Ne tedd nejlonba! Így tárold a sajtot, hogy am legtovább friss maradjon

Ne tedd nejlonba! Így tárold a sajtot, hogy am legtovább friss maradjon

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ne tedd nejlonba! Így tárold a sajtot, hogy am legtovább friss maradjon

Ha vásárolsz egy darab ínycsiklandó sajtot, megfelelően kell tárolnod, hogy friss maradjon, az íze és az állaga pedig optimális legyen mindaddig, amíg el nem fogyasztod. A jó hír az, hogy a sajt tárolásának többféle módja van, ami viszont nehézség, hogy egyik módszer sem feltétlenül helyes, különféle odafigyelést igényelnek. Tekintve pedig, hogy a legjobb praktikák az elmúlt 100 évben nem változtak, elég egyszer megjegyezned a jótanácsokat.

Ezekre az alapvető dolgokra figyelj oda

Az első és legfontosabb a hőmérséklet: bármilyen sajtról van szó, a legjobb, ha hűtőszekrény hőmérsékleten, körülbelül 4°C-on tárolod. A legrövidebb eltarthatóságra a friss sajtok esetén számíthatsz, mint például a mozzarella és a feta. Ezeket a sajtokat néha sós lében csomagolják, hogy növeljék az eltarthatóságukat és javítsák az állagukat. Ha sós lében csomagolt sajtokat veszel, ne engedd le róluk a sós vizet, ugyanis azáltal érhető el a lehető leghosszabb tartósság.

Ami az állapotváltozásokat illeti, várható, hogy a lágy sajtok, például a brie, a camembert vagy Limburger sajt, tovább puhulnak a tárolás során. Ezzel szemben a kemény sajtok, mint például a parmezán vagy az asiago, a koruk előrehaladtával még keményebbé válnak. Ha lehetséges, az adott sajtot nagy darabokban vásárold meg, és minden alkalommal csak annyit szeletelj fel belőle, amennyit fel szeretnél használni. Erre azért van szükség, mert a sajt felszeletelése megnöveli a felületét, több részét kitéve az esetleges szennyeződéseknek, oxidációnak és kiszáradásnak, egyúttal rövidítve az eltarthatóságát.

Ha pedig arról van szó, hol tárold a sajtot, akkor a legjobb helye a hűtőszekrényben van.

Amire viszont érdemes figyelned, hogy bár a legtöbb hűtőszekrényben van sajttároló rekesz, jobb, ha a zöldségek számára fenntartott rekeszek egyikben, a hűtőszekrény aljában tárolod. Ott ugyanis nagyobb a páratartalom, ami jót tesz a sajtnak.

Margaret Jaszowska/unsplash.com

Hogyan csomagold be megfelelően?

Ami alapszabály, hogy ne használj műanyag fóliát. Sokan úgy gondolják, hogy a sajtot műanyagba csomagolva kell tárolniuk, mint más olajos ételeket. Hiszen hajlamos a páralecsapódásra, és az olajok vagy zsírok felhalmozódnak a felületén. Mivel azonban a sajt élő szervezeteket tartalmaz, a legjobb olyan környezetben tárolni, amely lehetővé teszi a gázcserét. 

A sajt csomagolásának legjobb módja így a sajtpapír. Ez egy speciális vastag papír, amely egyik oldalán viasz és polietilén kombinációjával van bevonva.

A bevonatos oldal segít, hogy a sajt kímélve legyen az olajok és a zsírok felhalmozódásától, illetve a páralecsapódástól, a papír pedig a sajt köré hajtva tovább növeli az eltarthatósági idejét. Hasonlóan jó opció a sütőpapír is. A lényeg, hogy akár műanyag, akár más csomagolásban vásároltad a sajtot, ne műanyag fóliában kerüljön a hűtőszekrénybe.

Ami még segíthet

A sajt élettartamát azzal is növelheted, ha pár naponta kicsomagolod, és egy késsel egy vékony réteget levágsz onnan, ahol már korábban is lett belőle vágva. Ezt jó ötlet a tálalás előtt is megtenni, különösen, ha már egy ideje be volt csomagolva. Ha látsz egy kis penészt, akkor sincs ok az aggodalomra, egyszerűen csak kapard le. Ami pedig a megelőzést illeti, az ecet a legjobb barátunk. Csak tegyél egy kis mennyiségű ecetet a sajtpapírra vagy egy papírtörlőre a tárolás előtt. Az ecet egyfajta gátként működik, megöli a penészgombát, közben pedig a sajt ízét sem rontja el.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!