A szerelem tényleg vak – és ennek evolúciós oka van

A szerelem tényleg vak – és ennek evolúciós oka van

Címlap / Szerelem / A szerelem tényleg vak – és ennek evolúciós oka van

Mindenki hallotta már a híres mondást, miszerint a szerelem vak, és aki átélte már ezt a csodálatos érzést, hamar rájött, hogy ebben tényleg van igazság!

Biztosan te is megtapasztaltad már, hogy míg utólag tisztán láttad, mi a hiba a sráccal, az adott időszakban a rózsaszín köd miatt ebből semmit sem vettél észre. De gondolkodtál már azon, vajon miért van ez így?

Tegyük fel, hogy megismerkedtél egy sráccal, aki hamar levett téged a lábadról. Néhány randi után már úgy érzed, fülig szerelmes vagy belé, és nem bírod őt kiverni a fejedből, annak ellenére, hogy nem ismered még igazán. Számodra minden tökéletes rajta: a haja, a nevetése, de még az is, ahogy megrendeli a kaját az étteremben. Nem tudnád megmagyarázni, hogy miért látod őt ennyire hibátlannak, és épp ezért idegesít az, hogy a barátaid szerint túlzásokba esel. Hogy szerintük nem is ismered őt, így kár lenne azonnal beleélned magad a kapcsolatba. De egy ilyen helyzetben egyszerűen nem tudsz külső szemlélőkre hallgatni, és meggyőződésed, hogy a többiek csak irigykednek rád.

A túlélés és a kémia

Oké, lehet, hogy a barátaid irigykednek rád, de vitathatatlan tény, hogy te is eléggé össze vagy zavarodva. Ne aggódj, ez mindenkivel megtörténik.

Amikor belépsz egy új kapcsolatba, a párodat egyszerűen piedesztálra emeled.

Az agyad egészen másként működik, mint korábban: a különféle kémiai vegyületek, többek között a dopamin, a tesztoszteron, az oxitocin, és még sok más keveredik egymással, és ezek együttesen elnyomják benned a negatív dolgokat.

Kevésbé vagy gyanakvó, és ahelyett, hogy azon gondolkodnál, mi a baj, sokkal optimistábbá válsz.

A szerelem tényleg vak – és ennek evolúciós oka van

Amikor beleszeretsz valakibe, valójában tisztában vagy az adott fél hibáival (hiszen látod, hogy mi a gond), de az agyad szimplán azt mondja neked, hogy ne foglalkozz ezekkel. Ennek oka pedig evolúciós! Az emberekbe automatikusan bele van kódolva a fajfenntartás iránti ösztön. Még ha nem is akarsz rögtön babát vállalni az új pároddal, az agyad tudat alatt a fenti ok miatt késztet téged mégis arra, hogy ne foglalkozz a hibáival, és kerüljetek egymáshoz még közelebb.

Amikor eltűnik a köd

Persze felmerül a kérdés, hogy ha az agyad ennyire a túlélésre hajt, akkor miért múlik el a rózsaszín köd? Ez lényegében akkor következik be, amikor a kötődés fázisába lépsz át, és az a sok kémiai vegyület kezd eltűnni a testedből. Ilyenkor veszed észre, hogy a párod milyen sok időt tölt a haja beállításával, hogy egyébként milyen hangosan nevet, és evés után mindig panaszkodik, hogy nem is azt kellett volna rendelnie. Minden, amit imádtál benne az elején, rövidesen zavaróvá válhat. De ne keseredj el emiatt!

Ez valójában az igazi kapcsolat kezdetét jelenteni sok szakértő szerint; amikor komfortosan érzed magad mellette, tényleg kiismered őt, és megtanulsz kompromisszumokat kötni.

Egyre kevesebb titkotok lesz egymás előtt, és ha ez idő alatt ráébredsz, hogy a párod nem hozzád való, képes leszel elengedni. Ha pedig igen, akkor az idő előrehaladtával egy újabb szintre léphettek, és még erősebb köteléket alakíthattok ki. Lehet, hogy már nem látsz ködösen, de attól még szeretheted őt annyira, mint korábban – csak egy kicsit mégis máshogy.

Kép forrása: AllaSerebrina/depositphotos.co

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!