5 jele annak, hogy baj van a barátságotokkal

Írta: ,

A barátság az egyik legnagyobb érték az életben – éppen ezért különösen fájdalmas lehet a felismerés, hogy valami nem stimmel vele. Mindkettőtök testi-lelki egészségéhez azonban elengedhetetlen, hogy tisztán lásd és őszintén kezeld a helyzetet. Mutatjuk a legbeszédesebb vészjeleket!

Nem tetszik, akivé mellette válsz

1/5 Nem tetszik, akivé mellette válsz

Hiába tűnik paradoxonnak, simán előfordulhat, hogy az alapvető személyiségeddel ellentétben kötekedő, negatív vagy passzív-agresszív magatartást tanúsítasz az ő jelenlétében.


Ismersz ilyet? Így kezeld a passzív-agresszív embereket


Sőt, a versengés, a szánalom és az irigység is rokon érzések.

Ha nem olyan vagy mellette, mint mások társaságában, s ez a verziód a legkevésbé sem tetszik neked, muszáj belátnod: nem a legjobbat akarod neki, hiszen magad sem a legjobb formádat hozod mellette.

Akkor mégis mi a barátságotok alapja?

Mivel valószínűleg kölcsönhatásról van szó, a hibát ne csak magadban, és ne is csak benne keresd!

Bűnre csábít

2/5 Bűnre csábít

Bűn alatt nem a harmadik szelet süteményt értjük, hanem a valódi rossz hatást, ami káros a mindennapjaidra.

Ez rengeteg formában megnyilvánulhat, a dohányzástól kezdve a hétköznapi bulizáson át a másokra irányuló ártalomig.

Ha a barátságotok nyomán több káros szenvedélyed van, többet hazudsz, kevesebb időt töltesz a szeretteiddel, mélypontra kerül a kreativitásod, vagy egyszerűen csak nem találod a belső egyensúlyt, ideje átgondolnod ezt az emberi kapcsolatot.

A lelkiismeret-furdalás az elsőszámú jele annak, hogy – talán csak félig tudatosan, de mégis – bűnt követtél el.

Nem kölcsönös

3/5 Nem kölcsönös

Ha a barátságotok többnyire kiegyensúlyozatlan, tehát csak kivételes alkalmakkor lehet kölcsönösségről beszélni, érdemes ezt a viszont valamelyest lazábbra engedni.

Valószínűleg ismered az állandóan kölcsön kérő cimbora fogalmát, mint ahogy azét is, aki csak a legnagyobb bajban hív – de akkor sem kérdezi meg, hogy nálad mi a helyzet, hiszen kizárólag a saját nyomora érdekli.

Amennyiben ilyen kapcsolatot találsz az életedben, gondold végig, hogy te nem vársz-e el túl sokat másvalakitől, aki azonban semmit sem kap tőled. Ritka ugyanis, hogy egy ember csak az egyik oldalon álljon e tekintetben…

Nehezen tudsz jót mondani róla

4/5 Nehezen tudsz jót mondani róla

Állandóan kigúnyolod magadban, méghozzá nem a szerethetően ügyetlenekhez fűződő, elnéző ragaszkodás érzésével?

Vagy felsőbbrendűnek érzed magad hozzá képest, és baromira idegesít az együgyűsége?

Netán rajta nevetsz, amikor ő azt hiszi, hogy vele?

Hát akkor bizony valószínű, hogy részedről már szó sincs igazi barátságról, mert valami nagyon megváltozott benned.

Ezt még véletlenül se szégyelld, hiszen a világgal együtt az emberek is folyton változnak – a kapcsolataikkal együtt.

A legfontosabb, hogy felismerd: már nem arra van igényed, amit ő nyújtani tud. 

Mintha nem is értene meg téged

5/5 Mintha nem is értene meg téged

Állandóan félreérti, amit mondasz neki? Esetleg egy alapvető normádat kérdőjelezi meg? Szóvá teszi, mikor és mennyit alszol, hogyan öltözködsz, és mit olvasol?

Folyton magyaráznod kell neki a nyilvánvalót? Ha úgy érzed, hogy a meg nem értés gátja emelkedett közétek, már olyannyira elmozdultatok a feltétlen szeretet jelentette ideális állapottól, hogy a visszaúthoz mindkettőtöknek sok mindent kellene tennie.

Csak rajtatok múlik, megpróbáljátok-e megmenteni a barátságotokat, vagy pedig korrekt módon kimondjátok, hogy ennyi volt. Fontos, hogy „kibékíthetetlen ellentétek” esetén is megérdemel egy őszinte beszélgetést a dolog.

Ne feledd: barátságot „eltűnéssel” megszakítani pont olyan, mint angolos távozással egy párkapcsolatot! Magadat minősíted azzal, hogy miként kezeled a kínossá vált szituációt.