Mostanában sokszor viszket a szemed, kapar a torkod, fáradékonyabb vagy, és néha úgy érzed, hogy megállás nélkül tüsszentened kell? A szezonális allergia sokunkat nem kímél, idén ráadásul könnyen előfordulhat, hogy a tünetei is korábban jelentkeznek, vagy olyanoknál is felbukkan, akik korábban még soha nem volt allergiás. Éppen ezért most különösen nagy a hangsúly azon, hogyan kezeljük a pollenszezonnal járó nyavalyákat. Ha te is tanácstalan vagy, hatalmas segítség lehet már az is, ha tudod, mire figyelj oda az étkezéseid során.
Az, hogy mostanra rengetegen küzdenek szezonális allergiával, és sokak tünetei is egyre erősebbek, nagyrészt az éghajlatváltozásnak köszönhető. Miatta ugyanis hosszabb lehet a pollenszezon, és megnőhet a levegőben lévő pollenek mennyisége. Ami egészen döbbenetes, hogy a legújabb kutatások szerint 1990-hez képest 21%-kal nőtt a pollenek száma, a pollenszezon pedig 20 nagyjából 20 nappal korábban kezdődik és 10 nappal tovább tart.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/7 Próbálkozz természetes módszerekkel
Természetesen allergia esetén sokan először a klasszikus allergia gyógyszerekhez folyamodnak, amelyek segíthetnek is. De ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, vagy csökkentenéd a mennyiségét, természetes módszerekkel is próbálkozhatsz. Bizonyos ételek és tápanyagok például bizonyítottan segítik az allergiás tünetek enyhítését, míg mások ronthatják azokat. Így ha ilyen szempontból is odafigyelsz a táplálkozásodra, és eleve kiegyensúlyozottan étkezel, az már jó kiindulópont lehet.
A quercetin olyan polifenol, amely a kutatások szerint csökkenti a gyulladást és gátolja a hisztamin (a vegyi anyag, amelyet a szervezet az allergénekre válaszul bocsát ki) termelését és felszabadulását. A quercetint gyakran étrend-kiegészítő formájában szedik, ha az allergiás tüneteiket szeretnék csökkenteni, de valójában sok élelmiszerben is megtalálható, amelyekből ebben az időszakban érdemes rendszeresen enned. Ilyen a brokkoli, az alma, a hagyma, a szőlő, a bogyós gyümölcsök és a hagyományos szálas teák.