Így foglald le a nyári szünetben a gyereket: minden napra rutinkártya

Így foglald le a nyári szünetben a gyereket: minden napra rutinkártya

Címlap / Otthon / Hobbi / Így foglald le a nyári szünetben a gyereket: minden napra rutinkártya

Hamarosan ránk köszönt a következő, élményekkel teli, kalandos nyári szünet. Az iskolás gyerekek ilyenkor tíz héten át, gyakorlatilag szabadon élvezhetik az életet, nincs koránkelés, tanulás, kötelező házi feladat és a nehéz iskolátáskát is bedobhatják a szoba sarkába, ahonnan csak nyár végén kell elővenniük.

Szülőként azonban komoly tervezést igényel ez a két és fél hónap és bizony oda kel figyelni, ha nem szeretnénk, hogy a gyerek egész nap a telefon, a számítógép vagy a tévé képernyője előtt üljön. Jól tudjuk, hogy ezeknek olyan addiktív hatása van, hogy sok gyerek magától nem képes kikerülni alóla. A konfliktusok ellen játékos, pontgyűjtő feladatokat is bevethetsz. Ilyen a rutinkártya, amit a gyerekek nagyon szeretnek, közben együttműködésre és hosszútávú gondolkodásra tanítja őket.

A rutinkártya izgalmas, testreszabott feladatokat tartalmaz

A rutinkártya legalább 15 különböző tevékenységből áll. Ezek mind olyan cselekvések, amelyekről tudod, hogy a gyermeked önállóan is képes már megcsinálni. Például:

 1. Ágyazz el a szobádban
 2. Etesd meg a kutyát/macskát
 3. Készíts magadnak egy limonádét, ami olyan, mint amilyet az étteremben szolgálnak fel
 4. Írj 5 állatnevet N betűvel
 5. Írd le 5 étel nevét, amiben van K betű
 6. Válogasd szét a szennyest színek szerint: feketék, fehérek, színesek (a nagyobbak indíthatnak is egy mosást)
 7. Söpörd fel a konyhát
 8. Menj ki az udvarra és mondd el, mire hasonlítanak leginkább a felhők az égen
 9. Törölgesd le a bútorokat a nappaliban
 10. Rajzold le magad, ahogy egy tengerparton napozol
 11. Írj egy négysoros verset a nyárról
 12. Írj egy bejegyzést a naplódba
 13. Csukd be a szemed, fordulj háromszor körbe, majd nyisd ki a szemed és írd le, mi az első tárgy, amit meglátsz. Ezt csináld meg háromszor!
 14. Mosogasd el azokat a tányérokat és evőeszközöket, amiket a mosogatóban látsz
 15. Porszívózd ki a szobádat

A fenti példák azt szemléltetik, mi mindent írhatsz a rutinkártyákra. Emellett természetesen írhatsz személyre szabott feladatokat is. 

És most jön a lényeg!

A gyerekeket általában nem könnyű rávenni valamire, amit nem akarnak. Szükségük van egy kis motivációra is. A rutinkártyákon szereplő feladatokat pontozni kell nehézségük szerint. Az egyszerűbb feladatok egy pontot érnek, amihez már több odafigyelésre van szükség, azok 2-3 pontosak. 

A szankciókról sem szabad megfeledkezni. Ha a kihúzott kártyákon szereplő feladatokat 60 percen belül nem teljesíti a játékos, akkor az értékét le kell vonni a meglévő pontokból.

A feladatokat hétfőtől péntekig lehet teljesíteni, napi 3 kártyát kell kihúzni és megcsinálni a rajta szereplő feladatot. Pénteken jön a legizgalmasabb pillanat, amikor a pontokat ajándékra lehet beváltani. Ilyenkor, a jutalmak láttán a gyerekek általában megbánják, hogy lusták voltak egyik-másik feladatot megoldani. Engedjük meg, hogy a nem teljesített kártyák helyett újat húzzanak, és ha teljesítik, még megkapják az értük járó pontokat. 

A jutalmazás csak akkor merüljön ki készpénzben, ha tényleg nincs más ötleted.

Értékesebb, egy közös fagyizással, mozizással, pizzázással jutalmazni az egész heti együttműködést. Megkaphatja a régóta vágyott görkorcsolyát vagy azt a pólót, könyvet, tolltartót is, amit már régóta kinézett magának. 

Ha csak néhány pontot gyűjtött a gyerek vagy sok volt a levonás, akkor is szükség van apró jutalomra, de lebegtesd meg előtte, hogy a következő héten akár moziba is elmehettek együtt, ha szépen teljesít.

Ami nagy hiba lenne, ezért ne kövesd el: a büntetés. Lehet, hogy csak 1 pont jött össze, sőt, az is lehet, hogy mínuszban zárja a hetet a gyerek, de büntetés helyett bíztasd, hogy legyen szorgalmasabb, hiszen nagyszerű jutalmak várják a hét végén.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!