Túl rövid, túl hosszú? A felborult ciklus lehetséges okai

Túl rövid, túl hosszú? A felborult ciklus lehetséges okai

Címlap / Életmód / Egészség / Túl rövid, túl hosszú? A felborult ciklus lehetséges okai

„Késik.” Ennek a szónak különös súlya van egy nő számára. Kijelenthetik boldogan, vagy rettegve is, hiszen amikor a menstruáció késik, szinte mindenkinek az az első gondolata, hogy biztosan terhes. És míg ez természetesen lehetséges, azért nem kizárólag az egyetlen ok.

A ciklus változhat tinikorban, szoptatás alatt, vagy a perimenopauza idején, de ezeken kívül is. Nem kell aggódni, hiszen a legtöbbször semmi rendelleneset nem jelent, hiszen a testünk nem egy atomóra, ami mindig pontos, hanem egy szervezet, ami folyamatosan alkalmazkodik a környezetéhez. A rendszertelen sokkal gyakoribb, mint egy mindig óraműpontossággal jelentkező ciklus. Ha úgy érzed, a ciklusod kicsit felborult, nem kell egyből a terhességtől tartanod, hiszen az alábbi öt dolog is kiválthatta. 

Stresszes vagy

A stressz nem csak az elménkre van negatív hatással, a testünk is megérzi, így nem csoda, ha felboríthatja a menstruációnk időpontját. Az orvosok ezt azzal indokolják, hogy a stressz hormonális változásokat idézhet elő, például kortizol-termelésre ösztönzi a testet. Ez az antistressz-hormon viszont elnyomhatja a reprodukciós hormonokat, ezzel eltolva az ovulációt és a menzeszt is.  

Beteg vagy és gyógyszert szedsz

A betegségek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy felboruljon a ciklus. Egy sima megfázás még nem elég ehhez, de egy komolyabb influenza, vagy egyéb elhúzódó betegség már igen. A pajzsmiriggyel kapcsolatos rendellenességek is befolyásolhatják, illetve a méhben található mióma, polip vagy ciszta felfedezése szintén menstruációs zavarral indul. Ha elkezdtél egy új gyógyszert, szintén rendszertelenné válhat a ciklus.

Egy új fogamzásgátló tabletta szedésekor természetes, hogy kell egy kis idő, amíg beáll a havi vérzés időpontja. A pajzsmirigy betegségekre szedett gyógyszerek és a szteroidok szintén hatással lehetnek erre. 

Diétázol és ingadozik a súlyod

A hízás és a fogyás egyaránt hatással lehet a ciklusodra, ahogy az étkezési szokásaid megváltozása is. A hirtelen kalóriamegvonás okozhatja azt, hogy a test abbahagyja a reprodukciós hormonok termelését, a testsúlynövekedés pedig az ösztrogénszint emelkedését eredményezheti, ami szintén kihat a ciklusra. 

latanni/depositphotos.com

Aktív sportolás

Ha a test hirtelen nagy igénybevételnek van kitéve, mintegy védekező mechanizmusként csökkentheti, vagy megállíthatja a nemi hormonok termelését. Ha olyan tevékenységet végzünk, ami sok energiával jár, az agy és a petefészek közötti kommunikáció eredménye az lehet, hogy nem ez a legjobb időpont a petesejt megéréséhez, ezért késhet, vagy teljesen ki is maradhat a menstruációd.

A keményen sportoló nők közül sokan észlelnek szabálytalan ciklust, de ha a menzeszed több, mint három hónapja nem jött meg, érdemes felkeresned egy orvost.

Különböző időzónákon belül mozogtál

Ha messze utazol, például a tengerentúlra, akkor hatással lehet a ciklusodra, hiszen a már említett reprodukciós hormonokat a napfény is befolyásolja. Ha egyik időzónából utazol a másikba, előfordulhat, hogy a szervezet kicsit megkavarodik és késhet, vagy korábban elkezdődhet az ovulációd. A menstruáció fontos indikátora egészségünknek és annak, hogy minden jól működik szervezetünkben.

A menzesz változásai legtöbbször nem utalnak semmi komoly elváltozásra, de ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor akár komolyabb betegség, vagy hormonzavar kezdő tünete is lehet. Sok nő nem figyeli megfelelően a ciklusát és csak akkor szembesülnek azzal, hogy gond van, mikor megpróbálnak teherbe esni, a menzeszt tehát érdemes nyomon követni. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!