Meglepő problémákat okozhat a maszk mindennapos használata

Meglepő problémákat okozhat a maszk mindennapos használata

Címlap / Életmód / Egészség / Meglepő problémákat okozhat a maszk mindennapos használata

Akármilyen kellemetlen is a maszkhasználat, szükségszerű, hiszen emberéletek múlhatnak ezen a kis anyagdarabon. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy jár némi kellemetlenséggel, ami ha bekövetkezik, legalább tudjuk, mitől van és mi a teendőnk a kezelésével kapcsolatban. Nézzük, mit is okoz a gyakori maszkhasználat!

Azok, akik szemüveget viselnek, már tudják, milyen idegesítő, amikor a maszk miatt a lencsék még az utcán is pillanatokon belül bepárásodnak. Ez jól érzékelteti, hogy a kifújt levegő általában a szemed irányába távozik a maszk alól, ennek kapcsán pedig a The Healthy külföldi lap szerint a szemészek egyre többször találkoznak számos, korábban kevésbé gyakori problémával.

Úgy vették észre, hogy az utóbbi hónapokban többen jelentkeznek náluk bakteriális szemfertőzéssel, szemszárazsággal, kisebb sérülésekkel (például karcok a szaruhártyán). Az eltömődött könnycsatornák és az allergiás irritációk is gyakoribbá váltak.

Ez utóbbit például könnyedén kiválthatja az, hogy az újramosható maszkoknál alkalmazott mosószerben olyan összetevők vannak, amelyekre érzékeny vagy. Míg a bőrödön ez nem ütközik ki, addig a sokkal érzékenyebb területeken, mint például a szemeden annál inkább. Ha mostanában gyakrabban könnyezel, lehet, hogy ez az oka, és érdemes kipróbálni egy újabb mosószert!

eternalcreative/istockphoto.com

Szakértők szerint nehéz megmondani, pontosan mi a kiváltó ok, de úgy vélik, a korábban írt problémákról sokszor a felfelé kiáramló meleg levegő tehet. Ilyenkor a szemeidnél megnövekszik a légáramlás mértéke, a természetes nedvesség gyorsabban elpárolog, ennek következtőben pedig a szemed is hamarabb kiszárad. Így előbb-utóbb azt tapasztalhatod, hogy érzékenyebbek már a pislogás hatására is, a szemed pirosabbá válik, és az apró, nem látható sérülések is fájdalmat okoznak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

7 hozzászólás

 • Pirher Éva Gyöngyi
  2020.12.15., 20:24

  Én nagyon ritkán hordok maszkot ( a mi utcánkban nem kötelezo) mégis bedagad reggelre a szemem és néha szúr,

  Válasz
 • Yanakawa
  2020.12.15., 22:47

  A bacis tüdőgyulladásról nem is beszélnek. Két ismerősöm is megküzdött ezzel. Milyen szakértőkről beszélünk?

  Válasz
 • borda tibor
  2020.12.15., 22:52

  Én nem tapasztalok mást csak annyit hogy a párásodás a szem felett valós ,pedig napi 9–10 km intenzív sétát teszek

  Válasz
 • Szatmáry Gyula
  2021.01.22., 23:24

  … miért terjesztesz hülyeséget?
  … egészségügyben miért nem?

  Válasz
  • Yester Wakefield
   2021.01.23., 01:49

   …mert nem hordják kültéren, télen a mínuszban és napi 10 órán keresztül, de hordd csak nyugodtan, te betanított idióta.

   Válasz
   • Violet
    2021.03.03., 01:53

    Arrol nem is beszelve,hogy 1 amerikai ceg ( OSHA) kozze tette, a minimum oxigen szint amire szuksegunk van es nincs egeszsegkarosito hatasa az 19.5%, es maszk alatt 17.4% korul van,aki megmerte muszerrel, a muszer rogton jelzett hogy az egeszseges hatar alatt van. Raadasul az donti el hogy a maszk megszuri e a virust, milyen suru a szovese a maszknak.

    Válasz
 • Németh László
  2021.03.03., 06:43

  A maszk viselése valójában semmitől sem véd, csak problémákat okoz. Elterjedt viselése ellenére is jött a “harmadik” hullám, ahogy jönni fog a “negyedik” is. A megfertőződések számának növekedéséhez semmi köze a maszk nem viselésének, az azt viselők ugyanúgy megfertőződnek.
  A másokat védünk vele dumát meg felejtsük el, kizárólag közvetlen, szemtől-szembeni beszélgetés során jelenthet védelmet valamilyen szinten, akkor, ha 20 centiről, nyálfröcsögve ordítanánk egymás pofájába.
  Ugyanakkor a több órán keresztül folyamatosan viselt maszk komoly problémákat okozhat, nem véletlen a maszkitisz elnevezés a bőrgyógyászatban.
  Ezzel kapcsolatban kiváló tippeket kaptam a bőrgyógyásztól a megelőzésre (arcmosás sűrűn megfelelő szappannal) a kezelésre (krémek, gyógyszerek stb.)
  Egyetlen ellenjavaslattal éltem: a legjobb megelőzés, ha nem viselek maszkot. Erre csak bólogatni tudott, helyeselni nem mert…

  Válasz

Írj egy hozzászólást