Még egy ok, amiért imádjuk az őszt: rengeteg olyan gyümölcs és zöldség érik ilyenkor, melyekre egész évben várunk. Ott van például a gesztenye, ami sülve és főve is isteni, vagy a sütőtök, ami igazi halloweeni csemege. De ne feledkezzünk meg a roppanós almáról és szilváról sem, no meg a padlizsánról, ami egyedi színével és ízével mindig valami különleges fogás összeállítására késztet minket! Neked melyik szezonális finomság a kedvenced?
Szilva
Imádjuk a zamatos, lédús és kalóriaszegény szilvát, csak egy „baj” van vele: simán megeszünk belőle egy jó nagy tállal, ami után persze jön a hasfájás… Ez a gyümölcsben található összetevőknek „köszönhető”, úgy mint a rost, szorbit és szatén, melyek mind elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben. Remek A-, B-, C- és K-vitamin forrás, valamint koleszterincsökkentő, veseműködést serkentő és fáradtságűző hatással is bír.
Arról nem is beszélve, hogy milyen isteni fogásokat lehet készíteni ebből az apró gyümölcsből! Ha te is megkívántad, a NetPincér oldaláról szuper szilvás finomságokat rendelhetsz!
Próbáld ki ezt! Rántott camembert dióval, aszalt szilvával töltve
Gesztenye
A gesztenyét talán még akkor is fogyasztanánk, ha nem lenne semmilyen egészségjavító hatása, hiszen annyira finom! De azért nagyon örülünk, hogy pluszban még tele van vitaminokkal, tökéletes görcsoldó, és a narancsbőr eltüntetésében is segédkezik!
A karácsonyi menü tökéletes kiegészítője lehet, mivel megadja azt a pikantériát, amitől különleges lesz egy étel.
Nem csak desszertekhez, hanem főételekhez is felhasználhatod!
Próbáld ki ezt! Grillezett sertésszűzérmék gesztenyés gombaraguval
Sütőtök
A sütőtök kitűnő étel az őszi/téli szezonban, ugyanis segít a megfázásos, meghűléses megbetegedések megelőzésében, de alkalmazható tüdőgyulladás kezelésére is, és szuperül enyhíti az allergiás köhögést, valamint az asztmás rohamokat. A pattanások ellen is bevethető, és nagyon alacsony a kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúra alatt is bátran fogyasztható!
A legjobb alapanyaga egy finom krémlevesnek, de felszeletelve, fűszerezve és fokhagymával átsütve a legfinomabb köret húsok mellé.
Próbáld ki ezt! Narancsos sütőtökkrémleves pirított magvakkal
Alma
„Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, és érdemes is megfogadni, mert az alma egy igazi szupergyümölcs. Erősíti az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, továbbá májvédő szerepet is betölt.
Ősszel van igazán szezonja, ekkor a legfinomabb ez a gyümölcs, ráadásul a fogyásban is nagy barátunk lehet, ugyanis alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bátran fogyaszthatjuk.
Készíthetünk belőle sütit, lekvárt, befőttet, köretet, vagy egy pikáns őszi salátát!
Próbáld ki ezt! Almás kéksajt saláta
Padlizsán
A padlizsán színénél már csak az ízét szeretjük jobban. Rostban gazdag zöldség alacsony glikémiás indexszel, így fogyasztása csak nagyon kis mértékben emeli meg a vércukorszintet – éppen ezért a 2-es típusú cukorbetegséggel élők is bátran fogyaszthatják.
Segít csökkenteni a koleszterinszintet, valamint stabilizálni a vérnyomást, így hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez.
Magas víztartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően egy diétás vacsora alapja is lehet.
Próbáld ki ezt! Padlizsánkrém piritóssal