Már a bőrünk is lehet stresszes. Innen tudod, hogy a tied is az

Már a bőrünk is lehet stresszes. Innen tudod, hogy a tied is az

Címlap / Stílus / Arc / Már a bőrünk is lehet stresszes. Innen tudod, hogy a tied is az

Sokan akár minden nap megterhelő munkák, trükkös időbeosztások és véget nem érő teendők listája között navigálunk, ennek következtében pedig hajlamosak lehetünk arra, hogy hozzászokjunk a stressz érzéséhez. De még ha mentálisan meg is tanuljuk kezelni a stresszt, nem biztos, hogy a testünket is sikerül meggyőznünk arról, hogy jól vagyunk, és tényleg kordában tartjuk a dolgainkat. A hatások gyakran egyenesen az arcunkra vannak írva, és egy kis odafigyeléssel te is könnyen felismerheted, ha stresszes a bőröd.

Nem biztos, hogy tudatosul benned a stresszes állapot

Ha stresszes munkád van, vagy mindig határidőkhöz vagy kötve, esetleg sokat utazol, nagy valószínűséggel már megtanultál megbirkózni a stresszel. A tested azonban még így is érzékeli, ha stresszhatások érnek, és gyakran a bőrödön keresztül igyekszik kommunikálni veled. Könnyen lehet, hogy ha most megkérdeznék tőled, hogy stresszes vagy-e, rávágnád, hogy nem. De ha egy kicsit mélyebbre ásol, talán te is azok közt vagy, akik rájönnek, hogy a munkájuk rendkívül megterhelő, nem alszanak jól, és nehéz lépést tartani a napirendjükkel.

Néha, ha nyomás alatt vagyunk, hogy azt mondjuk magunknak: „igen, ez a szituáció stresszes, de megtanultam kezelni és megbirkózni vele”. Ez az esetek többségében nagyon hasznos, de ha a bőröd ennek ellenére is állandóan tele van kiütésekkel vagy foltokkal, közben pedig semmilyen egészségügyi problémára nem gyanakodsz, ami kiválthatja ezeket, nagy valószínűséggel arról van szó, hogy stresszes a bőröd.

enigma_images/istockphoto.com

Hogyan alakulnak ki különféle bőrproblémák?

A stressz bizonyos hormonok (nevezetesen az adrenalin és a kortizol) megnövekedéséhez vezet, amelyek ezáltal gyulladást váltanak ki a szervezetben. Ha már előzőleg is voltak olyan bőrproblémáid, mint például az akné, az ekcéma vagy a pikkelysömör, akkor a sok stressz miatt nemcsak, hogy visszajöhetnek, de sokkal látványosabban jelentkezhetnek. De még ha eddig semmilyen bőrpanaszod sem volt, akkor is felbukkanhatnak. 

Mit tehetsz, ha a te bőröd is stresszes?

Ha időnként vagy akár folyamatos jelleggel te is tapasztalsz olyan bőrproblémákat, amelyeknek nem ismered a pontos hátterét, egy kettős kezelés lehet a legjobb megoldás. Először is konzultálj egy bőrgyógyásszal, hogy megtudd, pontosan mi történik a bőröddel. Ha rendszeresen kipattog a bőröd, rosszabbodik az ekcémád vagy a pikkelysömöröd, akárhányszor csak stressz ér, nagy valószínűséggel szükséged lesz valamilyen gyógyszerre. Legtöbbször egy helyi szteroidos krémet vagy egy speciális testápolót ajánlanak. 

De ha például azon kapod magad, hogy minden nap csalánkiütések jelennek meg rajtad, akkor lehet, hogy antihisztamint kell szedned. Bárhogy is van, bizonyos bőrproblémákról csak egy bőrgyógyász döntheti el, hogy mi rá a legjobb megoldás, ráadásul egyes gyógyszerek vénykötelesek. Így a segítsége nélkül aligha tudsz hozzájutni. Azt se feledd, hogy nem véletlen, ha egy készítmény csak receptre kapható: nem érdemes vele kísérletezned.

A tünetek kezelésén túl hosszú távon az is elengedhetetlen, hogy eljuss a probléma lényegéhez, és kezeld a stresszt.

Mert legyen szó bármilyen jó gyógyszerről vagy bőrápolóról, amíg a probléma okára nem találsz megoldást, addig csak elfedik a tüneteket. Nem mellesleg a legtöbbet egyébként is néhány hetes kezelésre írják fel, és ha az adott bőrprobléma megjelenésével újra használni kezded, könnyen egy ördögi körben találhatod magad.

Ami biztosan segít, ha több olyan tevékenységet is keresel magadnak – mint például a séta vagy a meditáció – ami örömet okoz számodra. Az is lehet, hogy csak néhány nap szabadságra vagy egy kiadós alvásra van szükséged ahhoz, hogy kívül-belül jobban érezd magad. Ami biztos, hogy ha a bőröd jelez, azt nem véletlenül teszi. Így tehát semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül a különféle problémákat, és még ha több időbe is telik, akkor is tegyél meg mindent azért, hogy újra a lehető legjobban érezd magad. Így a bőröd is visszanyeri a szépségét.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!