7 dolog, amit te sem tudtál a Valentin-napról

Zabolai Margit
Írta: ,
7 dolog, amit te sem tudtál a Valentin-napról

Valentin-napként terjedt el, de Szent Bálint napja az előtt is ismerős volt a keresztény kultúrkörben, hogy a virág- és édességárusok nyugatról áthozták volna a szerelmesek napjához fűződő hagyományokat. Most hét olyan dolgot kötöttünk csokorba, amit talán te sem tudtál Bálint, vagy ha úgy tetszik, Valentin napjáról.

Római eredet

Február 14-e már az ókori Rómában is ünnepnapnak számított, a rómaiak ekkor ünnepelték a várost a legenda szerint alapító testvérpárt, Romolust és Rémust, akiket egy farkas szoptatott a Lupercal nevű barlangban – ennek megfelelően az ünnep neve is Lupercal  ünnep volt, de Faunus isten napjának is tartották február 14-ét.
Szokás volt, hogy a fiatal lányok ilyenkor Juno templomába menjenek, és ott meghallgassanak egy szerelmi jóslást.

Szent Bálint legendája

A hagyomány szerint Szent Bálintot azért választották a jegyesek és ifjú házasok védőszentjévé, mert a püspök a 14. században keresztény szokás szerint adta össze a szerelmes párokat, még a katonákat is, akik pedig a császári rendelet értelmében nem vehettek volna asszonyt maguk mellé.
Bálint azonban szembeszállt a hatalommal, összeadta a szerelmeseket, a fiatal házasokat pedig saját kertjéből származó virággal ajándékozta meg.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!