5 hazugság, amit a nárcisztikus szülő mond a gyerekének

Szőke Angéla
Írta: ,
5 hazugság, amit a nárcisztikus szülő mond a gyerekének

Kép forrása: ilona75/depositphotos.com

A nárcisztikus személy a saját maga által kreált valóságban él, sajnos még szülőként is. A szeretet azt jelenti mikor valakit a saját érdekeink fölé helyezünk és ők erre legtöbb esetben nem képesek, hiszen a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek csak saját magukkal vannak elfoglalva. Egy ilyen szülő gyerekének lenni nem szerencsés helyzet, hiszen a beteg szülő realitásában kell felnőnie, ami nem tükrözi a valóságot. Ezek a gyerekek később több mentális nehézséggel küzdenek majd és nem lesz könnyű számukra beilleszkedni a való életbe.
 

Az alábbi öt mondat olyan tipikus valótlanság, amit a nárcisztikus szülő mond gyermekének.

Nem érezhetsz így

A nárcisztikus személy számára a hatalom, és annak gyakorlása fontos tényező, így sajnos szülőként is csak a saját igényeikre és szükségleteikre fókuszálnak, vagyis arra, hogy ezeket hogyan érvényesíthetik. Ha gyermekük valami olyan érzelmet nyilvánít ki, ami az ő szemléletükbe nem illik, egyszerűen nem hagyják jóvá mindent megtesznek, hogy azt „érvénytelenítsék”. Egy gyerekben ilyenkor az alakul ki, hogy inkább nem fejezi ki érzelmeit, nehogy a szülő ledorongolja érte, mondván nincs joga így érezni. 

IgorVetushko/depositphotos.com 

Annyira vagy értékes, amennyire sikeres

Egy nárcisztikus szülő nem értékeli gyermeke tehetségét, hacsak nem látja bele azt, hogy abból hogyan lehetne hasznot húzni. Magas beosztású, hatalommal járó munka, jó pénzkereset, hírnév: ő csak ez alapján ítéli meg a gyereket. Egy megírt kedves vers vagy egy karitatív tevékenység nemes dolog, egy nárcisztikust viszont soha nem fog meghatni. A gyerek emiatt vagy a szülő álmait kergeti egész életében, vagy olyan felnőtt le belőle, aki értéktelennek érzi magát, mikor ez nincs is így.