4 dologból meg lehet mondani, hosszú életű lesz-e a házasságotok

4 dologból meg lehet mondani, hosszú életű lesz-e a házasságotok

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 4 dologból meg lehet mondani, hosszú életű lesz-e a házasságotok

A pszichológus még 2004-ben vett részt egy kutatásban, amely során több párral beszélgetett a kapcsolatukról és viselkedésükről. A beszélgetések alapján aztán létrehozott egy olyan módszert, amivel 85%-os bizonyossággal meg tudja mondani, a soron következő 4 éven belül elválnak-e a felek vagy sem. Gottman a házasság négy lovasának nevezte ezeket az indikátorokat, amelyek alapján te is el tudod dönteni, a kapcsolatotok veszélyben van-e! Lássuk, mi az a négy előjel, ami utalhat egy esetleges válásra, és mennyire ismersz magadra, vagy a párodra ezekben:

1. A kritika fogadtatása

A szakértő szerint az, hogy miként reagálsz a párodtól érkező kritikára (vagy ő a tiédre), sokat elárul a kapcsolat jövőjéről. Ha ezt hallva rögtön ideges leszel, vitatkozni kezdtek, és nem akarjátok még egy percig sem a másik szemszögéből nézni a helyzetet, úgy az hosszú távon komoly gondokat okozhat.

Gottman szerint az lenne a legjobb, ha ilyenkor mindketten próbálnátok nyugodt állapotba kerülni, és a kritikára nem támadásként, hanem fejlődési lehetőségként tekinteni.

Beszélgessetek, de úgy, hogy mindketten elmondhassátok az érveiteket, ajtócsapkodás nélkül. Ezáltal olyan megoldást találhattok, ami mindkettőtöknek ideális lesz!

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást