Egészség / Életmód

Meglepő problémát okozhat a mindennapos maszkhasználat

Meglepő problémát okozhat a mindennapos maszkhasználat

Megelőzheted a szemproblémákat!

Szerencsére tehetsz egy-két aprósággal azért, hogy a szemeidet ne viselje meg annyira a maszkviselés. Elsősorban a maszkodat kell ellenőrizned, hiszen gyakran mindössze az a gond, hogy nem megfelelően simul az orrodra. Ilyen szempontból szerencsésebbek azok a típusok, amelyeknek felső részébe egy kisebb drótot varrtak, hiszen ezzel tudod úgy rögzíteni, hogy ne maradjanak rések az orrod körül. Ez a szemüveglencsék párásodása ellen is hatékony!

A maszkodnak sosem lenne szabad hozzáérnie a szemedhez. Még akkor sem, ha pakolsz a kosárba a boltban, vagy ha tekered a biciklidet, hiszen ennek mindig szorosan a helyén kell maradnia. Ha mégsem, akkor nem csak kevésbé hatékony a megelőzésben, de ráadásul folyamatosan súrolni fogja a szemedet.

Ez pedig a kisebb sérülések kialakulásához vezet, pláne szárazság esetén. Hogy ezt megelőzd, elsősorban a maszkod anyagát kell ellenőrizned. Azok, amelyek „keményebb” ruhaanyagból készültek, és tapintásra is durvábbnak tűnnek, sokkal rosszabbak a szemeidre (és a bőrödre) nézve, mint a puha maszkok.

És ami a legfontosabb: figyelj a szemeidre akkor is, ha nincs rajtad maszk! A szemszárazságot muszáj orvosolni, de szerencsére a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható műkönny, ami sokat segíthet a javulásban. A könnycsatornák eltömődése ellen jó ötlet a meleg borogatás, hetente egy-két alkalommal.

Ne felejtsd el pihentetni a szemeidet a sok telefonozás és monitornézés között! Ezek ugyanis még inkább rontanak a helyzeten, néhány hónap alatt pedig akár látásromláshoz is vezetnek. Nem véletlen, hogy sok home office-ban dolgozó személy tapasztalta azt, hogy homályosabban lát, vagy akár szemüvegre szorul, mint a koronavírus előtti időszakban!

Oldalak: 1 2

7 hozzászólás

 • Avatar
  Pirher Éva Gyöngyi
  2020.12.15., 20:24

  Én nagyon ritkán hordok maszkot ( a mi utcánkban nem kötelezo) mégis bedagad reggelre a szemem és néha szúr,

  Válasz
 • Avatar
  Yanakawa
  2020.12.15., 22:47

  A bacis tüdőgyulladásról nem is beszélnek. Két ismerősöm is megküzdött ezzel. Milyen szakértőkről beszélünk?

  Válasz
 • Avatar
  borda tibor
  2020.12.15., 22:52

  Én nem tapasztalok mást csak annyit hogy a párásodás a szem felett valós ,pedig napi 9–10 km intenzív sétát teszek

  Válasz
 • Avatar
  Szatmáry Gyula
  2021.01.22., 23:24

  … miért terjesztesz hülyeséget?
  … egészségügyben miért nem?

  Válasz
  • Avatar
   Yester Wakefield
   2021.01.23., 01:49

   …mert nem hordják kültéren, télen a mínuszban és napi 10 órán keresztül, de hordd csak nyugodtan, te betanított idióta.

   Válasz
   • Avatar
    Violet
    2021.03.03., 01:53

    Arrol nem is beszelve,hogy 1 amerikai ceg ( OSHA) kozze tette, a minimum oxigen szint amire szuksegunk van es nincs egeszsegkarosito hatasa az 19.5%, es maszk alatt 17.4% korul van,aki megmerte muszerrel, a muszer rogton jelzett hogy az egeszseges hatar alatt van. Raadasul az donti el hogy a maszk megszuri e a virust, milyen suru a szovese a maszknak.

    Válasz
 • Avatar
  Németh László
  2021.03.03., 06:43

  A maszk viselése valójában semmitől sem véd, csak problémákat okoz. Elterjedt viselése ellenére is jött a “harmadik” hullám, ahogy jönni fog a “negyedik” is. A megfertőződések számának növekedéséhez semmi köze a maszk nem viselésének, az azt viselők ugyanúgy megfertőződnek.
  A másokat védünk vele dumát meg felejtsük el, kizárólag közvetlen, szemtől-szembeni beszélgetés során jelenthet védelmet valamilyen szinten, akkor, ha 20 centiről, nyálfröcsögve ordítanánk egymás pofájába.
  Ugyanakkor a több órán keresztül folyamatosan viselt maszk komoly problémákat okozhat, nem véletlen a maszkitisz elnevezés a bőrgyógyászatban.
  Ezzel kapcsolatban kiváló tippeket kaptam a bőrgyógyásztól a megelőzésre (arcmosás sűrűn megfelelő szappannal) a kezelésre (krémek, gyógyszerek stb.)
  Egyetlen ellenjavaslattal éltem: a legjobb megelőzés, ha nem viselek maszkot. Erre csak bólogatni tudott, helyeselni nem mert…

  Válasz

Írj egy hozzászólást