdítő szín. Viseljük kreatív tevékenységekhez, vagy folyamatos koncentrációt és állandóan új ötleteket igénylő feladatok megoldásához. Ha félsz lilát hordani, keress egy világosabb, mosódottabb árnyalatot, amit aztán pink vagy kontrasztos zöldes kiegészítőkkel csodálatosan kiemelhetsz.

Otthon: Nyugtató, nőies szín, amit sokan szívesen látnak viszont lakásukban. Jól illeszkedik a természetes fa-árnyalatokhoz, így a legtöbb fabútorzat mellett jó kiegészítő árnyalat lehet a lila.

Egészség: Segíti a beleérző-képességünket, így könnyebben megérthetjük mások jelzéseit, problémáit is. Ajánlják epilepszia esetén is, nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a könnyebb elalvást – ezért hálószobába is kiváló segítségünk lehet.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást