Ebből a sós tésztából csodás karácsonyfadíszeket készíthetsz

Ebből a sós tésztából csodás karácsonyfadíszeket készíthetsz

Címlap / Otthon / Hobbi / Ebből a sós tésztából csodás karácsonyfadíszeket készíthetsz

Sós tésztát készíteni igazán szórakoztató és egyszerű, ráadásul nagy valószínűséggel nálad is van otthon hozzá már most az összes alapanyagból. Ha vannak gyerekeid, akkor őket is nyugodtan vond be a folyamatba, hiszen rengeteg mókával és nevetéssel járhat, amíg a karácsonyfadíszek elkészülnek. Arra viszont már az első pillanatban figyelmeztesd a kicsiket, hogy a sós tészta nem ehető, így a legjobb, ha úgy tekintenek rá, mint a klasszikus gyurmára.

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 125 g konyhasó
  • 125 ml víz

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőnket a legalacsonyabb fokozatra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Vegyünk elő egy nagy tálat, és keverjük benne össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá a vizet, és keverjük addig, amíg össze nem áll egy gombóccá.
  3. Emeljük át a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki, és már indulhat is az alkotás! Tetszőlegesen szinte bármilyen formát kivághatunk belőle, és mintázhatjuk is. Ami fontos, hogy egy-egy kis lyukat is kialakítsunk a díszekben, amibe aztán a karácsonyfára való felhelyezéshez szükséges madzag kerülhet.
  4. Ha a formázással elkészültünk, tegyük a kész elemeket a sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 3 órán keresztül, vagy amíg meg nem szilárdulnak.
  5. Ha kihűltek, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy tetszés szerint fessünk rájuk.

Hogyan formázz?

Bár sós tésztából tényleg szinte bármilyen karácsonyi figura elkészíthető, a praktikusabb mégis az, ha minél kisebb és laposabb formákat vágsz ki. Ugyanis minél nagyobb vagy vastagabb egy forma, annál tovább fog tartani, hogy megkeményedjen. Ami a sütési időt illeti, a 3 óra tényleg csak irányadó. Onnantól kezdve, hogy úgy látod, a tészta már egészen kemény, próbáld meg folyamatosan szemmel tartani, hogy amint eléggé szilárd, máris ki tudd venni a sütőből.

Jane Rubstova/istockphoto.com

Milyen legyen a díszítés?

A sós tésztát tényleg mondhatni bárhogy díszítheted, ahogy csak neked tetszik. Feliratozhatod rájuk például a családtagjaid nevét, ami akár külön ajándékként, akár már a karácsonyfán lévő díszként nagyszerű meglepetés lehet. Kivághatsz a tésztából karácsonyfa formákat is, amit aztán zöldre festés után különféle matricákkal vagy csillogó tollakkal tovább dekorálhatsz. A pontos kivitelezésnek csak a fantáziád szabhat határt, illetve persze ha úgy érzed, hogy kevesebb időd van a díszítésre, akkor érdemesebb egyszerűbb formákban és mintákban gondolkodnod.

Ha elkerülnéd a sütéssel járó nagytakarítást

Karácsony előtt sokan sütünk és főzünk, ami aztán egy eleve indokolttá tehet egy nagytakarítást. De ha szimplán erről a sós tésztáról van szó, akkor van egy módja annak, hogy megkíméld magad a felfordulástól. Csak használj a hagyományos gyúródeszka helyett szilikon sütőlapokat, és máris megúszhatod a plusz lisztezést. Ha pedig már szilikon, sütőpapír helyett természetesen szilikon sütőlapot is használhatsz, ami még gyorsabbá teheti az előkészületeket és a sütés utáni rendrakást is.

Forrás: bbcgoodfood.com

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!