Aki szereti a sört, már biztosan sejti, hogy ez az ital egy igazi csoda nedű, de egészen biztosan nem tudja, mi mindenre jó még azon kívül, hogy folyékony kenyérként fogyasztjuk. Íme tíz kevésbé ismert oldala a sörnek, ami sokoldalúbb mint hittük.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1. Réz- és aranyfényesítő
Ha kopott, foltos réz tárgyaidat sörbe áztatod, nemcsak leszedi róluk a szennyeződést, de még szép fényt is kölcsönöz nekik. A sörfőzdékben mindig a tartály alján maradt sörrel tisztították a rézhordókat. Az arany ékszereket ugyanilyen hatékonysággal tisztítja, csak márts sörbe egy rongyot és azzal dörzsöld fényesre az aranyat. Ha öntöttvasat szeretnél pucolni vele, arra is jó.
2. Fogj vele egeret
Nem csak a meztelencsigák képtelenek ellenállni a sörnek, a kisegerek is odavannak érte. Ha humánus módon szeretnél egeret fogni, tegyél ki egy vödörbe pár ujjnyi sört, támassz neki egy pallót, az egerek pedig felmásznak és szépen fejest ugranak bele. Ezután már csak el kell őket szállítanod jó messzire, ahol szabadon engeded őket.
3. Öntözd vele a füvet
A gyepen éktelenkedő száraz foltokat életre keltheted, ha egy kis sört locsolsz az elszáradt fűszálakra. A sör sava megöli a gombákat, az erjedt cukrok pedig tápanyaggal látják el a növekvő füvet, ami így hamar erőre kap.
4. Fényesítsd a hajad
Hajmosás után nyomkodd ki a hajad törölközővel, majd tegyél rá sört. A legegyszerűbb, ha egy spricnibe öntöd és úgy oszlatod el a fejeden. Nemcsak fényes lesz tőle a sörényed, de még arra is jó, hogy könnyebben kezelhető legyen a hajad. Loknijaid tartósak lesznek és ne félj, a sör szaga hamar eltűnik száradás után.
5. Ízesíts vele húst
Malidate Van/pexels.com
A sörbe áztatott marhaszelet megpuhul és ízletes lesz. Szurkáld meg a húst és egy órára tedd sörbe sütés előtt, de akár egész éjszakán át is pácolhatod benne. A csirkét is remekül ízesíti, ha egyben sütsz grillcsirkét, önts bele egy kis sört, ami elpárologva egyrészt nem engedi kiszáradni a húst, másrészt finom zamatot ad neki.
A cikk folytatódik, lapozz!