Háztartás / Otthon

A sör sokoldalúbb, mint hittük. 10 dolog, amire jó, az iváson kívül

A sör sokoldalúbb, mint hittük. 10 dolog, amire jó, az iváson kívül

Aki szereti a sört, már biztosan sejti, hogy ez az ital egy igazi csoda nedű, de egészen biztosan nem tudja, mi mindenre jó még azon kívül, hogy folyékony kenyérként fogyasztjuk. Íme tíz kevésbé ismert oldala a sörnek, ami sokoldalúbb mint hittük.

Réz- és aranyfényesítő

Ha kopott, foltos réz tárgyaidat sörbe áztatod, nemcsak leszedi róluk a szennyeződést, de még szép fényt is kölcsönöz nekik. A sörfőzdékben mindig a tartály alján maradt sörrel tisztították a rézhordókat. Az arany ékszereket ugyanilyen hatékonysággal tisztítja, csak márts sörbe egy rongyot és azzal dörzsöld fényesre az aranyat. Ha öntöttvasat szeretnél pucolni vele, arra is jó. 

Fogj vele egeret 

Nem csak a meztelencsigák képtelenek ellenállni a sörnek, a kisegerek is odavannak érte. Ha humánus módon szeretnél egeret fogni, tegyél ki egy vödörbe pár ujjnyi sört, támassz neki egy pallót, az egerek pedig felmásznak és szépen fejest ugranak bele. Ezután már csak el kell őket szállítanod jó messzire, ahol szabadon engeded őket. 

Öntözd vele a füvet

A gyepen éktelenkedő száraz foltokat életre keltheted, ha egy kis sört locsolsz az elszáradt fűszálakra. A sör sava megöli a gombákat, az erjedt cukrok pedig tápanyaggal látják el a növekvő füvet, ami így hamar erőre kap. 

Fényesítsd a hajad

Hajmosás után nyomkodd ki a hajad törölközővel, majd tegyél rá sört. A legegyszerűbb, ha egy spricnibe öntöd és úgy oszlatod el a fejeden. Nemcsak fényes lesz tőle a sörényed, de még arra is jó, hogy könnyebben kezelhető legyen a hajad. Loknijaid tartósak lesznek és ne félj, a sör szaga hamar eltűnik száradás után. 

Ízesíts vele húst

A sörbe áztatott marhaszelet megpuhul és ízletes lesz. Szurkáld meg a húst és egy órára tedd sörbe sütés előtt, de akár egész éjszakán át is pácolhatod benne. A csirkét is remekül ízesíti, ha egyben sütsz grillcsirkét, önts bele egy kis sört, ami elpárologva egyrészt nem engedi kiszáradni a húst, másrészt finom zamatot ad neki. 

Malidate Van/pexels.com

Tüntesd el vele a rozsdát

Rozsda a szerszámokon? Csak áztasd őket sörbe, vagy tegyél a foltra egy sörrel átitatott rongyot, majd dörzsöld le a rozsdát egy óra elteltével. Arra is jó, hogy a beragadt, rozsdás csavarokat meglazítsa.

Levegősebb palacsintatészta

A sörben található élesztő és a szénsav nagyon jó szolgálatot tesz palacsintasütéskor, ugyanis a tésztát vastagabbá, mégis levegősebbé teszi. A tej vagy víz helyett használj tehát nyugodtan sört. 

Sörös dinnyekoktél

Nálunk nem elterjedt nyári hűsítő a sörös dinnye, pedig nagyon finom. Kockázd fel a dinnyét, tedd kis poharakba, öntsd fel sörrel és tedd hűtőbe. Ha kásásra fagyott, fogyasztható a pikáns dinnyekoktél. Amerikában olyan népszerű ez a koktél, hogy még dinnyés sör is kapható. 

Lábvíz helyett lábsör!

Fáradt lábaidat kényeztesd sörben áztatva. A vitaminok jót tesznek a bőrnek, a szénsav buborékjai pedig felfrissítik az elgémberedett fotóművet. 

Altató helyett

Köztudott, hogy a sör segíti az elalvást, de azt kevesen tudják, hogy nemcsak az alkoholtartalma miatt segít elbódulni, hanem az illata is. Ha nem szereted a sört, az is segít, ha kimosod vele a párnahuzatod és úgy inhalálod a nyugtató szagot. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást