A szezon ízei: szilva, gesztenye, tök, alma, padlizsán

A szezon ízei: szilva, gesztenye, tök, alma, padlizsán

Címlap / Életmód / Receptek / A szezon ízei: szilva, gesztenye, tök, alma, padlizsán

Még egy ok, amiért imádjuk az őszt: rengeteg olyan gyümölcs és zöldség érik ilyenkor, melyekre egész évben várunk. Ott van például a gesztenye, ami sülve és főve is isteni, vagy a sütőtök, ami igazi halloweeni csemege. De ne feledkezzünk meg a roppanós almáról és szilváról sem, no meg a padlizsánról, ami egyedi színével és ízével mindig valami különleges fogás összeállítására késztet minket! Neked melyik szezonális finomság a kedvenced?

Szilva

Imádjuk a zamatos, lédús és kalóriaszegény szilvát, csak egy „baj” van vele: simán megeszünk belőle egy jó nagy tállal, ami után persze jön a hasfájás… Ez a gyümölcsben található összetevőknek „köszönhető”, úgy mint a rost, szorbit és szatén, melyek mind elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben. Remek A-, B-, C- és K-vitamin forrás, valamint koleszterincsökkentő, veseműködést serkentő és fáradtságűző hatással is bír.

Arról nem is beszélve, hogy milyen isteni fogásokat lehet készíteni ebből az apró gyümölcsből! Ha te is megkívántad, a NetPincér oldaláról szuper szilvás finomságokat rendelhetsz!


Próbáld ki ezt! Rántott camembert dióval, aszalt szilvával töltve


Gesztenye

A gesztenyét talán még akkor is fogyasztanánk, ha nem lenne semmilyen egészségjavító hatása, hiszen annyira finom! De azért nagyon örülünk, hogy pluszban még tele van vitaminokkal, tökéletes görcsoldó, és a narancsbőr eltüntetésében is segédkezik! 

A karácsonyi menü tökéletes kiegészítője lehet, mivel megadja azt a pikantériát, amitől különleges lesz egy étel.

Nem csak desszertekhez, hanem főételekhez is felhasználhatod!


Próbáld ki ezt! Grillezett sertésszűzérmék gesztenyés gombaraguval


Sütőtök

A sütőtök kitűnő étel az őszi/téli szezonban, ugyanis segít a megfázásos, meghűléses megbetegedések megelőzésében, de alkalmazható tüdőgyulladás kezelésére is, és szuperül enyhíti az allergiás köhögést, valamint az asztmás rohamokat. A pattanások ellen is bevethető, és nagyon alacsony a kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúra alatt is bátran fogyasztható!

A legjobb alapanyaga egy finom krémlevesnek, de felszeletelve, fűszerezve és fokhagymával átsütve a legfinomabb köret húsok mellé.


Próbáld ki ezt! Narancsos sütőtökkrémleves pirított magvakkal


Alma

Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, és érdemes is megfogadni, mert az alma egy igazi szupergyümölcs. Erősíti az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, továbbá májvédő szerepet is betölt.

Ősszel van igazán szezonja, ekkor a legfinomabb ez a gyümölcs, ráadásul a fogyásban is nagy barátunk lehet, ugyanis alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bátran fogyaszthatjuk.

Készíthetünk belőle sütit, lekvárt, befőttet, köretet, vagy egy pikáns őszi salátát!


Próbáld ki ezt! Almás kéksajt saláta


Padlizsán

A padlizsán színénél már csak az ízét szeretjük jobban. Rostban gazdag zöldség alacsony glikémiás indexszel, így fogyasztása csak nagyon kis mértékben emeli meg a vércukorszintet – éppen ezért a 2-es típusú cukorbetegséggel élők is bátran fogyaszthatják.

Segít csökkenteni a koleszterinszintet, valamint stabilizálni a vérnyomást, így hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez. 

Magas víztartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően egy diétás vacsora alapja is lehet.


Próbáld ki ezt! Padlizsánkrém piritóssal


VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!