Ezért lehet rosszabb az allergiád reggel, és ami segíthet

Ezért lehet rosszabb az allergiád reggel, és ami segíthet

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért lehet rosszabb az allergiád reggel, és ami segíthet

Ha fekszel, növekszik a torlódás

Amikor alszunk, természetes, hogy fekszünk, ez azonban egyáltalán nem kedvező, ha éppen allergiás tüneteink vannak. Fekvéskor ugyanis a gravitáció a folyadékok felhalmozódásához vezethet az orrjáratainkban és az orrmelléküregeinkben. Ez egyrészt a nyálkahártya megvastagodásához vezethet, másrészt pedig az orrunk vénái is eltömődhetnek, ami teltségérzethez vezet. Szerencsére ez a túlzottan telt érzés szinte egyből megszűnik, amikor felkelünk.

Ha meg szeretnéd előzni, remek módszer lehet, ha megpróbálod beállítani a fejed dőlésszögét párnákkal, legalább 30 fokosan, így megkönnyítve az orrod dolgát allergiaszezonban.

Esténként csökken a kortizol szinted

A kortizol szintünk, amelyről a legtöbbünknek egyből a gyakran csak stresszhormonként emlegetett kortizol jut eszébe, egyik napról a másikra lecsökken, hogy el tudjunk aludni. Így az allergiás tüneteink (vagy bármilyen gyulladás) éjszaka általában rosszabbodnak, ennek eredményeként pedig reggelente felerősödhetnek az allergiás tüneteink. A jó hír az, hogy a kortizol szintje közvetlenül ébredés előtt tetőzik, így a gyulladáscsökkentő hatás röviddel ezután jelentkezik. Egy tanulmány szerint ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, ha sok napfényt engedünk be reggel, vagy nagy intenzitású testmozgást végzünk, például futunk reggel.

janicebros/istockphoto.com

Poratkák és allergének lehetnek körülötted

Bár szemmel nem láthatóak, bizony poratkák élhetnek az ágyunkban vagy a kanapénkon. Amikor pedig lefekszünk, a szemünk és az orrunk egészen közel kerül hozzájuk. Azoknál, akik allergiások a poratkákra, ennyi éppen elég ahhoz, hogy az orrukban megnövekedjen a gyulladás, majd orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés jelentkezzen. De okozhat ilyen tüneteket a háziállatok szőre, illetve a szezonális allergiák is, utóbbinál pedig különösen fontos, hogy a pollenszám reggelente emelkedik, ami nyitott ablaknál hamar gondot jelenthet az érintetteknél.

Ezeken a problémákon segíthet a rendszeres, alapos takarítás, az ágyruha gyakoribb cserélése, néhány csepp orrspray lefekvés előtt, vagy ha nagyon kellemetlenek és tartósak a panaszaid, az allergén immunterápián is érdemes elgondolkodnod. 

Száraz a levegő vagy rossz a szellőzés az otthonodban

Ha éjszaka klímát vagy fűtést kapcsolsz, az sajnos könnyen száraz levegőhöz vezethet. A száraz levegő pedig köztudottan irritálhatja az orrjáratokat, amelyek allergia esetén még jobban begyulladhatnak és eltömődhetnek. A magas páratartalom és a rossz szellőzés pedig a penészgomba növekedését okozhatja az otthonodban, ami súlyosbíthatja az allergiás tüneteidet. Ha a probléma a száraz levegő, akkor vagy tegyél párásítót a szobába, vagy használj orrsprayt lefekvés előtt. 

Ami a penészgombát és a páratartalmat illeti, a páratartalom szintjét próbáld 50% alatt tartani, és mentesítsd az otthonodat a már meglévő penésztől. Ha mindezeket a megoldásokat kipróbálod, a panaszaid viszont továbbra sem enyhülnek igazán, akkor minél előbb kérj időpontot egy allergológushoz. Így fény derülhet rá, pontosan mire vagy allergiás vagy ha már tudod, akkor a te esetedben mi lehet a legjobb megoldás a kezelésére.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!