Így ellenőrizheted otthon, hogy szétnyílt-e a hasizmod – Nem csak terhesség okozhatja

Így ellenőrizheted otthon, hogy szétnyílt-e a hasizmod – Nem csak terhesség okozhatja

Címlap / Stílus / Test / Így ellenőrizheted otthon, hogy szétnyílt-e a hasizmod – Nem csak terhesség okozhatja

Heti két-három alkalommal edzek súlyokkal, és a hasizmom annak ellenére is szépen fejlődött az elmúlt években, hogy nagyon ritkán csináltam felüléseket. Ez annak köszönhető, hogy szinte nincs olyan gyakorlat, aminek a helyes kivitelezése során ne kellene aktívan bevetnünk a törzsünk izmait. Azonban nyár elején leadtam egy-két kilót, és egész jól látszódott, hogy bizony alakulnak a kockáim. Ezen felbátorodva kezdtem el a pihenőidőkben haspréseket és lábemeléseket végezni. Mivel az említett baba-mama tornán nekem ellenőrizték a hasizmomat, tudtam, hogy nem lesz ebből problémám. Bár óriási pocakom volt a várandósság alatt, azok közé a mázlisták közé tartoztam, akik feltűnőbb striák és a hasizom szétnyílása nélkül úszták meg a terhesség hónapjait. Nem lehet azonban nyugodtan hátradőlni, mert a szétnyílt hasizom nem csak bizonyos életkorban és nem csak a várandósság következtében alakulhat ki.

Melyik területről van szó?

Az egyenes hasizmok megtalálása nem nehéz feladat, ezek terülnek el a hasadon, középvonalukat a köldököd vonala jelöli. A két nagy izom a linea alba nevű szövettel kapcsolódik egymáshoz. Ez a szövet létfontosságú a várandósság során (is), hiszen képes nyúlni. Ha nem így lenne, a kismamák pocakja nem tudna kerekedni, a babának nem lenne elég helye a növekedéshez. A terhesség érthető módon okozhatja a szövet sérülését, és így a hasizmok eltávolodását egymástól, azonban nem csak a várandósság okozhatja a problémát. Férfiak és kisgyermekek sőt, csecsemők is szenvedhetnek a kellemetlenségektől.

Kockázati tényezők

Nagyobb eséllyel nyílik szét a hasizom 35 év feletti, több gyermeket vállalt nők esetében, különösen akkor, ha a csemeték születése között kevés idő telik el. A terhesség során a nagyobb has, a nagyobb babaméret, vagy az ikerbabák ugyancsak kockázati tényezőket jelentenek. A nem megfelelő gyakorlatok, vagy éppen az edzetlenség is veszélyes. Ha nem volt elég erős a hasizmod, a várandósság során könnyebben meggyengülhet, de amennyiben edzettél a hasizmodra a második trimesztertől kezdve, az szintén növeli az esélyét annak, hogy meglazuljanak az itt található szövetek.

Férfiak esetében is a nyomás hatására nyílik szét a hasizom, ami egyébként ugyanolyan kockázati tényező lehet nőknél. A nagy súlyok emelgetése, de a túl gyors fogyás-hízás is hozzájárul a hasi izmok meggyengüléséhez. 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást